ELY-keskukset

Itä-Suomen tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuodelle 2023 on julkaistu (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala)

Jaa
Suunnitelmassa esitetään tiiviisti, mitä ELY-keskus tekee maantienpidon ja liikenteen tehtävissä toimialueellaan Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
Tiemaisema Haminalahdessa
Tiemaisema Haminalahdessa

Viimeaikaiset toimintaympäristön muutokset ovat aiheuttaneet suurta ja aiheellista huolta myös Itä-Suomessa. Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Tommi Huttunen kertoo, että voimakas kustannusten nousu on johtanut siihen, ettei ELY-keskus pysty tekemään riittävästi tarpeellisia maanteiden korjauksia.
- Maanteiden korjausvelka jatkaa kasvuaan ja uhkana on tilanteen kehittyminen niin pahaksi, ettei siitä enää tulevina vuosina kyetä ”palaamaan takaisin”, ennustaa ylijohtaja Tommi Huttunen

Nyt julkaistusta suunnitelmasta käy ilmi, että maanteiden päivittäisen kunnossapidon ohella rakentamishankkeet maantieverkon ajantasaistamiseksi ja kehittämiseksi ovat käyneet valitettavan harvinaisiksi. – Väylävirasto käynnistää vuonna 2024 valtatien 9 parantamisen Lotteisen ja Jännevirran välillä Siilinjärvellä. Tämä on ainoa rahoituksen saanut uusi maantieverkon kehittämishanke koko Itä-Suomessa. Valtio saa katettua puolet hankkeen kustannuksista EU-rahastosta, mitä ilman hanke ei olisi käynnistynyt, Huttunen kuvailee hankkeen suunnitelmaa.

Markkinaehtoinen julkinen bussiliikenne on supistunut lähes olemattomaksi ja Itä-Suomen saavutettavuus on heikentynyt

Hintojen nousu on vaikuttanut merkittävästi myös siihen, ettei vuosina 2019–2022 notkahtanut julkisen liikenteen palvelutaso ole Itä-Suomessa palautunut toivotulla tavalla. Markkinaehtoinen bussiliikenne on supistunut lähes olemattomaksi, ja ELY-keskus pystyy korvaamaan liikenteen hankinnoillaan vain murto-osan poistumasta. Tämä vaikeuttaa kohtuuttomasti kansalaisten arkea silloin, kun julkinen liikenne on ollut ainoa liikkumisvaihtoehto. Itä-Suomen asema sekä mahdollisuudet pärjätä ja kehittyä heikentyivät sillä hetkellä, kun yksi suunta sulkeutui kenties pysyvästi. Samaan aikaan Itä-Suomen saavutettavuus muihinkin suuntiin on heikentynyt.

Yritysten toimintaedellytykset riippuvat muun muassa saavutettavuudesta ja osaavasta työvoimasta. Alueen elinvoima ja asukkaidensa elämänlaatu puolestaan ovat sidoksissa yrityksiin ja työpaikkoihin. Yrityksissä pohditaankin aikaisempaa vakavammin, kuinka toimia kannattavasti Itä-Suomessa. Suomi muodostuu alueista, ja koko Suomen menestymisen vuoksi on tärkeää huolehtia, että kaikki alueet voivat menestyä vahvuuksillaan.

Itä-Suomen tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuodelle 2023 kokoaa yhteen rahoituksen, toimenpiteet ja kehittämisen painopisteet

Pohjois-Savon ELY-keskuksen julkaisemassa suunnitelmassa muun muassa kuvataan Itä-Suomen tienpidon ja liikennejärjestelmän tilaa, sen kehittämisen tavoitteita, ELY-keskuksen käytettävissä olevaa rahoitusta, toiminnan painopisteitä sekä merkittävimpiä toimenpiteitä tehtäväalueittain. Suunnitelma ja siinä esitetyt toimenpiteet painottuvat vuoteen 2023, mutta mukana on näkymiä myös muutamille seuraaville vuosille.

Itä-Suomen tienpidon ja liikenteen suunnitelman ovat koonneet ELY-keskuksen asiantuntijat. Esitystapa ja sisältö ovat tiiviit, mutta taustatiedoista kiinnostuneille suunnitelmassa on linkkejä mm. liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) ja Väyläviraston sivuille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Tommi Huttunen, p. 0295 026 655, tommi.huttunen@ely-keskus.fi

Kuvat

Tiemaisema Haminalahdessa
Tiemaisema Haminalahdessa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jalankulku- ja pyörätien suunnittelu maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmella on käynnistynyt (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 09:56:36 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on aloittanut tiesuunnitelman laatimisen maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Hyrynsalmen kunnan kanssa. Tiesuunnitelmaan sisältyy jalankulku- ja pyörätien suunnittelu välille maantie 891 (Hyryntie) - Teollisuustien liittymä noin 1,1 kilometrin matkalle. Suunnitelman tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Tiesuunnitelman laatiminen on aloitettu keväällä 2023. Tavoitteena on, että tiesuunnitelma valmistuu marraskuussa 2023. Syksyllä 2023 järjestetään Hyrynsalmella avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia.

”Samarbetet mellan aktörerna inom branschen för näringsåtervinning måste utökas”, konstaterades under seminariet i Tammerfors30.5.2023 15:00:00 EEST | Uutinen

Återvinning av näringsämnen innefattar många affärsverksamhetsmöjligheter, och det fordrar samarbete mellan olika aktörer. Företagen som är verksamma inom branschen önskar en enhetlig och förutsägbar lagstiftning för verksamheten. Bland annat dessa spetsteman lyftes fram under miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets seminarium som fokuserade på återvinning av näringsämnen och på att sätta fart på investeringar i industriskala i anslutning till detta.

"Yhteistyötä kierrätysravinnealan toimijoiden välillä on lisättävä", todettiin seminaarissa Tampereella30.5.2023 15:00:00 EEST | Uutinen

Ravinteiden kierrätyksessä on paljon liiketoimintamahdollisuuksia, ja siihen vaaditaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Alalla toimivat yritykset toivovat lainsäädäntöön yhdenmukaisuutta ja ennustettavuutta. Muun muassa nämä kärkiteemat nousivat esiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä seminaarissa, jossa paneuduttiin ravinteiden kierrätykseen ja siihen liittyvien teollisen mittakaavan investointien vauhdittamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme