Japanilainen Shimizu Corporation ja Oulun yliopisto yhteistyöhön kehittämään yhteiskunnasta joustavampaa, osallistavampaa ja kestävämpää

Osapuolet sopivat aloittavansa ideakilpailun, jossa keskitytään tutkimaan 5G/6G-teknologian uusia mahdollisuuksia tehdä yhteiskunnasta joustavampi, osallistavampi ja kestävämpi. Ideakilpailun osallistujien - ensisijaisesti Oulun yliopiston opiskelijoiden - odotetaan ymmärtävän 5G/6G:n nykyisiä haasteita ja tulevia mahdollisuuksia, luovan ideoita, jotka osoittavat polkuja tulevaisuuden oppimiseen, työskentelyyn ja terveellisiin elämäntapoihin asumisen, logistiikan, energian ja hyvinvoinnin aloilla. Yhteistyöasiakirja (Memorandum of Understanding, MoU) allekirjoitettiin Tokiossa 31.8.2022.
Seuraavan sukupolven langattoman verkon ja murroksellisten 6G-teknologioiden uskotaan tulevan käyttöön vuoden 2030 paikkeilla, ja mullistavan useita liiketoiminnan aloja, kuten toimitilajohtamisen ja arkkitehti-, insinööri- ja rakennustekniikan alat. Tutkijat ja yritykset ympäri maailman etsivät keskeisiä soveltamiskeinoja ja avainteknologioita. Shimizun Corporationin ja Oulun yliopiston yhteistyöhankkeessa kilpailukykyisimpiä ideoita etsitään opiskelijoiden ideakilpailun ja poikkitieteellisten kehittämiskurssien avulla alkavan lukuvuoden ajan. Ideakilpailuehdotusten arviointiin osallistuu myös professori Akihiro Nakao Tokion yliopistosta (Engineering School of the University of Tokyo). Hankkeen viimeinen vaihe järjestetään Japanissa vuoden 2023 heinäkuussa. Siellä opiskelijaryhmien voittajaideoita ja prototyyppejä esitellään Shimizu Corporationin yritysinnovaatioyksikölle ja muille yhteistyökumppaneille.
”Osana kansainvälistä tiedeyhteisöä tuotamme uuteen tieteelliseen tietoon perustuvia ratkaisuja ja koulutamme tulevaisuuden tiennäyttäjiä älykkäämmän ja kestävämmän maailman rakentamiseksi. Odotamme hedelmällistä ja pitkäikäistä yhteistyötä tämän arvostetun ja tutkimusta suuresti painottavan rakennetun ympäristön alueella toimivan yrityksen kanssa”, toteaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
Japani ja Suomi ovat hiljattain tehostaneet yhteistyötään ICT-alalla. Suomi on ollut 6G-tutkimus- ja kehitystyön kärjessä maailmanlaajuisesti siitä lähtien, kun Oulun yliopistolla aloitettiin maailman ensimmäinen suuren mittakaavan 6G-tutkimusohjelma, 6G Flagship, vuonna 2018.
"Maailma on monien suurten haasteiden edessä, ja rakennusalan on oltava osa ratkaisua. Pyrimme kohti joustavampaa, osallistavampaa ja kestävämpää yhteiskuntaa, ja olemme innoissamme siitä, että saamme Oulun yliopiston lahjakkaat tekijät mukaan", sanoo Kazuyuki Inoue, Shimizu Corporationin toimitusjohtaja.
Oulun yliopiston ja Shimizu Corporationin ideakilpailut ja innovaatiokurssit ovat osa Oulun yliopiston tuotantotalouden koulutusta, ja niistä vastaa professori Harri Haapasalo. Opiskelijat pääsevät hyödyntämään Smart Campus -palveluja ja 5G/6G-resursseja. Mentoreiden avulla kokeillaan monitieteellistä ja radikaalia suunnitteluajattelua. Yhdessä luotuja prototyyppejä voidaan soveltaa lähitulevaisuudessa ja keskipitkällä aikavälillä (3–5 vuoden päästä).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Harri Haapasalo, Oulun yliopisto: sähköposti harri-haapasalo@oulu.fi, puh. 040 518 2275
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto: sähköposti kaisu.koivumaki@oulu.fi, puh. 050 4344261
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme