Järjestöt vaativat pysyviä investointeja mielenterveyteen

Suomalaiset haluavat lisää resursseja mielenterveyden vahvistamiseen. Tästä kertovat esimerkiksi eduskunnan käsittelyyn edenneet kansalaisaloitteet Terapiatakuusta ja psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuudesta.
Mielenterveysjärjestöt ja monet muut kansalaisjärjestöt kannattavat tätä kansalaisten viestiä päätöksentekijöille.
Myös pitkittynyt epidemiatilanne korostaa varhaisen mielenterveysavun saatavuuden parantamista kaikissa väestöryhmissä.
Mielenterveyspoolin mukaan mielenterveysongelmien hoito on saatettava samalle viivalle muiden vaivojen sekä sairauksien kanssa.
Kehittämistyön lisäksi tarvitaan pysyvää rahoitusta
Hallitus on tehnyt useita rahoituspäätöksiä mielenterveyden vahvistamiseksi, mutta ne ovat koskeneet kehittämistyötä. Esimerkiksi sote-uudistusta ja mielenterveysstrategiaa edistetään määräaikaisella hankerahoituksella.
Tämä kehittämistyö on äärimmäisen tärkeää. Mielenterveysjärjestöjen huolena on kuitenkin se, että kehittämistyö ei muutu pysyviksi investoinneiksi mielenterveyteen.
Siksi Mielenterveyspooli vaatii hallitukselta puoliväliriihessä päätöksiä pysyvistä lisämäärärahoista budjettiin vuodesta 2022 eteenpäin.
Terapiatakuu tulee irrottaa hoitotakuusta
Mielenterveyspooli vaatii hallitukselta toimia, jotta vielä tämän vaalikauden aikana Suomeen saadaan voimaan Terapiatakuu. Tämän vuoksi Terapiatakuu on nyt irrotettava laajemmasta hoitotakuusta ja toteutettava pikaisesti.
Esimerkiksi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry esitti Terapiatakuun toteuttamista jo tällä hallituskaudella 9.2.2021 julkaistussa kannanotossaan.
Yhdistyneiden kansakuntien (YK) varoitti viime syyskuussa maailmaa uhkaavasta mielenterveyskriisistä. Suomessa se on estettävissä määrätietoisilla päätöksillä, joiden aika on nyt.
Mielenterveyspoolin tavoitteet hallituksen puoliväliriiheen
- Terapiatakuu ja Mielenterveyden vahvistamisen työllisyyspaketti
- Psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuus
- Mielenterveysstrategian toimeenpanosta periaatepäätös sekä rahoituspaketti vuosille 2022 - 2023
Kannanoton allekirjoittaneet järjestöt:
- AKAVAN SAIRAANHOITAJAT JA TAJA RY
- ETAPPI RY
- FINNISH ASSOCIATION FOR INFANT MENTAL HEALTH – PIRPANA
- JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL
- KAKSISUUNTAISET
- KUKUNORI RY
- KOULUTETUT KOKEMUSASIANTUNTIJAT
- LUOVA HULLUUS
- MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITTO
- MIELENTERVEYSOMAISTEN KESKUSLIITTO – FINFAMI
- MIELENTERVEYSYHDISTYS HELMI
- MIELI MAASTA
- MIELI SUOMEN MIELENTERVEYS RY
- NUORTEN MIELENTERVEYSSEURA – YEESI RY
- NYYTI RY
- PARISUHDEKESKUS KATAJA RY
- PSYKOSOCIALA FÖRBUNDET
- SEXPO-SÄÄTIÖ
- SININAUHALIITTO
- SOSIAALIALAN KORKEAKOULUTETTUJEN AMMATTIJÄRJESTÖ TALENTIA
- SUOMEN KLUBITALOT
- SUOMEN LASTENPSYKIATRIYHDISTYS – BARNPSYKIATERFÖRENINGEN I FINLAND
- SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER
- SUOMEN MIELENTERVEYSHOITOALAN LIITTO
- SUOMEN PSYKOGERIATRINEN YHDISTYS (SPGY)
- SURUNAUHA RY
- NOUSEVA MIELI – SUOMEN SKITSOFRENIAYHDISTYS RY
- SUOMEN TRAUMA- JA DISSOSIAATIOYHDISTYS DISSO RY
- SYÖMISHÄIRIÖLIITTO – SYLI RY
- TAITEEN SULATTAMO RY
- TARPEENMUKAINEN HOITO RY
- TEHY
- TUKIYHDISTYS MAJAKKA
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankepäällikkö
Turkka Sinisalo
+358 40 828 6553
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki
+358 40 192 95 04http://www.mielenterveyspooli.fi
Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat. Verkostossa on mukana yhteensä 32 järjestöä. Mielenterveyspooli tekee väestön mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Alkoholi- ja rahapelimonopolien muutosten mielenterveysvaikutukset on arvioitava9.5.2025 12:13:23 EEST | Tiedote
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta peräänkuuluttaa myös resursseja muutosten johdosta kasvavien alkoholi- ja rahapelihaittojen ehkäisylle.
Mielenterveyspooli: Vaikka lasten ja nuorten terapiatakuu on askel kohti parempaa, se ei vielä riitä30.4.2025 14:31:20 EEST | Tiedote
Parempaan mielenterveyshoitoon pääsyn lisäksi tarvitaan mielenterveyden edistämisen toimia ja matalan kynnyksen tukea. Terapiatakuu tarvitaan koko väestölle.
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme