Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Itämeren silakanpoikaset kuoriutuvat aikaisemmin ja kasvavat nopeammin

Jaa
Silakan lisääntymisaikaisilla olosuhteilla voi olla merkittäviä vaikutuksia koko Itämeren ekosysteemiin. Yli 20 vuoden ajan kerätty aineisto osoittaa, että Itämeren lämpeneminen on yksi silakanpoikasten aikaistuneeseen ilmestymiseen ja nopeutuneeseen kasvuun vaikuttavista tekijöistä.

Silakka on kaupallisesti Suomen tärkein kalalaji ja merkittävä osa Itämeren ekosysteemiä. Silakan lisääntymisaikaisilla olosuhteilla voikin olla kertautuvia vaikutuksia koko alueen ekosysteemiin.

Äskettäin ilmestyneen tutkimuksen mukaan silakan poikasvaiheen kehitys on aikaistunut. Tämä viittaa siihen, että silakka kutee aiemmin ja poikaset kasvavat nopeammin.

– Kehitysvauhti on aikaistunut lähes kahdeksalla päivällä vuosikymmenessä. Muutoksen vahvoina ajureina ovat olleet veden lämpötilan nousun lisäksi klorofylli a:n määrä vedessä. Klorofylli a:n määrä toimii mittarina, joka kuvaa silakanpoikasten ruokavarantoja, toteaa tutkijatohtori Benjamin Weigel Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

– Tutkimuksen tulokset kuvaavat ilmastonmuutoksen vaikutuksia Itämeren ekosysteemiin ja yhteen sen avainlajeista, sanoo tutkimusohjelman johtaja Meri Kallasvuo Luonnonvarakeskus Lukesta.

Muutokset silakan elinkierron ajoittumisessa voivat osoittautua kriittisiksi lajin elinvoimaisuuden kannalta, jos varsinkin silakan elämän alkuvaiheessa sopivien saalislajien esiintyminen ei osu yksiin silakanpoikasten esiintymisen kanssa. Silloin silakanpoikasille ei riitä tarpeeksi sopivaa ravintoa.

Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat hyödynsivät Suomen Itämeren rannikolta yli 22 vuoden ajan kerättyä silakan poikasaineistoa. Haasteena oli kuitenkin se, että silakanpoikasten kuoriutumisen ajankohdasta ei yleensä ole tarkkaa havaintoa.

– Siksi mallinsimme sekä silakan poikasten esiintymistodennäköisyyttä että erikokoisten poikasten suhteellista osuutta kevään ja kesän kuluessa. Päättelimme hetken, jolloin vastakuoriutuneiden poikasten esiintymistodennäköisyys on suurin. Lisäksi päättelimme ensimmäisen ajankohdan, jolloin isojen poikasten osuus koko poikasmäärästä on merkittävä. Vastakuoriutuneiden poikasten esiintymistodennäköisyyden aikaistuminen ja aikaisempi isojen poikasten suhteellinen osuus merkitsevät sitä, että kuteminen on aikaistunut ja poikaset kehittyneet aiempaa nopeammin, Benjamin Weigel kertoo.



Artikkeli:


Weigel B, Mäkinen J, Kallasvuo M, Vanhatalo J (2021) Exposing changing phenology of fish larvae by modeling climate effects on temporal early life-stage shifts. Mar Ecol Prog Ser 666:135-148. https://doi.org/10.3354/meps13676 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Benjamin Weigel, benjamin.weigel@helsinki.fi, puh. 044 975 0883
https://researchportal.helsinki.fi/en/persons/benjamin-weigel
@Benjamin_Weigel



Meri Kallasvuo, meri.kallasvuo@luke.fi, puh. 02953 27070
https://www.luke.fi/en/henkilosto/meri-kallasvuo/
@merikallas


Jarno Vanhatalo, jarno.vanhatalo@helsinki.fi, puh. 050 317 5494
https://www2.helsinki.fi/en/researchgroups/environmental-and-ecological-statistics
@JarnoVanhatalo

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgriForHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye