Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

Itämeripäivänä kalaherkkuja tarjotaan 75 000 helsinkiläiselle – fisuburgeri valtaa Palvelukeskus Helsingin koulut ja päiväkodit

Jaa

Itämeripäivänä 27. elokuuta Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat, kun Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg.

Fisuburgeri
Fisuburgeri

Kouluissa, päiväkodeissa oppilaitoksissa sekä henkilöstöravintoloissa tarjoillaan itämerellinen fisuburgeri lisukkeineen ja hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa puolestaan herkutellaan fisupihvillä, josta puolet on lahnaa ja puolet silakkaa. Myös kotihoidon asiakkaille tuotettavissa kotiaterioissa tarjoillaan yhtenä vaihtoehtona smetanasilakoita.

– Itämeren kala on ruokalistojemme vakioherkku. Esimerkiksi viime vuoden aikana käytimme sitä ruokapalveluissamme lähes 60 000 kg. Suosituimpia Itämeren kalaruokiamme ovat lahnapuikot, ahven-kirjolohipyörykät sekä rukiiset silakkapihvit, kertovat muun muassa fisupihvin ja -burgerin tuotekehitystä tehneet tuotesuunnittelijat Petteri Hautamaa ja Teemu Männikkö Palvelukeskus Helsingistä.

Vastuullisten kalaruokien kehitystä jo 10 vuoden ajan

Fisuburgeri on kehitetty erityisesti Itämeripäivää silmällä pitäen, mutta Palvelukeskus Helsingillä on pitkä historia Itämeren kalan käytöstä ruokapalveluissa. Jo yli 10 vuoden ajan ruokapalveluissa on noudatettu WWF:n kalaoppaan suosituksia ja kehitetty määrätietoisesti vastuullisia kalaruokia helsinkiläisille.

Suomalaisen kalan käyttöä pyritään ruokapalveluissa yhä lisäämään etenkin särkikalojen, kuten lahnan osalta. Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on löytynyt Palvelukeskus Helsingin ruokalistoilta jo vuodesta 2011 alkaen.

Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos, joka tuottaa ruokapalveluja Helsingin kaupungin kouluille ja oppilaitoksille, päiväkodeille, seniorikeskuksiin, sairaaloihin sekä hoitoalan henkilöstöravintoloihin, yhteensä 100 000 ateriahetkeä päivässä. Ruokapalvelujen lisäksi se tuottaa ja kehittää muun muassa siivouspalveluja sekä puhelin- ja hyvinvointipalveluja kaupungin toimialoille ja liikelaitoksille.

Herkuttele fisuburgerilla myös kotikeittiössä?

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Monipalveluiden tuotesuunnittelija Teemu Männikön reseptillä valmistat helposti kalaherkut Itämeren kunniaksi myös kotikeittiössä. Ota tästä resepti talteen ja haukkaa burgeria Itämerelle!

 

Fisuburgerit (4 annosta)

Itämeren fisupihvi

Tarvitset

½ dl kermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl korppujauhoja
puolikas pieni sipuli
100 g palsternakkaa raastettuna
1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
500 g jauhettua kalafileetä, esim. lahnaa tai silakkaa
2 kananmunaa
1 rkl sitruunan mehua

Toimi näin

Kalamassa kannattaa jauhaa itse lihamyllyllä tai hienontaa huolellisesti veitsen avulla. Hienonna myös sipuli ja raasta palsternakka. Sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon korppujauho ja anna turvota hetki.

Lisää sekaan mausteet, sipuli, palsternakka, kalamassa, kananmunat ja sitruunamehu. Anna kalapihvitaikinan turvota hetki.

Paista kalapihvitaikinasta pannulla voita tai rypsiöljyä käyttäen noin kämmenen kokoisia pihvejä. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Kurkkumajoneesi

Tarvitset

Tarvitset
1,5 dl majoneesia
3 rkl kurkkusalaattia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Toimi näin

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä muutama tunti.

Kokoa hampurilaiset

Tarvitset

4 halkaistua annosruisleipää (esim. Reissumiestä)
kurkkumajoneesia
4 kpl itse paistettuja kalapihvejä
salaatinlehtiä
tomaattiviipaleita
maustekurkkuviipaleita

Toimi näin

Levitä kurkkumajoneesia ruisleipien halkaisupinnoille. Laita pohjalle salaatinlehti, tomaattiviipale, kalapihvi. Pihvin päälle maustekurkkuviipaleita.

Nauti!

***

Lue lisää

Itämeren kalaherkkuja helsinkiläisille

Lisätietoja:

Palvelukeskus Helsinki, 
kehityspalvelut, yksikönjohtaja Mikael Neuvonen
mikael.neuvonen@hel.fi, p. 040 809 3563

Palvelukeskus Helsinki
suunnittelija, Meri Mathlin
meri.mathlin@hel.fi, p. 040 593 0448

Avainsanat

Kuvat

Fisuburgeri
Fisuburgeri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Palvelukeskus Helsinki ― Parasta yhdessä

Palvelukeskus Helsinki toimii asiantuntijana ja kumppanina Helsingin kaupungin sisäisten ruokailu- ja muiden palvelujen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Toimimme kouluissa ja päiväkodeissa, seniorikeskuksissa, palvelutaloissa sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja hoidamme myös siivouspalveuja. Kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluja sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla. Tarjoamme parhaan palvelukokemuksen asiakkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle ”Parasta yhdessä” -arvolupauksen mukaisesti. Olemme Helsingin kaupungin liikelaitos ja työllistämme noin 1400 henkilöä. Kokemusta meillä on ruokapalveluiden hoitamisesta yli 100 vuoden ajalta.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa.

John Nurmisen Säätiö ―  Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palvelukeskus Helsinki

Helsinkiläiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali PRO2020 -finaalissa11.12.2019 13:54:36 EETUutinen

Helsingin Solakallion erityiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali on yksi kolmesta PRO2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus osaamisesta ja esimerkillisestä asenteesta. Hassan Alin paikka arvostetun ruoka-alan kilpailun finaalissa on yksi osoitus siitä, että julkisissa ruokapalveluissa työskentelee alansa kunnianhimoisia huippuammattilaisia.

Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel3.10.2019 11:17:03 EESTTiedote

Servicecentralen Helsingfors och småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad har vunnit det finska mästerskapet Luomu SM i användningen av ekologiska livsmedel i serien för stora offentliga matserviceproducenter. Tävlingens vinnare offentliggjordes på Ekologiska livsmedelsdagen, som ordnades 2.10 i Finlandiahuset. År 2018 var 17,89 procent av anskaffningarna av livsmedel för Helsingfors daghem ekologiska.

Sata vuotta Helsingin kaupungin ruokapalveluja12.9.2017 09:20:18 EESTTiedote

Helsingin ruokapalvelut täyttävät sata vuotta samana vuonna, kun koko itsenäinen Suomi juhlii sadan vuoden itsenäisyyttään. Helsingin kaupungin panos ruokapalvelujen järjestäjänä on ollut merkittävä koko historiansa ajan. Nykyään Palvelukeskus Helsinki valmistaa valtaosan helsinkiläisten päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten aterioista sekä huolehtii mm. asukas-, potilas- ja kotiaterioista ja kesän leikkipuistoruokailusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme