Helsingin yliopisto

Jaettu johtajuus: tavoitteena jännitteistä yhteistoimintaan

Jaa
Nykyiset jaetun johtajuuden teoriat ja mallit eivät ole riittäviä uudenlaisten innovaatioyhteisöjen toiminnan johtamiseen. Dosentti Anu Kajamaa Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta ja apulaisprofessori Juha Tuunainen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta peräänkuuluttavat syvällistä jaetun johtajuuden käytäntöjen tutkimusta. Kajamaan ja Tuunaisen artikkeli ”Distributed Leadership as Discursive Practice” palkittiin parhaana vastikään Chicagossa Yhdysvalloissa järjestetyssä Academy of Management – konferenssissa. Palkinto on nimeltään "The Best Practice-oriented Paper by the Academy of Management’s strategizing activities and practices (SAP) interest group".

Tänä vuonna konferenssiin osallistui noin 11 000 tutkijaa 95 eri maasta. Konferenssi on tärkein  johtamisen ja oganisaatiotutkimuksen vuotuinen tapahtuma.

Innovaatioyhteisöt toimivat tyypillisesti useiden organisaatioiden välisellä rajalla, kuten Kajamaan ja Tuunaisen tutkima yliopiston, ammattikorkeakoulun ja yrittäjyyttä tukevan asiantuntijaorganisaation yhteinen yrittäjyysyhteisö.

– Tutkimme puolen vuoden ajan kehittämisseminaareja, joissa innovaatioyhteisön toiminnasta vastaavat osapuolet analysoivat ja kehittivät omaa toimintaansa ja johtamistaan tutkijan avulla, Anu Kajamaa kertoo.

– Osoitamme, että monista organisaatioista koostuvan innovaatioyhteisön johtaminen ja organisointi on usein monimutkaista, epäselvää ja jännitteistä.

 Eri organisaatioista tulevat johtajat ja työntekijät soveltavat erilaisia ajatusmalleja ja heillä on usein myös erilaiset tavoitteet, mikä voi johtaa toiminnan koordinoinnin ongelmiin.

Kajamaa ja Tuunainen käsitteellistävät organisaatioiden välillä tapahtuvan jaetun johtajuuden jatkuvaksi, dialektiseksi prosessiksi. He kuvaavat sitä heiluriliikkeenä, jossa kanssajohtajiin kohdistetaan vuorotellen myönteisiä ja kielteisiä mielipiteitä.

– Kehittämisseminaareissa ilmaisut vaihtelivat voimakkaista erimielisyyksistä toiminnan kehittämistä edistävään muutospuheeseen, josta siirryttiin oman taustaorganisaation paremmuuden korostamiseen, jota puolestaan seurasi innovaatioyhteisöön ja muutokseen sitoutumista korostava puhe ja yhteinen päätöksenteko.

Vastavoimien tunnistaminen ja ristiriitojen analysoiminen kehittämisseminaareissa auttoi innovaatioyhteisöä uudistamaan toimintamalliaan.  Jaettuun johtajuuteen sisältyvän jatkuvan heiluriliikkeen hallintakyky on Kajamaan ja Tuunaisen mukaan avain muutoksen onnistumiseen moniorganisatorisissa toimintaympäristöissä.

Anu Kajamaa johtaa  kasvatustieteellisessä tiedekunnassa ”Oppiminen, kulttuuri ja interventiot”  tutkimusyhteisöä yhdessä professori Kristiina Kumpulaisen kanssa.

Artikkelin abstrakti Kajamaa, A. & Tuunainen, J. Distributed Leadership as Discursive Practice. Academy of Management Proceedings, Vol. 2018, No. 1. Published Online: 9 Jul 2018.

Yhteystiedot:

Oppimisen ja organisaatiomuutosten dosentti Anu Kajamaa, puh.  040 823 2358, s-posti anu.kajamaa@helsinki.fi

@AKajamaa

 Anu Kajamaan TUHAT-profiili

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Anu Kajamaa, kuva: Maarit Holteri
Anu Kajamaa, kuva: Maarit Holteri
Lataa
Juha Tuunainen, kuva: Mikko Törmänen
Juha Tuunainen, kuva: Mikko Törmänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye