Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Joensuun Luhtapohjaan merkittävä suojelualue osana Helmi-elinympäristöohjelmaa

Jaa

Ympäristöministeriö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Tornator Oyj tiedottavat.

Luhtapohjan suojelualue. Kuva: Mika Pirinen, Tornator Oyj.
Luhtapohjan suojelualue. Kuva: Mika Pirinen, Tornator Oyj.

Tornator Oyj on sopinut Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa arvokkaan ja laajan joenrantaluhdan suojelusta reunametsineen. Alue sijaitsee Joensuun Luhtapohjassa, noin 60 kilometriä Joensuusta koilliseen. Suojelukohde kuuluu valtaosiltaan soidensuojelun täydennysehdotuskohteisiin ja se suojellaan Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa. Suojelualueen kokonaispinta-ala on lähes 750 hehtaaria.

”Joensuun Luhtapohjan uusi suojelualue on todellinen luontohelmi sen valtaosin luonnontilaisin suoluontotyypein, joenrantaluhdin ja kangasmetsäsaarekkein. Suojelualueella on myös uhanalaisia luontotyyppejä, mikä tekee suojelupäätöksestä erityisen ilahduttavan. Helmi-ohjelmassa soidensuojelu on edennyt hyvin, yhdessä maanomistajien kanssa vapaaehtoiselta pohjalta neuvotellen”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Luhtapohjan suojelualue käsittää edustavan kokonaisuuden erilaisia, valtaosin luonnontilaisia suoluontotyyppejä, joenrantaluhtaa ja kangasmetsäsaarekkeita. Suojellun alueen kokonaispinta-ala on merkittävä: lähes 750 hehtaaria ja se on perustamishetkellään Kesonsuon jälkeen Pohjois-Karjalan toiseksi suurin yksityinen suojelualue ja Tornatorin kolmanneksi suurin suojelualue Suomessa.

Luhtapohjanjoen rantasuot muodostavat laajan, tasaisen ja vähäpuustoisen suokokonaisuuden, joita hallitsevat vähäravinteiset nevat ja rämeet. Kolme runsainta luonnontilaista suotyyppiä ovat tupasvilla- ja rahkaräme sekä lyhytkorsineva. Suojelualue sisältää myös uhanalaisia luontotyyppejä, kuten lähteiköitä, ruohokorven ja tupasvilla- ja muurainkorven. Ne tarjoavat elinympäristön myös monille harvinaisille ja vaateliaille lajeille. 

Luhtapohjanjoen alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet virkistyskäyttöön, kuten kalastukseen, metsästykseen, marjastukseen ja lintujen seurantaan.

”Uusia luonnonsuojelualueita perustamalla täydennämme ekologista verkostoa, joka yhdessä avainbiotooppien, lajiesiintymien ja suojakaistojen kanssa muodostaa Tornatorin metsien monimuotoisuudelle vahvan perustan”, sanoo Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen.

Helmi-ohjelma

Helmi-ohjelman toimet tarttuvat Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan pienvesi- ja rantaluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tornator Oyj:
Ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen, puh. 050 441 2253, heikki.myohanen@tornator.fi

Pohjois-Karjalan ELY-keskus:
Luonnonsuojeluasiantuntija Säde Neitola, puh. 0295 026 166, sade.neitola@ely-keskus.fi

Ympäristöministeriö:
Ministeri Mikkosen erityisavustaja, Antti Heikkinen, puh. 050 348 1406, antti.heikkinen@ym.fi

Kuvat

Luhtapohjan suojelualue. Kuva: Mika Pirinen, Tornator Oyj.
Luhtapohjan suojelualue. Kuva: Mika Pirinen, Tornator Oyj.
Lataa
Luhtapohjan suojelualuetta. Kuva: Mika Pirinen, Tornator Oyj.
Luhtapohjan suojelualuetta. Kuva: Mika Pirinen, Tornator Oyj.
Lataa
Lähteikkö Luhtapohjan suojelualueella. Kuva: Heikki Leppänen, Tornator Oyj.
Lähteikkö Luhtapohjan suojelualueella. Kuva: Heikki Leppänen, Tornator Oyj.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot 2020 Pielisen Kalajaloste Oy:lle, Pohjois-Karjalan Martat ry:lle, Joonas Potkoselle Ilomantsista sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysryppäälle ja Äksyt Ämmät -verkkokaupalle26.11.2020 14:04:06 EETTiedote

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jakoi vuoden 2020 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 26.11.2020. Palkinnon saivat Pielisen kalajaloste Oy Nurmeksesta, Pohjois-Karjalan Martat ry, Joonas Potkonen Ilomantsista, sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs ja Äksyt Ämmät -verkkokauppa Nurmeksesta.

Pohjois-Karjalassa lokakuun lopussa 10 079 työtöntä24.11.2020 08:00:30 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli lokakuun lopussa 10 079 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 353 henkilöä (16 %) suurempi. Puolet työttömyyden kasvusta aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,2 %, vuosi sitten osuus oli 12,1 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 11,9 % ja vuosi sitten 8,6 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. StatFin-tilastotietokannan osoite on https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXW

Vaikuta vesienhoitoon - anna palautetta ehdotuksesta Vuoksen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosiksi 2022-20272.11.2020 11:02:17 EETTiedote

Pohjois-Karjalan alueen pinta- ja pohjavesiä koskevan Vuoksen vesienhoitosuunnitelman ja sitä täydentävän toimenpideohjelman (2016-2021) toteutus on parhaillaan käynnissä. Nyt suunnitelmat on tarkistettu vuosiksi 2022-2027. Suunnitelmaehdotuksessa kerrotaan vesistöjen ja pohjavesien tilasta, ongelmista ja siitä, miten vesien tilaa aiotaan parantaa. Suunnitelmasta ja toimenpide-ehdotuksista pyydetään kansalaisilta, viranomaisilta, yrityksiltä ja järjestöiltä kannanottoja 2.11.2020 – 14.5.2021 välisenä aikana (www.ymparisto.fi/vaikutavesiin > vesienhoito). Palautetta hyödynnetään vesienhoitosuunnitelman ja toimenpideohjelman viimeistelyssä. Vesienhoitosuunnitelmat vahvistetaan valtioneuvostossa vuoden 2021 lopussa. Vesien hyvä tila vaatii tekoja, aikaa ja rahaa Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Pohjois-Karjalassa vedet ovat jo pääosin hyvässä tai erinomaisessa tilassa. Parantamistoimia tarvitaan kuitenkin, sillä tyydyttävässä tai sitä hu

Maatalouden alkutuotannon väliaikaiselle koronatuelle uudet ehdot ja enemmän rahoitusta30.10.2020 10:23:00 EETTiedote

Valtioneuvosto päätti uudistetusta maatalouden alkutuotannon väliaikaisesta tuesta istunnossaan torstaina 29. lokakuuta. Tukea voidaan nyt kohdentaa entistä paremmin koronapandemiasta kärsineille yrityksille alkutuotannossa. Tällaisia ovat esimerkiksi maatilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille. Monien tällaisten yritysten tuotteiden menekki on täysin pysähtynyt tai oleellisesti heikentynyt pandemian vuoksi. Valtioneuvosto päätti korottaa maatalouden alkutuotannon yrityskohtaisen tuen ylärajan 80 000 euroon. Keväällä käynnistyneissä tuissa yläraja oli 10 000 euroa yritystä kohti. Tällä tuensaajakohtaisen ylärajan nostolla pyritään yritysten tasapuoliseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Lisäksi tuen alarajaa alennetaan 2 000 euroon aikaisemman 5 000 euron sijaan. Eduskunta on myöntänyt viidennessä lisätalousarviossaan 30 miljoonaa euroa lisää maatalouden alkutuotannon tukeen, jotta nämä muutokset voidaan toteuttaa. Tuen haku uudistetuilla

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme