Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Konkurrenskraftsavtalets avgifter borde återföras till arbetsgivarna för att förbättra löntagarnas köpkraft

Dela
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL oroar sig för vanliga löntagares nöd om de omtalade kraven på nedskärningar i den offentliga sektorns finansiering förverkligas.

Man kan inte tala om anpassning av den offentliga ekonomin innan konkurrenskraftsavtalets inverkan har åtgärdats, kräver fackförbundet JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

– Arbetsgivarnas avgiftsbörda har lättats med över 11 miljarder euro. Samtidigt har den offentliga ekonomin försämrats, och nu kräver man återigen nedskärningar från löntagarna.

– Inflationen skenar och priserna stiger. Arbetstagarna behöver mer pengar. Nu är det arbetsgivarnas tur att hjälpa arbetstagarna på samma sätt om arbetstagarna hjälpte dem år 2016.

Niemi-Laine vill påminna om att den offentliga ekonomin skulle vara starkare utan konkurrenskraftsavtalet. Löntagarna har gjort sitt, nu är det arbetsgivarnas tur. 

– Det är fullständigt ohållbart och oskäligt att Samlingspartiet eftersträvar en miljards nedskärningar i social- och hälsovården.

– Den statliga ekonomins balans är i fara om de offentliga tjänsterna och hälsovården skärs ner så mycket att finländarna inte längre kan arbeta. Vem tar hand om barn och äldre om Samlingspartiets miljardnedskärningar raserar den offentliga sektorn?

Nyckelord

Kontakter

Päivi Niemi-LaineFackförbundet JHL:s ordförande

Tel:040 702 4772

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL varslade för fjärde gången om strejk inom den privata socialservicebranschen och ansökningsblockad för omsorgsföretag31.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL utvidgar stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen. Det fjärde strejkvarslet inom branschen gäller arbete inom barnskydd, omsorg och personlig assistens på olika håll i Finland. Dessutom har JHL utlyst ansökningsblockad för fyra koncerner inom omsorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum