Intrum Oy

Intrumin maksuviivetutkimus Q2 2020: Korona pysäytti talouden rattaat, mikä näkyi yritysten maksuviiveiden suhteellisena laskuna edellisvuoteen verrattuna

Jaa

Yritysten maksuviiveet keskimäärin vähenivät 6,5 prosenttia vuoden toisella kvartaalilla verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2019. Todennäköisin selitys maksuviiveiden määrän laskuun löytyy siitä, että covid-19-pandemian pysäyttäessä talouden rattaat laskutus väheni. Näin ollen myöskään maksuviiveitä ei pääse syntymään. Maksuaikojen pidennykset ja suorat tuet yrityksille ovat osaltaan hillinneet maksuviiveiden syntymistä.

Intrumin myyntijohtaja Juha Iskalan mukaan on todennäköistä, että taloudellisen toimeliaisuuden palautuminen vaikuttaa myös maksuviiveisiin lisäävästi.

– Mikäli korona on aiheuttanut kassavajetta yrityksissä, toiminnan uudelleenkäynnistämisessä saattaa olla haasteita, jotka voivat heijastua maksuviiveinä vuoden kolmannella ja neljännellä kvartaalilla, Iskala totetaa.

Toinen aalto, maksuviiveet ja konkurssit

Iskala arvioi, että pandemian toinen aalto toteutuessaan aiheuttaa todennäköisesti taloudellisen toimeliaisuuden vähenemistä, mikä supistaisi maksuviiveiden syntymistä akuutissa vaiheessa. Eri velkojatahot ovat joustaneet maksuajoissa merkittävästi, mikä on helpottanut tilannetta tähän asti. Konkurssit eivät ole toistaiseksi merkittävästi lisääntyneet viime vuoteen nähden koronakevään seurauksena. Konkurssiin hakemista on rajoitettu yhteiskunnan koronatilanteesta johtuen.

Mikäli pandemia alkaa levitä uudelleen syksyllä ja näemme kevään kaltaisia rajoitustoimia, saattavat keväällä heikkoon taloudelliseen tilanteeseen joutuneet yritykset hakeutua konkurssiin. Tämä riippuu pandemian uuden leviämisen lisäksi myös yrityksille suunnattavista tukipaketeista ja lainoista, joilla terveitä yrityksiä pyritään auttamaan poikkeusaikojen yli. On myös mahdollista, että ensimmäisenkin pandemia-aallon ongelmat yrityksissä realisoituvat konkurssienkin muodossa vasta myöhemmin syksyllä.

– Keskeinen kysymys on se, suoriutuvatko yritykset kasvaneen velkataakan alla vai pakottaako pitkittynyt kysynnän lasku yrityksiä lopettamaan toimintansa, Iskala sanoo.

Laskutuksen vähentyminen näkyy myös maakunnissa

Lapissa maksuviiveet ovat kasvaneet, mikä johtuu todennäköisesti turismin täydellisestä pysähtymisestä kesken vilkkaimman sesongin. Myös Kainuussa, Päijät-Hämeessä ja Ahvenanmaalla nähdään lievää kasvua maksuviiveissä. Ahvenanmaan kohdalla merenkulun pysähtyminen on lisännyt entisestään palvelu- ja vientialojen seisahtumisesta johtuvia haasteita.

Toimialatarkastelu: majoitus- ja ravitsemistoiminnassa eniten viiveitä

Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä vesi- ja jätehuollon toimialoilla maksuviiveet ovat kasvaneet vertailuvuoteen nähden. Ravintoloiden sulkeminen ja turismin pysähtyminen aiheuttivat haasteita majoitus- ja ravitsemisalalla. Pidennetyt maksuajat ja muiden toimialojen seisahtuminen on saattanut aiheuttaa ongelmia vesi- ja jätehuollon yrityksille arvoketjujen kautta.

Suuremmissa yrityksissä enemmän maksuviiveitä

Kolmessa suurimmassa henkilöstöluokassa havaitaan kasvua maksuviiveellisten yritysten määrässä, mikä saattaa johtua siitä, että suuremmissa yrityksissä nopea reagoiminen muuttuneeseen tilanteeseen on hitaampaa.

Lisätietoja:

Juha Iskala, myyntijohtaja, Intrum Oy
juha.iskala@intrum.com, puh: +358 50 370 6333

Leena Rindell, viestintäpäällikkö, Intrum Oy
leena.rindell@intrum.com, puh:+358 9 229 11 623 

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum-konserni on johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija. Intrum auttaa yrityksiä menestymään tehostamalla niiden kassavirtaa ja pitkän aikavälin kannattavuutta sekä tukee asiakkaitaan kohti parempaa taloudellista tulevaisuutta.Tämä on yksi Intrumin tärkeimmistä tehtävistä.

Intrumilla työskentelee yli 8 000 luotonhallinnan asiantuntijaa, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä Euroopassa. Vuonna 2017 Intrumin pro forma liikevaihto oli 12.2 miljardia Ruotstin kruunuua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa Ruotsissa, ja Intrumin osake on listattu pörssissä (Nasdaq Stockholm). Lisätietoja: www.intrum.com.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Suomalaiset säästävät aiempaa enemmän, huoli tulevista eläkepäivistä kasvaa14.12.2020 07:00:00 EETTiedote

Koronakriisillä on välittömien vaikutusten lisäksi myös pidempiaikaisia vaikutuksia suomalaisten kuluttajien elämään. Suomalaiset säästävät nyt viime vuoteen verrattuna enemmän sukanvarteen selviää tuoreesta Intrumin European Consumer Payment -raportista. Säästäminen kohdistuu yhä odottamattomiin menoihin ja työttömyyden tai muiden tulojen menetyksen pelkoon. Tulevien eläkepäivien taso myös huolestuttaa.

Suomalaisilla yhä Euroopan parhaimmat taloudenlukutaidot, mutta maksuongelmat kasaantuvat lapsiperheille ja nuorille8.12.2020 12:00:00 EETTiedote

Intrumin julkaisema European Consumer Payment -raportti vertailee vuosittain 24:n Euroopan maan kuluttajien taloudellista hyvinvointia maksukyvyn, säästäminen tulevaisuutta varten ja talouslukutaidon osa-alueella. Suomi sijoittui kokonaistuloksissa kahdeksanneksi ja talouslukutaidossa kärkeen jo toista vuotta peräkkäin. Samanaikaisesti lapsiperheiden ja nuorten taloudellinen hyvinvointi on laskussa.

Maksuviiveet keskittyvät nyt tietyille yrityksille, vaikka yleinen talouden hidastuminen on vähentänyt maksuviiveellisten yritysten suhteellista osuutta20.10.2020 07:00:00 EESTTiedote

Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin. Kolmannen vuosineljänneksen raportista nähdään, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on pienentynyt, mihin vaikuttaa osaltaan taloudellisen toimeliaisuuden väheneminen koronapandemiasta johtuen. Intrumin omasta datasta on kuitenkin nähtävissä, että kumulatiivisesti yritysten välisten perintätoimeksiantojen määrä on hieman viime vuotta korkeammalla tasolla, mikä kertoo maksuviiveiden kertymisestä tietyille yrityksille.

Intrumin tutkimus: Yritykset varautuvat taantumaan kustannuksia leikkaamalla5.10.2020 07:00:00 EESTTiedote

Yritysten maksukäyttäytymistä ja siinä tapahtuvia muutoksia mittaava Intrum European Payment Report -kyselytutkimus toteutettiin helmi-huhtikuussa 2020. Kyselyyn vastasi 10000 yrityspäättäjää 29 Euroopan maasta. Suomessa kyselyyn vastasi 500 talouspäättäjää eri toimialoilta. Tutkimuksesta nousi esille yksi havainto yli muiden: yrityspäättäjät uskoivat jo silloin taantuman olevan käsillä ja sen aiheuttavan vakavia vaikutuksia yritysten toimintaan seuraavan 12 kuukauden aikana.

Intrumin tutkimus: Korona räjäytti maksuajat Suomessa1.10.2020 07:00:00 EESTTiedote

Koronakriisi on tuonut erittäin paljon epävarmuutta yritysten maksukäyttäytymiseen Suomessa, mikä näkyy sekä maksuehtojen että todellisten maksuaikojen pidentymisenä. Jos vuonna 2019 kuluttajille (B2C) myönnetty maksuehto oli keskimäärin 12 päivää, on se tänä vuonna jo 21 päivää. Yritysten välisessä kaupassa keskimääräinen maksuehto on venynyt 21 päivästä 47 päivään ja julkisella puolella 20 päivästä 60 päivään. Tulokset selviävät Intrumin vuosittain julkaisemasta European Payment Report:sta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme