Jyväskylän yliopisto

Isänä vankilassa: ”Se löi sitä lasia nyrkillä ja huuti, että isin syliin!”

Jaa

Isyys tuo vankilatuomiotaan suorittaville miehille iloa mutta myös tuskaa ja syyllisyyttä. Vankien isyyttä on aiemmin Suomessa tutkittu hyvin vähän. Kasvatustieteen tohtorit, isyystutkijat Johanna Terävä Jyväskylän yliopistosta ja Petteri Eerola Tampereen yliopistosta ovat nyt tarttuneet aiheeseen.

Tutkijat tarkastelevat miesten isyyteen liittyviä merkityksiä sekä isyyden ja vankeusrangaistuksen yhdistämiseen liitettyjä tunteita. Tutkijat ovat haastatelleet 14:sta vankilassa olevaa isää, jotka ovat iältään 26–48-vuotiaita.

– Rikos, rangaistus ja vankilatuomion tuottama stigma muuttaa ja murtaa perhesuhteita ja tuottaa perheenjäsenille monenlaisia tunteita huolesta helpotukseen. Mutta vaikka vankeus eristää lapsen arjesta, ei se tarkoita, että asema isänä lakkaisi olemasta, Terävä kertoo.

Voimauttavat ja voimia vievät tunteet

Mitä isyys miehelle merkitsee ja millaisia tunteita se tuottaa silloin, kun mies suorittaa vankilatuomiotaan? Tutkimuksen isien kertomat tunteet jakautuivat sekä voimaa antaviin, kuten rakkaus, toiveikkuus, ilo ja ylpeys, että voimaa vieviin, joita ovat pettymys, syyllisyys, katumus, pelko, viha ja huoli. Yhteen kietoutuneina nämä heittivät miehet monenlaisiin tunnemankeleihin.

Samaan aikaan kun miehet kuvasivat isänä olon tuomaa iloa ja ylpeyttä, he kertoivat isyytensä olevan usein tuskan ja syyllisyyden läpivärjäämää. Isät uskoivat, että vankilatuomio on aiheuttanut lapselle ja puolisolle anteeksiantamatonta huolta, häpeää ja kipua, joita oli paikoin vaikea kestää.

Miehet surivat erityisesti sitä, etteivät olleet läsnä lapsen arjessa kyselemässä läksyjä, asettamassa kotiintuloaikoja tai jakamassa vanhemmuutta lapsen äidin kanssa. Kiitollisuus lapsesta ja perheestä kerrottiin kuitenkin yhtenä kantavimmista tunteista: ”Kyl mä olin aika pitkälti jo päästäny irti sitten siitä perheestä ja tiesin, että mä en välttämättä tuu näkemään niitä enää ja kylhän se aika vitun rankka paikka oli." Perhe jaksoi kuitenkin elää mukana: "Ne kuitenkin jäi tohon rinnalle, kaikest huolimatta.”

Kulttuurinen hyvän isyyden malli oli miesten puheessa vahvasti läsnä ja kykenemättömyys toteuttaa tätä ihannetta sekä suretti että huoletti. Miehet toivoivat pystyvänsä olemaan tulevaisuudessa parempia isiä lapsilleen. Suurinta iloa tuotti lapsen hyvinvointi, ”kun mä nään, että lapsella on hyvä olla, se hymyilee, se osaa olla ilonen ja onnellinen pienistäkin asioista.”

Tutkimusartikkeli ”Vankeusaikana isyydelle annetut merkitykset ja jännitteiset tunteet isien kertomana” on hyväksytty julkaistavaksi Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

 

Lisätietoja:
KT Johanna Terävä, puh 040 831 3695, johanna.terava@jyu.fi
Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteiden laitos, varhaiskasvatus

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme