Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n Niemi-Laine: Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät saa olla kaupan

Jaa

JHL:n mielestä uusi esitys valinnanvapauslainsäädännöstä ei takaa yhdenvertaisia sote-palveluita kaikille. Todellinen valinnanmahdollisuus toteutuu vain alueilla, joissa on riittävästi asukkaita.

Suomen hallituksen viimeisin esitys sote-uudistuksesta asettaa kansalaiset epätasa-arvoiseen asemaan, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL katsoo.

– Valinnanvapaus ei toteudu harvaan asutuilla alueilla eli yhdenvertaisuus palvelujen saatavuudessa ei käytännössä toteudu, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Maakunnilla on suuri vastuu palveluiden järjestämisestä ja valvonnasta. Järjestäminen ja valvonta on kuitenkin vaikeaa, koska palvelut pirstoutuvat. Maakuntien on voitava edellyttää, että palvelujen tuottajat noudattavat yhteiskunnallisia velvoitteitaan ja teettävät töitä kunnollisilla työehdoilla. JHL edellyttää, että julkisella rahalla tuotettujen palvelujen osalta myös voiton jakamiselle tulee asettaa kriteereitä yhteiskunnallisten yritysten periaatteiden mukaan eli suurin osa voitosta tulee käyttää yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen.

Uudistuksessa halutaan voimakkaasti lisätä asiakassetelien käyttöä ja tuottaa palveluita alihankkijoilla. Monien, toisistaan riippumattomien toimijoiden monituottajamalli on vaikeasti hallinnoitava, eikä palvelujen integraatio toteudu. Myös säästöjen toteutuminen on epävarmaa.

JHL:n mielestä maakuntien tulisi jatkossa ensisijaisesti järjestää palvelut itse. Yksityiset voivat tarvittaessa täydentää palveluita. Siksi maakuntien pitää myös vahvasti ohjata palvelusetelien käyttöä ja hallita niistä syntyviä kustannuksia.

Julkinen sektori kantaa jatkossakin sosiaali- ja terveyspalveluista suuremman vastuun kuin yksityiset yritykset. Jos yksityisiä palveluntuottajia ei ole riittävästi, joutuvat maakunnat tuottamaan palveluita itse. Lisäksi maakuntien on varmistettava resurssit päivystykseen ja kriisitilanteisiin.

Sosiaali- ja terveysalan henkilökunnan työolot ovat muuttumassa rajusti.

– Jos yritykset turvautuvat määräaikaisiin sopimuksiin asiakasmäärien vaihdellessa, uhkaavat sote-alan työt muuttua pätkätöiksi. Ammattilaisten työnteon mahdollisuudet on turvattava sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Henkilöstön on oltava mukana uudistuksen valmistelun ja toteutuksen kaikissa vaiheissa. Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät saa olla kaupan.

 Tukipalvelut kuten välinehuolto, ruokahuolto ja siivous ovat olennainen osa palveluketjua sosiaali- ja terveyspalveluissa. Nämä palvelut tulisi tuottaa mahdollisimman pitkälle omana työnä, jotta laatu pysyy hyvänä.

 Uudistuksen vaikutukset on arvioitu puutteellisesti ja asiantuntijoiden näkemykset on unohdettu. Hallitus ei ole huomioinut tietojärjestelmäkustannusten kasvua, erikoissairaanhoidon vaarantumista ja markkinoiden keskittymistä muutamille suuryrityksille.

– Uudistuksen vaikutukset on arvioitu puutteellisesti ja asiantuntijoiden näkemykset on unohdettu. Hallitus ei ole huomioinut tietojärjestelmäkustannusten kasvua, erikoissairaanhoidon vaarantumista ja markkinoiden keskittymistä muutamille suuryrityksille. Ylipäänsä on merkillistä että Suomen sote halutaan uudistaa rakenteellisesti kokonaan. Suomalainen sote on todettu kaikista Pohjoismaista tehokkaimmaksi. Haluammeko oikeasti uuden uudistuksen, jossa kustannukset nousevat? Nousseet kustannukset maksetaan pienemmillä palkoilla, pätkityillä ja silputuilla töillä, palvelujen huonolla laadulla ja heikolla saatavuudella, Niemi-Laine kritisoi.

Lisätiedot:

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040-702 4772

Kuvat

Lataa
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme