Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Perustuslakivaliokunnan esittämät asiat korjattava ennen soten etenemistä

Jaa

Perustuslakivaliokunta linjasi tänään, että hallituksen sote-esityksessä on useita vakavia perustuslakiongelmia. Pulmat ovat samoja, joihin Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on lausunnoissaan kiinnittänyt huomiota.

Keskeisimmät ongelmat ovat valinnanvapauden voimaantulon aikataulu ja sotepalveluiden rahoitus maakunnissa. JHL kannattaa valinnanvapauden osalta käyttöönoton vaiheistusta alueellisesti ja ajallisesti.

- Erittäin hyvä, että perustuslakivaliokunta teki työnsä huolella ja tunnusti tosiasiat liian kireästä aikataulusta. Valinnanvapautta ei pidä missään tapauksessa mahdollistaa esitetyssä mallissa, sillä se ei takaa yhdenvertaisia palveluita kansalaisille. Päinvastoin kansalaiset joutuisivat eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huomauttaa.

JHL on erityisen huolissaan maakuntien mahdollisuudesta toteuttaa asiakassetelipalveluja ja henkilökohtaista budjettia. Toimiakseen ne vaatisivat valmista hallintoa ja osaamista, joita ei vielä ole.

Maakunnille on saatava verotusoikeus, sillä muutoin maakunnilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa tulorahoitukseensa. Tämä vaarantaa palvelujen yhdenvertaisen toteutumisen. Perustuslakivaliokunnan kantakin oli, että rahoituslakia on muutettava jotta voidaan turvata maakunnan edellytykset perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseen.

Perustuslakivaliokunta huomautti, että valinnanvapausjärjestelmää ei ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn.

- On todella tärkeä selvittää EU:n kanta ja tutkia tuottaako valinnanvapaus riskejä pakkoyhtiöittämisiin, Niemi-Laine muistuttaa.

Lisätietoja:

- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 510 8131
- erityisasiantuntija Sari Bäcklund-Kajanmaa, p. 050 377 8894

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Problemen med plattformsekonomin måste lösas genom precisering av arbetsavtalslagarna, kräver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine1.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

De nya formerna av arbete hotar arbetstagarnas rätt till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd och företagshälsovård, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i sitt första maj-tal. Man måste kraftigt kunna ingripa i problemen lagstiftningsvägen, eftersom en del av arbetsgivarna som verkar på plattformerna kringgår sina skyldigheter.

Hoiva-avustajien koulutus saattaa helpottaa vanhushoidon työntekijäpulaa, avustajat eivät saa korvata lähihoitajia27.3.2019 15:10:48 EETTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Esperi Care –hoivaketjun väliset keskustelut ovat tuottamassa tulosta. Esperi käynnistää keväällä oppisopimuskoulutuksen, jonka tarkoituksena on kouluttaa lisää hoiva-avustajia. Alalla tarvitaan kipeästi lisää resursseja. JHL kuitenkin muistuttaa, että lähihoitajien työtehtäviä ei saa siirtää hoiva-avustajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme