Kainuun ELY-keskus

Jäät heikkoja - lumi hidastanut jään paksuuskasvua Kainuussa

Jaa

Kainuussa lumi on hidastanut jään paksuuskasvua. Saman vesistön eri osissa jäätilanne voi vaihdella suuresti. Jäällä liikkujan on aina varmistuttava jääpeitteen kantavuudesta omalla kulkureitillään ja ennen kaikkea vältettävä heikoilla jäillä liikkumista. Mukana on syytä olla asianmukaiset pelastautumisvälineet.

Jään paksuutta tarkastellaan Kainuussa kolmella havaintoasemalla. Kuva: Pasi Toro, Kainuun ELY-keskus
Jään paksuutta tarkastellaan Kainuussa kolmella havaintoasemalla. Kuva: Pasi Toro, Kainuun ELY-keskus

Kainuussa jään paksuus ja laatu vaihtelee pienenkin matkan sisällä paljon. Syynä on lumi, joka on hidastanut jään paksuuskasvua.

Jään päällä on lunta noin 20 cm, josta vesisohjoa on yli 10 cm. Järvillä ja lammilla jäänpaksuus on keskimäärin 7–12 cm välillä, josta teräsjäätä on keskimäärin 5–7 cm. Teräsjään laatu voi vaihdella lyhyellä matkallakin suuresti. Selkävesien tilanteesta ei ole havaintoja.

Kainuun ELY-keskus muistuttaa, että vasta vähintään 5–10 cm:n vahvuinen teräsjää kantaa yhden henkilön turvallisesti. Samankin vesistön eri osissa jäätilanne voi nyt vaihdella suuresti, joten jäällä liikkujan on aina varmistuttava jääpeitteen kantavuudesta omalla kulkureitillä, varustauduttava pelastautumisvälinein, esimerkiksi naskalit ja kelluntavälineet, sekä ennen kaikkea vältettävä heikoilla jäillä liikkumista. Usein lumipeite vaikeuttaa heikon jääalueen havaitsemista, joten vesistöjen paikallistuntemus olisi suotavaa jäillä liikuttaessa.

- Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttimetriä, ympäristösuunnittelija Pasi Toro Kainuun ELY-keskuksesta painottaa.

Alkutalvelle tyypilliseen tapaan jäänpaksuus vaihtelee järven eri osissa huomattavasti. Ensimmäisinä jäätyvät ranta-alueet ja suojaiset lahdet. Erityisiä vaaranpaikkoja ovat virtauspaikat kuten jokisuut ja lähteiden, viemäreiden sekä hulevesiputkien lähistöt. Myös selkävesillä, kapeikoissa ja syvännealueilla jää voi olla ohutta läpi talven. Isojen kivien, laitureiden ja muiden rakenteiden sekä vesikasvien lähellä suosittelemaan tarkkailemaan jään paksuutta.

Vesistöjen jääpeite voi muodostua teräsjäästä, kohvajäästä ja jään sisällä olevista vesikerroksista. Jään laatu voi vaihdella alueittain, ja jää voi olla myös pelkkää teräsjäätä. Teräsjää on suoraan vedestä jäätynyttä jäätä. Se on kirkasta ja läpinäkyvää ja näyttää kairanreiästä katsottuna tummalta. Kohvajäätä syntyy, kun jäälle nousee vettä ja muodostunut lumisohjo jäätyy teräsjään päälle. Kohvajää on läpinäkymätöntä ja usein vaaleaa. Kohvajään kantavuus on vain noin puolet teräsjään kantavuudesta.Jääpeite voi paksuuntua pari millimetriä vuorokaudessa pakkasastetta kohti, mutta tähän vaikuttaa paikalliset olosuhteet, esimerkiksi tuuli, lumen määrä ja maanmuodot.

Kainuussa jään paksuutta tarkastellaan kolmella havaintoasemalla: Lammasjärvellä Kuhmossa, Oulujärven Paltaselällä ja Pesiöjärvellä Suomussalmella.

Havaintoasemilla mitataan jään kokonaispaksuus sekä erikseen teräsjään, kohvajään ja mahdollisten vesikerrosten paksuus kolme kertaa kuussa; 10., 20. ja 30. päivänä. Lisäksi mitataan veden korkeus jään alapinnasta lähtien sekä jään päällä olevan lumen paksuus. Jään kantavuus ilmoitetaan aina teräsjään paksuuden mukaan. Jäänpaksuusmittaukset edustavat vain kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita.

Jään paksuus Kainuun havaintoasemilla:

Havaintopaikka Mittauspäivä Jäänpaksuus (cm) Teräsjää (cm)
Oulujärvi, Paltaselkä 10.12.2021 7 7
Lammasjärvi, Kuhmo 10.12.2021 12 5
Pesiöjärvi, Suomussalmi  Mittaustulos tulossa    

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristösuunnittelija Pasi Toro, Kainuun ELY-keskus
p. 0295 023 897, pasi.toro@ely-keskus.fi

Kuvat

Jään paksuutta tarkastellaan Kainuussa kolmella havaintoasemalla. Kuva: Pasi Toro, Kainuun ELY-keskus
Jään paksuutta tarkastellaan Kainuussa kolmella havaintoasemalla. Kuva: Pasi Toro, Kainuun ELY-keskus
Lataa
Karttakuva Paltaselältä Oulujärveltä. Kuva ympäristökarttapalvelusta.
Karttakuva Paltaselältä Oulujärveltä. Kuva ympäristökarttapalvelusta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun TE-toimiston johtajaksi on valittu Pauli Piilma17.1.2022 15:41:56 EET | Tiedote

Kainuun TE-toimiston johtajan virkaan on valittu OTK, varatuomari Pauli Piilma. Virka on määräaikainen ja valinta on tehty 31.12.2024 saakka. Piilma aloittaa tehtävässä 1.2.2022. Piilmalla on pitkä kokemus organisaatioiden johtamisesta sekä muutosjohtamisesta. Hän on toiminut muun muassa kunnanjohtajana, Finnveran eri tehtävissä (viimeisimmäksi aluejohtajana) sekä TE-keskuksen johtajana vastaten mm. TE-toimistojen ohjauksesta ja valvonnasta. Piilma siirtyy uuteen tehtäväänsä Kajaanin ammattikorkeakoulun projektipäällikön tehtävästä. TE-toimiston johtaja vastaa TE-toimiston palveluiden tuloksellisuudesta ja palvelulupauksen täyttämisestä, strategisesta johtamisesta, sidosryhmäyhteistyöstä, resurssien kohdentamisesta kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisesti tuloksellisuutta edistävällä tavalla sekä muutosten toimeenpanosta. Viran sijoituspaikka on Kajaani. Työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluva, työnantajia ja työnhakijoita palvel

Maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset valmistuneet Kainuussa21.12.2021 12:05:35 EET | Tiedote

Vuonna 2021 maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset ovat valmistuneet. Tänä vuonna Kainuussa oli 678 viljelytukien hakijaa. Eläintuotantotiloja näistä oli 244 tilaa, joista 151 kpl oli lypsykarjatiloja. Yleisin päätuotantosuunta oli heinänviljely, jota harjoitti noin puolet tiloista. Viljelytukia kaikkinensa on viime vuosina maksettu Kainuuseen yhteensä reilut 26 miljoonaa euroa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme