Jokereiden kotiyleisölle yhteispohjoismainen jääkiekkosarja houkuttelevampi vaihtoehto kuin jatkaminen KHL:ssä tai paluu Suomen Liigaan

Neljännes Jokereiden kotiyleisöstä toivoo joukkueen palaavan Suomen Liigaan
Jokereiden kotiyleisöstä 40 prosenttia toivoi joukkueen pysyvän KHL:ssä ja neljännes (24 %) toivoi paluuta Suomen Liigaan. Runsas kolmannes (36 %) ei osannut sanoa tai asia oli heille yhdentekevä. Liigaan paluuta toivovista noin puolet haluaisi paluun tapahtuvan heti ja noin puolet nykyisen KHL-sopimuksen (2017–2022) päättymisen jälkeen.
- Kun huomioidaan, että aineiston keruussa hyödynnettiin Jokereiden pääsylippurekisteriä KHL-ajalta, Suomen Liigaan paluuta toivovien määrää voidaan pitää varsin suurena. Heitä, jotka ovat KHL-siirron myötä lopettaneet peleissä käymisen, ei ole tässä tutkimuksessa tavoitettu, hankkeen vastaava tutkija Antti Laine Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta korostaa.
Vastaajille esitettiin tutkimuksessa ajatus aika ajoin julkisuudessa väläytellystä Pohjoismaiden yhteisestä jääkiekkoliigasta. Pohjoismaiseen liigaan suhtauduttiin myönteisemmin kuin KHL:ään tai Suomen Liigaan, sillä tällaisen sarjan toteutuessa enää alle viidennes (18 %) toivoisi Jokereiden jatkavan KHL:ssä ja runsas kymmenes (13 %) palaavan takaisin Suomen Liigaan. Yhteispohjoismaiseen liigaan siirtymistä kannatti 38 prosenttia ja 31 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.
Yleisö totutettu edullisiin lippuhintoihin
Tutkimustulokset osoittavat, että Jokerit on jakanut KHL-otteluihin paljon vapaalippuja (7 % vastaajista oli saanut lipun ilmaiseksi) ja myynyt lippuja edullisesti, esimerkiksi useiden Suomen Liiga-seurojen istumapaikkalippujen hintoihin verrattuna. Kun tarkastelussa huomioidaan vain täysi-ikäiset vastaajat, vajaa kuudennes (16 %) oli maksanut lipustaan keskimäärin korkeintaan 15 euroa, noin kolmannes (34 %) 16–25 euroa ja noin kolmannes (35 %) 26–40 euroa. Alle kymmenes täysi-ikäisistä vastaajista oli maksanut ottelulipustaan yli 40 euroa.
- Jokereille ja KHL:lle on ollut tärkeää luoda vaikutelma yleisöä kiinnostavasta tuotteesta, minkä takia lippuja on jaettu ilmaiseksi ja myyty edullisesti. Näin on saatu melko hyvin väkeä ja myös uusia katsojia kotiareenan lehtereille, mutta tällaisesta toimintakulttuurista normaalihintaisiin lippukäytäntöihin paluu – yleisöä samalla menettämättä – on haastavaa, tutkimushankkeessa maisterin tutkielman laatinut Annastiina Hemmi muistuttaa.
Normaalihintainen lippu Jokereiden KHL-otteluiden parhaille tavallisille katsomopaikoille maksaa vastustajasta ja viikonpäivästä riippuen 39–65 euroa. Täysi-ikäisistä vastaajista yli puolen mielestä (54 %) tällainen lippu saisi maksaa enintään 25 euroa ja miltei kaikkien (97 %) mielestä enintään 40 euroa. Vain 0,2 prosentin mielestä tällainen lippu saisi maksaa yli 50 euroa.
Valtaosa kotiyleisöstä pääkaupunkiseudulla asuvia miehiä
Vastaajista 80 prosenttia oli miehiä ja 20 prosenttia naisia. Runsaat kolme neljäsosaa (77 %) heistä asui pääkaupunkisudulla. Vajaa kolmannes (31 %) oli aloittanut Jokereiden peleissä käymisen vasta KHL-siirron (2014–) jälkeen. Iso osa vastaajista oli kuitenkin seurannut joukkuetta varsin pitkään, sillä 11–20 kaudella peleissä käyneitä oli noin viidennes (21 %) ja yli 20 kaudella peleissä käyneitä noin neljännes (26 %).
Tutkimuksessa laaja aineisto
Tutkimusaineiston keruussa hyödynnettiin otosta Jokereiden runkosarjalippujen yhteystietorekisteristä kaudelta 2017–2018. Kysely lähetettiin 6199 toiminnassa olevaan sähköpostiosoitteeseen ja siihen vastasi 1657 henkilöä.
Tutkimustuloksia on esitelty Euroopan liikuntasosiologijärjestö EASS:n vuoden 2019 kongressissa Norjassa ja Jyväskylän yliopistossa tammikuussa 2020 järjestetyssä kansainvälisessä talvikoulussa (The International Winter School in Sport Sciences).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistotutkija Antti Laine,(LitT), 040 805 39 58, antti.laine@jyu.fi
Annastiina Hemmi (LitM), 040 518 67 24
Liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport
Martta Walkertiedottaja
Puh:+358 40 8054717martta.a.walker@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme