Oulun yliopisto

Jättihanke kirkastaa 5G-verkon teollisia mahdollisuuksia

Jaa
5G muuttaa yhteiskuntaa enemmän kuin edelliset kaksi verkkosukupolvea. GSM eli 2G oli mullistava henkilökohtaisen kommunikoinnin osalta. Se toi globaalin langattoman yhteyden, säätely vapautui ja syntyi paljon uusia operaattoreita. Lisäksi komponentit halpenivat niin, että tavallisilla ihmisillä oli varaa omaan kannettavaan puhelimeen. Sittemmin 3G esitteli mobiili-internetin ja 4G toi siihen tarvittavan tiedonsiirtonopeuden. Ihmisten henkilökohtaisiin kommunikaatiotarpeisiin liittyvien ongelmien ratkaiseminen on jo hyvin pitkällä.

Nyt alkaneessa 5G VIIMA -projektissa tutkitaan, miten kehittyvä 5G-teknologia soveltuu henkilökohtaisten palveluiden sijaan teolliseen käyttöön.

--Käytännössä tämä tarkoittaa, että otetaan verkkoteknologiasta tuoreimmat keksinnöt sekä ICT-teollisuuden tuoreet innovaatiot, kuten videoanalytiikka, sensorointi, autonomiset laitteet, uudet käyttölaitteet esimerkiksi VR- ja AR-alueille ja testataan ja tutkitaan, miten teolliset ympäristöt saataisiin hyödyntämään enemmän digitalisaatiota ja langattomuutta. Projektissa pyritään luomaan ja kokeilemaan ratkaisuja, jotka tuovat todellista arvoa teollisessa käytössä. Samalla analysoidaan myös liiketoimintaympäristöä eli miten arvoketjut teollisissa ratkaisuissa muodostuvat ja kuinka verkkoja ja dataa hallitaan ja omistetaan. Projekti on osa Oulun yliopiston 6G Flagshipia, Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaivaamme, projektia vetävä Olli Liinamaa täydentää.

Tutkimus on tärkeää, panostukset ovat merkittävät

Kaksivuotisen 5G VIIMA -projektin koordinaattorina toimii Oulun yliopisto. Rahoittajina ovat Business Finland sekä yritykset itse. Akateemisen tutkimuksen osuus on kuusi miljoonaa euroa. Kokonaisbudjetti lähes kolminkertaistuu, kun mukaan lasketaan yritysten rinnakkaishankkeiden tuotekehitys- ja tutkimusinvestoinnit. 5G VIIMA onkin suurin kansallinen 5G:n sovelluksia tutkiva ja kokeileva projekti 5G-testiverkkoalustalla. Projektissa tehdäänkin tiivistä yhteistyötä Suomen 5G-testiverkkoekosysteemin kanssa.

--5G VIIMA on hyvä esimerkki siitä mikä Connected Intelligent Industries Finland -ohjelmassamme on keskeistä; älykkäiden teollisten ratkaisujen kehittäminen globaaleille markkinoille yhteistyössä teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa. Näin rakennetaan tietoon pohjautuvia digitaalisia arvoketjuja, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä uudistuvalle suomalaiselle teollisuudelle, sanoo ohjelmapäällikkö Toni Mattila Business Finlandista.

Projektissa toimivat yritykset tarjoavat todelliset teolliset ympäristöt ja runsaasti teollisuuden reaaliarkeen liittyviä haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi logistiikkaan, turvallisuuteen, ylläpitoon, opastukseen ja kulkuoptimointiin. Kaikkiaan käytetään neljää testipaikkaa teollisuusympäristöissä. Oulussa paikkoja ovat satama sekä tukiasematehdas, Tampereella satamalaitteiden testialue ja Espoossa sähköverkko Otaniemessä. Jokaiseen tehdään 5G-verkko paikallisesti.

--5G VIIMA on loistava hankekokonaisuus 5G:n erilaisista teollisista käyttömahdollisuuksista. Hanke tuottaa arvokasta tietoa matkaviestinverkkojen uudenlaisista käyttötapauksista sekä niiden asettamista vaatimuksista käytännön 5G-toteutuksille. Tämä helpottaa jatkossa 5G:tä hyödyntävien järjestelmien ja palveluiden käyttöönottoa, kertoo Marjo Uusi-Pantti, 5G Momentum -ekosysteemin projektipäällikkö Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Tutkimusorganisaatiot, yritykset ja viranomaiset muodostavat hyvän ekosysteemin, mikä varmistaa, että projektissa tehdään oikeita asioita todellisiin tarpeisiin toimivalla tavalla. Nämä asiat ovat keskeisiä: äärimmäinen luotettavuus, tuotettavan palvelun varmistettu laatu, minimoitu verkkoviive, sensorointi, datan kerääminen ja käyttö, tekoälyn hyödyntäminen, automaatio, matala energian kulutus ja pilvipalvelut sekä virtualisointi. Nämä megatrendit muuttavat yhteiskuntia merkittävästi, kun 5G tulee vähitellen kriittisten infrastruktuurien yhteysratkaisuksi.  

Tutkimusosapuolet ovat Oulun yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Yritykset tekevät omissa rinnakkaishankkeissaan käytännön sovelluksia ja ratkaisuja. Tällä hetkellä mukana olevat yritykset aakkosjärjestyksessä ovat ABB, Attracs, Augumenta, Kalmar, Efora, FinCloud, Finwe, Fin-Terpuu, Herman Andersson, Kaitotek, MediaTek, Nokia, Oulun Satama, Pölkky, Realmax, Solita, StoraEnso, Telia, Tieto, Uros, Valmet Automation, Valossa.

Yritykset luonnollisesti avaavat omia tavoitteitaan ja projektisisältöjään itse.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Olli Liinamaa, Oulun yliopisto
Olli.Liinamaa@oulu.fi, 040 5461 418


Toni Mattila
Program Manager
Business Finland
toni.mattila (at) businessfinland.fi
+358 40 5009 909


Mika Klemettinen
Director (Programs)
Business Finland
mika.klemettinen (at) businessfinland.fi
+358 50 4836 661

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye