Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Joka kolmas lääkäri tekee tutkimustyötä – merkittävä osa omalla ajallaan

Jaa

Joka kolmas lääkäri osallistuu jollakin tapaa tieteelliseen tutkimustyöhän ja joka neljäs lääkäri on väitellyt. Tieteellistä tutkimustyötä täysipäiväisesti eli työkseen tekee kuitenkin vain kaksi prosenttia lääkäreistä. Merkittävä osa (41%) tutkimustyötä tekevistä tekee sitä pelkästään omalla ajallaan töidensä jälkeen kuten iltaisin ja viikonloppuisin.

”Tämän perusteella voisi sanoa, että lääkärien mahdollisuuksia tehdä tieteellistä tutkimustyötä on parannettava, koska lääkärikoulutus ja lääkärinä toimiminen perustuu tutkittuun tietoon. Näyttää siltä, että tutkimusta ei rahoiteta tarpeeksi, kun vain kaksi prosenttia lääkäreistä tekee tutkimustyötä päivätyökseen ja niin moni omalla ajallaan”, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Lääkärien tieteellistä tutkimustyötä koskevat tulokset käyvät ilmi Lääkäri 2018 –tutkimuksen ennakkotiedoista, jossa selvitettiin laajasti lääkärien perus-, erikoistumis- ja täydennyskoulutusta. Tutkimus toteutettiin syksyn 2018 aikana ja siihen vastasi 5187 alle 70-vuotiasta Suomessa asuvaa lääkäriä. Tutkimus on tehty yhteistyössä lääketieteellisten tiedekuntien, Suomen Lääkäriliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Laajan tutkimuksen keskeiset tulokset julkaistaan loppuvuodesta.

Eniten tutkimustyötä tehdään erikoisaloista laboratorioaloilla, esimerkiksi kliinisen mikrobiologian, hematologian ja fysiologian aloilla. Tutkimustyötä tekee noin puolet lääkäreistä myös kirurgisilla erikoisaloilla, lastentautien, neurologian ja syöpätautien erikoisaloilla.

”Ilahduttavaa oli, että nuorista, alle 35-vuotiaista lääkäreistä joka kolmas joko suunnittelee tai on juuri tekemässä väitöskirjaa. Tutkimustyö selvästi kiinnostaa, nyt pitää pitää huolta siitä, että siihen annetaan myös mahdollisuus eli rahoitus on kunnossa eikä tutkimustyötä tarvitse tehdä omalla rahalla ja ajalla”, Halila sanoo.

Halila myös muistuttaa, että lääkärien tieteellinen tutkimus hyödyttää ennen kaikkea potilaita.

”Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa”, Halila muistuttaa.

Tutkimustulokset löytyvät täältä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Perusterveydenhuollon hoitotakuun vahvistamisella liikkeelle - lääkärien määrää terveyskeskuksissa lisättävä11.4.2019 09:57:42 EESTTiedote

Suomen lääkärikuntaa edustava Lääkäriliitto kehottaa tulevaa hallitusta sopimaan ohjelmassaan tarvittavan sote-uudistuksen tavoitteiden toteuttamisesta askel kerrallaan. Ensimmäisenä askeleena tulee varmistaa joustava ja nopea perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle pääseminen. Tämä voidaan toteuttaa vahvistamalla hoitotakuuta. Hoitotakuun vahvistamisella voidaan varmistua oikea-aikaisen hoidon nopeasta saatavuudesta, vähentää potilaiden siirtelyä tasolta toiselle sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kansalaisten välillä. Kyseessä on edullisin ja vaikuttavin tapa parantaa terveydenhuoltomme merkittävintä ongelmaa nopeasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme