Taideyliopisto

Jan Schacher musiikkiteknologian professoriksi Sibelius-Akatemiaan 

Jaa
Sveitsiläissyntyinen Schacher on taiteilija-tutkija, instrumentalisti, säveltäjä ja digitaalitaiteilija. Hän tutkii muun muassa sitä, kuinka muusikon keho toimii äänen ja läsnäolon resonaattorina ja keskuksena.
Photo: Ralph Kühne
Photo: Ralph Kühne

Schacher on kiinnostunut äänen kokemisen tiloista, rakenteista ja prosesseista. Taiteen tekemisen lisäksi hän on työskennellyt tutkijana Zürichin taideyliopistossa ja johtanut tutkimushankkeita, jotka käsittelevät muun muassa musiikillista liikeilmaisua, immersiivistä mediaa sekä ympäristö- ja tilaääntä taiteen ja tutkimuksen näkökulmasta. 

Schacher on arvostettu tutkija ja opettaja. Hänen tohtorintutkintonsa ja julkaisunsa osoittavat poikkeuksellista lähestymistapaa tieteeseen, taiteeseen ja teknologiaan. Schacherin opetuskenttä on laaja ja sisältää muun muassa elektroakustista sävellystä, äänisuunnittelua ja esityskäytäntöjä. 

Musiikkiteknologian professorina Schacher haluaa rakentaa siltoja musiikkiteknologian ja sille läheisten taiteen- ja tieteenalojen ja sosiaalisten kontekstien välille sekä laajentaa taiteellisen tutkimuksen kautta Sibelius-Akatemian ja Taideyliopiston verkostoja ja kansainvälistä yhteistyötä musiikin, mediataiteen, äänitaiteen ja äänitutkimuksen aloilla. 

”Haluan kehittää musiikkiteknologian aineryhmän profiilia. Uskon, että taiteilijoiden rooli yhteiskunnassa on tarjota tilaa mielikuvitukselle ja maailman kohtaamiselle kaikilla aisteillamme. Tälle musiikkiteknologia on aikaamme heijastava keino. Kaiken taiteellisen toiminnan ytimessä on tarve luoda ja jakaa kokemuksia, jotka osoittavat meille, mitä tarkoittaa olla ihminen", Schacher linjaa. 

Musiikkiteknologian professori vastaa tohtoriopiskelijoiden opetuksesta ja ohjauksesta. Hän osallistuu myös perustutkinto-opiskelijoiden opetukseen ja ohjaukseen sekä musiikkiteknologian koulutuksen kehittämiseen. Hän johtaa ja koordinoi tutkimusprojekteja, osallistuu niihin kansallisten ja kansainvälisten musiikkiteknologian alan yhteistyökumppaneiden kanssa ja kehittää musiikkiteknologian tutkimusta Taideyliopistossa yhteistyössä aineryhmän henkilökunnan kanssa. 

Määräaikaan mennessä 44 ihmistä eri puolilta maailmaa haki avointa musiikkiteknologian professuuria. Osa hakijoista kutsuttiin tammikuussa 2021 soveltuvuusarviointiin, joka koostui hakijan opetus- ja tutkimusvision esittelystä, opetus- ja ohjausnäytteistä sekä haastattelusta.

Schacher aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2021. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja Johansson
Varadekaani, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
tanja.johansson@uniarts.fi 

Kuvat

Photo: Ralph Kühne
Photo: Ralph Kühne
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Kapellimestari Dalia Stasevskan johtama tukikonsertti rakentaa taiteen tulevaisuutta Ukrainaan21.3.2024 15:30:00 EET | Tiedote

Maailmanlaajuinen tuki Ukrainalle on edelleen äärimmäisen tärkeää. Stasevskan ajatuksesta syntynyt Let there be light -konsertti on konkreettinen teko sodasta pahoin kärsineen ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuuden puolesta. Se järjestetään Musiikkitalossa 6.4.2024. Median edustajilla on mahdollisuus tulla tapaamaan Stasevskaa ja seuraamaan harjoituksia 3.4.2024.

Tie­de- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri Sari Mul­ta­la Tai­dey­li­opis­tos­sa: ”Suu­rim­mat in­no­vaa­tiot syn­ty­vät pai­kois­sa, jois­sa eri­lai­sis­ta taus­tois­ta tu­le­vat osaa­jat koh­taa­vat”20.3.2024 13:49:50 EET | Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vieraili Taideyliopistossa maanantaina 18.3. keskustelemassa yliopiston johtoryhmän, hallituksen sekä ylioppilaskunnan edustajien kanssa taide- ja kulttuurialojen tulevaisuudesta sekä kuulemassa toiveita ja ratkaisuehdotuksia valmisteilla olevaan kulttuuripoliittiseen selontekoon. Suomen hallituksen ohjelmaan kirjatun selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva kulttuuripolitiikan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Myös Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén on mukana kulttuuripoliittista selontekoa valmistelevassa työryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye