Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Tulevaisuuden hoitajat on tehty työhyvinvoinnista, hyvästä johtamisesta ja kannustavasta palkasta

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että Suomessa on hoitajapula. Sosiaali- ja terveysministeriö on vuoden ajan yhdessä julkisen ja yksityisen työnantajan sekä palkansaajajärjestöjen kanssa työstänyt toimenpiteitä hoitajapulan taltuttamiseksi. Mukana on ollut erilaisia asiantuntijayhteisöjä kuten esimerkiksi hoito- ja hoivatyöhön keskittyneitä digiratkaisuasiantuntijoita.

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että hoitajapulaan on olemassa ratkaisu. Hän puhui Porin SuomiAreenassa torstaina.

- Nyt on aika ottaa ne keinot käyttöön työpaikoilla. Joissain sairaaloissa on jo ryhdytty panostamaan hoitajien jaksamiseen. Hoitajien on saatava tehdä oman koulutuksensa mukaisia töitä. Siksi sairaaloissa on käyty hoitajien tehtäviä läpi ja on löydetty esim. potilaskuljetuksiin ratkaisu. Uusi ammattikunta potilaskuljetuksiin on syntynyt ja hoitajat ovat päässeet keskittymään varsinaisiin hoito- ja hoivatehtäviin.

Sairaanhoitajien ja lähihoitajien koulutuspaikkoja on lisättävä, jos hoitajista on pula.

- Turussa hakijoita sairaanhoitajakoulutukseen oli 765 ja sisään otettiin vain 61 opiskelijaa. On kysyttävä, onko meillä oikeasti hoitajapula vai emmekö osaa ratkaista pulaa oikeilla välineillä.

Niemi-Laineen mukaan hoitajien työn tueksi on olemassa paljon digitaalisia ratkaisuja.

- Ongelma on kuitenkin edelleen se, ettei hoitajakoulutuksessa ole vahvoja kokonaisuuksia digivälineiden käyttöön hoitotyössä. Tämän lisäksi työpaikoilla ei ole digivälineisiin riittävää ja jatkuvaa perehdyttämistä.

- Hoitajien keskittyminen omaan työhönsä on parhaiten mahdollista vain, kun rinnalla työskentelee erilaisia ammattilaisia avustavissa tehtävissä kuten esimerkiksi välinehuoltajat, laitoshuoltajat ja hoiva-avustajat. Hoitajien tehtäviä eivät voi lain mukaan hoitaa muut kuin laillistetut hoitajat. Kenenkään työtä ei siis halvenneta. Hoiva-avustajien avustava tehtävä on jo olemassa sairaaloissa ja vanhusten sosiaalipalveluissa. Hoitajien työssäjaksaminen on parantunut ja pito- ja vetovoima on siis parantunut.

Niemi-Laine toteaa, että työaikojen järjesteleminen ja kokonaisten vapaapäivien pitämiseen on panostettava hoitotyön johtamisessa.

- Ylipäänsä johtamisen merkitys on suuri hoitajien työssä, koska työ on kuormittavaa ja silloin hyvä johtaminen tukee ennaltaehkäisevästi räätälöidyillä malleilla hoitajien jaksamista.

Palkat on laitettava kuntoon kaikkien henkilöstöryhmien osalta sote-alalla.

- Kunta-alan sote-sopimus ratkaisu sekä yksityisen on sopimus ratkaisu ovat hyviä. Sote-sopimukseen aletaan valmistelemaan uutta sote-palkkausjärjestelmää syksyllä. Kaikki hoitajat saavat sote-sopimuksen mukaiset palkankorotukset.

- Nyt on aika lopettaa tuuleen huutaminen ja tarttua hoitajapulassa olemassa oleviin ratkaisuihin. Hoitajien ammatti on tärkeää ja on vastuullista, että yhdessä kaikki järjestöt lähtevät tekemään töitä hoitajien työn arvon palauttamisen puolesta, Päivi Niemi-Laine haastaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

OAJ och JHL: Helsingfors måste omedelbart anställa fler löneräknare för att lösa den kolossala lönehärvan, och måste också ersätta skadorna1.8.2022 13:47:41 EEST | Tiedote

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och fackförbundet JHL kräver att Helsingfors stad korrigerar problemen med sin lönebetalning och omedelbart anställer fler löneräknare för att utreda lönehärvan som nu har pågått i månader. Utöver dröjsmålsräntorna måste arbetstagare och tjänsteinnehavare även betalas ersättning för de skador som härvan orsakat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme