Joukkoviestintämarkkinat supistuivat 3 prosenttia koronavuonna 2020
Vaikka joukkoviestintämarkkina kokonaisuudessaan kärsi koronakriisistä pelättyä vähemmän, mainostuloista ja ihmisten liikkumisesta erityisen riippuvaiset mediat kuten kaupallinen radio ja ilmaisjakelulehdet menettivät tulojaan selvästi: ilmaislehtimarkkina supistui 25 prosenttia ja radiomarkkina 20 prosenttia. Näitäkin jyrkemmin laski elokuvateatterimarkkina, 55 prosenttia. Elokuvateattereihin kokoontumisrajoitukset vaikuttivat suoraan suuren osan vuodesta.
Kustannustoiminta, eli sanoma-, kaupunki- ja aikakauslehdet sekä kirjat, väheni yhteensä 8 prosenttia. Tämän seurauksena sähköisen viestinnän arvo (ml. televisio, radio ja internetmainonta) ylitti Tilastokeskuksen laskelmassa ensi kertaa kustannusalan arvon.
”Kustannustoiminnan laskutrendi on sinällään jatkunut jo pitkään. Samoin se kehitys, että sähköinen viestintä, eritoten internetmainonta, valtaa alaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kustannusalan arvo on pienentynyt 31 prosenttia ja sähköisen viestinnän arvo taas kasvanut 57 prosenttia”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa Saarenmaa taustoittaa.
Tilastokeskuksen joukkoviestintätilaston arvion mukaan tilausvideopalveluiden eli vodien, kuten esimerkiksi Netflix, Disney+, HBO Nordic ja Viaplay, osuus koko Suomen televisiomarkkinan arvosta oli viime vuonna noin 20 prosenttia. Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksen perusteella maksullisten tilausvideopalveluiden katselu yleistyi 16–89-vuotiailla vuonna 2020, mutta vähemmän kuin maksuttomien kotimaisten nettitelevisioyhtiöiden seuraaminen. Maksuton nettitelevisio löysi uusia katsojia erityisesti vanhemmasta väestä. Markkinatutkimuslaitos Kantar TNS:n ja Finnpanelin tietojen perusteella television ja nettipalveluiden katseluun käytetty aika lisääntyi kaikkiaan vuonna 2020.
“Televisiomarkkina on kasvanut viime vuosina tilausvideopalveluiden siivittämänä. Vuonna 2020 tilausvideomarkkinan arvo oli karkeasti arvioiden runsaat 260 miljoonaa euroa. Tällä volyymilla se ylitti televisiomainonnan arvon, joka oli 237 miljoonaa euroa. Netflix oli vuonna 2020 tilausvideopalvelumarkkinan ylivoimainen johtaja kotitalouksien VOD-tilausten määrällä mitattuna”, Saarenmaa sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa Saarenmaa, yliaktuaari
p. 029 551 3517
kaisa.saarenmaa@tilastokeskus.fi
Kaisa SaarenmaaYliaktuaari
Puh:029 551 3517kaisa.saarenmaa@tilastokeskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kuluttajien luottamus edelleen matalalla kesäkuussa27.6.2025 08:01:10 EEST | Tiedote
Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta parani kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna, mutta oli edelleen hyvin heikko. Myös näkemys Suomen talouskehityksestä pysyi vaisuna. Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -8,6, kun toukokuussa se oli -8,4.
Oppimisen tukea saaneiden peruskoululaisten osuus kasvoi edelleen vuonna 202426.6.2025 08:01:54 EEST | Tiedote
Yhä useampi peruskoulun oppilas sai viime vuonna tukea oppimiseensa. Tehostettua tukea sai 16 % peruskoulun oppilaista. Erityistä tukea sai puolestaan joka kymmenes oppilas.
Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta19.6.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Suomi oli vuonna 2024 Euroopan kolmanneksi kallein maa ostaa alkoholia. Kalliimpaa alkoholi oli vain Islannissa ja Norjassa. Myös ruuan ja alkoholittomien juomien osalta Suomi oli EU:n keskiarvoa kalliimpi.
Suomalaisten velat pienenivät vuonna 202417.6.2025 08:03:03 EEST | Tiedote
Velallisten asuntokuntien keskimääräinen velkasumma oli 94 400 euroa, mikä oli noin tuhat euroa vähemmän kuin vuonna 2023.
Konkurssihakemusten määrä toukokuussa yhä kasvussa – yhtä synkkiä lukuja viimeksi vuonna 199613.6.2025 08:01:22 EEST | Tiedote
Konkursseja pantiin vireille toukokuussa yhteensä 366, mikä on 39 konkurssia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Myös henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä kasvoi selvästi vuodentakaisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme