Kiinteistömedia Oy

Jääräpäisyys johtaa riitoihin taloyhtiössä

Jaa

Taloyhtiöissä kiistellään paljon, ja toisinaan melko mitättömistäkin asioista. Naapurisopu on koetuksella, jos naapurista kantautuu ääniä tai jos oma tahto tulee jyrätyksi yhtiön päätöksenteossa. Emmekö me suomalaiset osaa enää asua yhdessä? Tänään ilmestyvä Taloyhtiöriidat-kirja kertoo, mistä taloyhtiöissä käytävät riidat kumpuavat ja miten niitä voidaan ratkoa.

Kiistojen aiheina jopa tavanomaiset asumisen äänet

Taloyhtiöissä kinataan monenlaisista asioista: meluamisesta, tömistelystä, roskaamisesta, tupakansavusta, autojen pysäköinnistä sekä osakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista. Yleisimpiä riitojen aiheuttajia ovat asumisen äänet, ja ihmisten käsitykset normaaliin asumiseen kuuluvista äänistä vaihtelevat.

”Jotkut pahastuvat jo tavanomaisista äänistä, eli vaikkapa lasten tai lemmikkien äänistä tai maltillisestakin musiikin soittamisesta. Aina ei myöskään ymmärretä, että tavanomainen elämä on sallittua öisin: silloinkin saa vetää vessan, käydä suihkussa tai pestä pyykkiä”, muistuttaa Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Huplin ja Senior Legal Advisorina työskentelevän Keijo Kaivannon kirjoittama Taloyhtiöriidat – Vinkkejä erimielisyyksien hallintaan -kirja ilmestyy tänään. Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisema kirja selvittää, miten taloyhtiöiden riidat tavallisesti syntyvät ja miten niihin kannattaa puuttua. Taloyhtiöriitojen taustalla ovat usein kulttuurien ja asumistapojen yhteentörmäykset, henkilökemiaongelmat sekä näkemyserot rakennuksen ylläpidon tasosta.

”Usein riitoja syntyy myös siitä, ettei olla tietoisia omista oikeuksista ja velvollisuuksista. Monta riitaa voitaisiin välttää, jos ihmiset tuntisivat asumisen pelisäännöt”, Kaivanto toteaa.

Osa osakkaista ja asukkaista on riitapukareita

Osa taloyhtiöiden osakkaista ja asukkaista ajautuu riitoihin muita helpommin. Taustalla on usein jääräpäisyyttä ja pelisilmän puutetta. Kompromisseja ei haluta tehdä, ajatellaan vain omaa tilannetta ja annetaan tunteiden viedä. Yhteisömuotoisessa asumisessa joustamaton asukas ajautuu väistämättä törmäyskurssille toisten kanssa.

”Raskaimpia ja vaikeimmin ratkaistavia riitoja ovat pitkään kestäneet, henkilökemioiden yhteentörmäyksistä johtuvat kärhämät, joissa osapuolet riitelevät vain riitelemisen vuoksi”, Hupli kertoo.

Myös oikeuteen ollaan lähdössä herkästi, vaikka riita olisi mahdollista ratkaista muullakin tavalla. Aina ei muisteta ajatella esimerkiksi oikeudenkäynnin kustannuksia tai siihen tuhrautuvaa aikaa.

”Suomalaisten luottamus tuomioistuimeen on järkkymätön. Oikeuteen ei silti kannata lähteä pelkästä periaatteesta. Oikeudenkäynti voi tulla kalliiksi, sillä myös jutun voittaja voidaan tuomita maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa”, Hupli muistuttaa.

Kaivanto mainitsee konkreettisen esimerkin. ”Eräässä tapauksessa riideltiin taloyhtiön urakasta. Uusi hallitus peräsi taloyhtiön kanteella vastuuseen niin vanhaa hallitusta, isännöitsijää, suunnittelijoita, urakoitsijaa kuin valvojaakin. Vain pieni osa vaatimuksista johti tuomioon, mutta oikeudenkäyntikulut nousivat satoihin tuhansiin euroihin ja valtaosa kuluista jäi taloyhtiön maksettaviksi. Tämä oli kallis lasku yhtiön osakkaille.”

Naapureihin tutustuminen ehkäisee riitoja

Riidat heikentävät asumismukavuutta ja vievät hallituksen ja isännöitsijän aikaa tärkeämmiltä asioilta. Pahimmillaan ne myös laskevat asuntojen arvoa, jos taloyhtiön riitaisa maine kiirii ostajien korviin. Tämän vuoksi riitoihin kannattaa puuttua taloyhtiössä välittömästi.

”Pitkittyessään riidat usein mutkistuvat. Lähtisin itse liikkeelle keskustelusta ja neuvottelusta kasvokkain. Ne ovat hyviä keinoja löytää tie sovinnolliseen ratkaisuun. Apuna voi käyttää ulkopuolista riippumatonta avustajaa tai sitten osapuolten valitsemia avustajia”, Kaivanto toteaa.

Taloyhtiöriidat-kirja kannustaa taloyhtiöitä toimimaan tavalla, joka ennaltaehkäisee riitojen syntymistä. Riitoja voi torjua muun muassa lisäämällä avoimuutta ja asukkaiden kanssakäymistä taloyhtiössä, toimimalla rakentavasti ja noudattamalla yhtiön päätöksenteossa tasapuolisuutta.

”Asumisen ja taloyhtiötoiminnan pelisääntöjen tiedottaminen osakkaille ja asukkaille ennaltaehkäisee monta kiistaa. Ehkä eniten vaikuttaa kuitenkin yhteisöllisyys: kun osakkaat tuntevat toisensa nimeltä ja kasvoilta, keskustelu ja myös riitojen sopiminen on helpompaa”, Hupli toteaa.

Taloyhtiöriidat - Vinkkejä erimielisyyksien hallintaan -kirja ilmestyy 26.4.2017. Kirja kertoo, millaisista asioista taloyhtiöissä tavallisimmin syntyy riitoja ja miten riitoja voidaan ratkoa. Kirjassa esitellään erilaiset riidanratkaisutavat hyvine ja huonoine puolineen (mm. neuvottelu, sovittelu tuomioistuimessa tai sen ulkopuolella, tuomioistuinkäsittely). Kirja kannustaa ennen muuta ehkäisemään riitoja ennalta ja suhtautumaan erimielisyystilanteisiin rakentavasti. Kirjan ovat kirjoittaneet päälakimies, VT Jenni Hupli ja Senior Legal Advisor, VT Keijo Kaivanto. Kirjan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kirjasta:
Jenni Hupli, päälakimies / Suomen Kiinteistöliitto, jenni.hupli@kiinteistoliitto.fi
Keijo Kaivanto, Senior Legal Advisor / Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy, keijo.kaivanto@kak-laki.fi
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 044 0199721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi

Arvostelukappaleet: annika.pihlajamaki@kiinkust.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://www.kiinteistomedia.fi

Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas tiivistää nykyaikaisen avain- ja tunnistehallinnan5.8.2020 15:01:06 EEST | Tiedote

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas (Kiinteistömedia Oy) on tehokas ja tiivis kokonaisuus, joka soveltuu kaikille avain- ja tunnistehallinnan parissa työskenteleville henkilöille sekä oppimateriaaliksi ammatilliseen koulutukseen. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas sisältää käytännön ohjeita ja mallinnuksia erilaisten avainten käsittelyyn, hallintaan ja säilytykseen.

Yhtiökokous onnistuu myös etänä2.6.2020 09:17:08 EEST | Tiedote

Kevät on vilkasta yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä, mutta tänä keväänä fyysisiä kokouksia ei ole kokoontumisrajoitusten vuoksi voitu järjestää. Ratkaisuina ovat olleet kokouksen siirtäminen odottamaan parempia aikoja ja kokouksen järjestäminen etäyhteyksin. Nyt kun etäkokoustamisen makuun on monessa taloyhtiössä päästy ja perusasiat opeteltu, on hyvä tilaisuus ottaa etäosallistuminen pysyväksi osaksi taloyhtiökokoustamisen keinovalikoimaa. Etäkokouksen järjestämisessä opastaa uusi Etäkokoukset taloyhtiössä -kirja (Kiinteistöalan Kustannus).

Turvallisin mielin hallitustyöhön19.5.2020 10:35:06 EEST | Tiedote

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta. Kun kokonaisuus on hallussa, on paljon helpompaa lähteä hankkimaan myös lisätietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme