Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n edustajisto hyväksyi suurten alojen sopimukset tänään, moni liiton tavoite meni läpi

Jaa

JHL:n edustajisto hyväksyi tänään 15.2. muun muassa kunta-alan, valtion ja Avaintyönantajat Avainnan uudet työehtosopimukset.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto hyväksyi torstaina 15.2. monien liiton tärkeimpien sopimusalojen uudet työehtosopimukset.

Tähän mennessä päättyneissä neuvotteluissa JHL on tavoittanut hyvin neuvottelutavoitteitaan. Muun muassa kunta-alan, valtion ja Avaintyönantajat Avainnan sopimukseen saatiin euromääräisiä palkankorotuksia. Näissä ratkaisuissa palkankorotukset toteutetaan osittain niin kutsutulla sekalinjalla, jossa osa korotuksista on euromääräisiä, osa prosenttikorotuksia. Euromääräiset palkankorotukset olivat JHL:n jäsenille tärkeä sopimustavoite.

– Sekalinjan korotukset auttavat eniten niitä, joilla on kaikista pienin palkka. Valtaosa sopimusten korotuksista maksetaan yleiskorotuksina. Tavoitteemme lisätä jäsentemme ostovoimaa toteutui hyvin, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine korostaa.

JHL sai neuvotteluissa myös parannuksia työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten asemaan. Luottamustehtävistä maksettavat palkkiot paranivat useissa sopimuksissa. Avainnan sopimukseen eli avaintessiin saatiin selkeä parannus työsuojeluvaltuutettujen asemaan. Sopimukseen saatiin ensi kertaa kirjaus työsuojeluvaltuutetuista.

Ammatillinen opetus siirtyy tulevaisuudessa entistä enemmän työpaikoille. Työssäoppiville opiskelijoille tärkeä tuki on työpaikkaohjaaja. JHL:n tavoitteina neuvotteluissa oli varmistaa, että työpaikkaohjaajilla on kunnon mahdollisuudet tehdä sekä omaa työtään että ohjata opiskelijoita. Kunta-alalle saatiinkin työryhmä, joka selvittää työssäoppimisen nykytilaa.

Kunta-alalla aloittaa myös toinen tärkeä työryhmä. Siinä neuvotellaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulevista palkkaus- ja työehdoista. Ryhmä on äärettömän ajankohtainen nyt, kun pitkään valmisteltu sote-uudistus on lähellä toteutumista. JHL on vahva edunvalvoja myös sote-alalla, jonne ei julkisuudessa esiintyneistä väitteistä huolimatta ole tulossa omaa hoitajasopimusta.

– JHL:n ammattilaiset toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon ketjussa lähes jokaisessa ammatissa. On ennen kaikkea työntekijöiden etu, että JHL on neuvottelemassa henkilöstön palkkauksesta ja työehdoista, toteaa JHL:n edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä.

JHL jatkaa yhä neuvotteluja monilla sopimusaloillaan. Esimerkiksi yksityisellä sosiaalipalvelualalla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, jolla halutaan vauhdittaa neuvotteluiden etenemistä.

Lisätiedot:

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772
JHL:n edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä 050 5217 189

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hoiva-avustajien koulutus saattaa helpottaa vanhushoidon työntekijäpulaa, avustajat eivät saa korvata lähihoitajia27.3.2019 15:10:48 EETTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Esperi Care –hoivaketjun väliset keskustelut ovat tuottamassa tulosta. Esperi käynnistää keväällä oppisopimuskoulutuksen, jonka tarkoituksena on kouluttaa lisää hoiva-avustajia. Alalla tarvitaan kipeästi lisää resursseja. JHL kuitenkin muistuttaa, että lähihoitajien työtehtäviä ei saa siirtää hoiva-avustajille.

Kunta-yt:t ovat vain jäävuoren huippu, kuntien rahoituspohja turvattava välittömästi24.3.2019 11:00:00 EETTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii kuntien vakavien rahoitusongelmien ratkaisemista välittömästi uuden hallituskauden aluksi. Sipilän hallituksen tekemät rajut leikkaukset kuntien rahoituspohjaan ovat ajaneet kunnat kestämättömään tilanteeseen. Jäävuoren huippuja tästä ovat esimerkiksi Rovaniemen (https://yle.fi/uutiset/3-10663463) ja Kouvolan (https://yle.fi/uutiset/3-10700356) yt-neuvottelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme