Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Itämeren silakanpoikaset kuoriutuvat aikaisemmin ja kasvavat nopeammin

Jaa

Silakan lisääntymisaikaisilla olosuhteilla voi olla merkittäviä vaikutuksia koko Itämeren ekosysteemiin. Yli 20 vuoden ajan kerätty aineisto osoittaa, että Itämeren lämpeneminen on yksi silakanpoikasten aikaistuneeseen ilmestymiseen ja nopeutuneeseen kasvuun vaikuttavista tekijöistä.

Silakka on kaupallisesti Suomen tärkein kalalaji ja merkittävä osa Itämeren ekosysteemiä. Silakan lisääntymisaikaisilla olosuhteilla voikin olla kertautuvia vaikutuksia koko alueen ekosysteemiin.

Äskettäin ilmestyneen tutkimuksen mukaan silakan poikasvaiheen kehitys on aikaistunut. Tämä viittaa siihen, että silakka kutee aiemmin ja poikaset kasvavat nopeammin.

– Kehitysvauhti on aikaistunut lähes kahdeksalla päivällä vuosikymmenessä. Muutoksen vahvoina ajureina ovat olleet veden lämpötilan nousun lisäksi klorofylli a:n määrä vedessä. Klorofylli a:n määrä toimii mittarina, joka kuvaa silakanpoikasten ruokavarantoja, toteaa tutkijatohtori Benjamin Weigel Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

– Tutkimuksen tulokset kuvaavat ilmastonmuutoksen vaikutuksia Itämeren ekosysteemiin ja yhteen sen avainlajeista, sanoo tutkimusohjelman johtaja Meri Kallasvuo Luonnonvarakeskus Lukesta.

Muutokset silakan elinkierron ajoittumisessa voivat osoittautua kriittisiksi lajin elinvoimaisuuden kannalta, jos varsinkin silakan elämän alkuvaiheessa sopivien saalislajien esiintyminen ei osu yksiin silakanpoikasten esiintymisen kanssa. Silloin silakanpoikasille ei riitä tarpeeksi sopivaa ravintoa.

Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat hyödynsivät Suomen Itämeren rannikolta yli 22 vuoden ajan kerättyä silakan poikasaineistoa. Haasteena oli kuitenkin se, että silakanpoikasten kuoriutumisen ajankohdasta ei yleensä ole tarkkaa havaintoa.

– Siksi mallinsimme sekä silakan poikasten esiintymistodennäköisyyttä että erikokoisten poikasten suhteellista osuutta kevään ja kesän kuluessa. Päättelimme hetken, jolloin vastakuoriutuneiden poikasten esiintymistodennäköisyys on suurin. Lisäksi päättelimme ensimmäisen ajankohdan, jolloin isojen poikasten osuus koko poikasmäärästä on merkittävä. Vastakuoriutuneiden poikasten esiintymistodennäköisyyden aikaistuminen ja aikaisempi isojen poikasten suhteellinen osuus merkitsevät sitä, että kuteminen on aikaistunut ja poikaset kehittyneet aiempaa nopeammin, Benjamin Weigel kertoo.Artikkeli:


Weigel B, Mäkinen J, Kallasvuo M, Vanhatalo J (2021) Exposing changing phenology of fish larvae by modeling climate effects on temporal early life-stage shifts. Mar Ecol Prog Ser 666:135-148. https://doi.org/10.3354/meps13676 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Benjamin Weigel, benjamin.weigel@helsinki.fi, puh. 044 975 0883
https://researchportal.helsinki.fi/en/persons/benjamin-weigel
@Benjamin_Weigel

Meri Kallasvuo, meri.kallasvuo@luke.fi, puh. 02953 27070
https://www.luke.fi/en/henkilosto/meri-kallasvuo/
@merikallas

Jarno Vanhatalo, jarno.vanhatalo@helsinki.fi, puh. 050 317 5494
https://www2.helsinki.fi/en/researchgroups/environmental-and-ecological-statistics
@JarnoVanhatalo

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgriForHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Hittibiisien kirjoittaminen on myös tulevaisuuksien luotaamista15.6.2021 14:59:43 EEST | Tiedote

Riikka Hiltusen väitöstutkimus valottaa popmusiikin tekemistä erityisesti tulevaisuuteen suuntautuneen ajattelun ja trendiennakoinnin näkökulmasta. Tutkimus tarkastelee ennakoivuutta luovuuden osa-alueena ja osoittaa, että vaihtoehtoisten tulevaisuuksien ajatteleminen tai pyrkimykset vaikuttaa tulevaisuuteen voivat sekä ruokkia että rajoittaahitteihin tähtäävien biisinkirjoittajien luovaa työskentelyä.

Väitös: Nuorten liikkuvuus Euroopan unionin sisällä usein kuviteltua raadollisempaa15.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin sisällä liikkuvat nuoret saattavat joutua selviämään omillaan työmarkkinoiden riskeistä EU-kansalaisten oikeuksien muuttuessa yhä ehdollisemmiksi ja epävarmemmiksi. Vapaata liikkuvuutta poikkeuksellisesta näkökulmasta lähestyvä tutkimus nostaa esiin EU:n liikkuvuuspolitiikan ristiriidat ja näiden ristiriitojen rapauttavat seuraukset nuorten työurille, tulevaisuuden näkymille ja jopa terveydelle.

Perhosten on vaikea sopeutua nopeasti muuttuvaan ilmastoon10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria muutospaineita lajeille ja monimuotoisuudelle. Tuore Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimus osoittaa, että Suomessa ovat parhaiten pärjänneet ne harvat perhoslajit, jotka ovat kyenneet sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon aikaistamalla lentoaan ja siirtymällä pohjoisemmaksi. Sen sijaan 40 prosenttia perhoslajeista ei ole pystynyt reagoimaan kummallakaan tavalla ja niiden kannat ovat taantuneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme