Joukkoviestintämarkkinat supistuivat 3 prosenttia koronavuonna 2020
Joukkoviestintämarkkinoiden arvo supistui 3,1 prosenttia ja oli 3,8 miljardia euroa vuonna 2020. Televisiotoiminta, sisältäen tilausvideopalvelut, ja äänitemyynti kasvoivat kuitenkin hieman ja internetmainonta jopa 15 prosenttia.
Vaikka joukkoviestintämarkkina kokonaisuudessaan kärsi koronakriisistä pelättyä vähemmän, mainostuloista ja ihmisten liikkumisesta erityisen riippuvaiset mediat kuten kaupallinen radio ja ilmaisjakelulehdet menettivät tulojaan selvästi: ilmaislehtimarkkina supistui 25 prosenttia ja radiomarkkina 20 prosenttia. Näitäkin jyrkemmin laski elokuvateatterimarkkina, 55 prosenttia. Elokuvateattereihin kokoontumisrajoitukset vaikuttivat suoraan suuren osan vuodesta.
Kustannustoiminta, eli sanoma-, kaupunki- ja aikakauslehdet sekä kirjat, väheni yhteensä 8 prosenttia. Tämän seurauksena sähköisen viestinnän arvo (ml. televisio, radio ja internetmainonta) ylitti Tilastokeskuksen laskelmassa ensi kertaa kustannusalan arvon.
”Kustannustoiminnan laskutrendi on sinällään jatkunut jo pitkään. Samoin se kehitys, että sähköinen viestintä, eritoten internetmainonta, valtaa alaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kustannusalan arvo on pienentynyt 31 prosenttia ja sähköisen viestinnän arvo taas kasvanut 57 prosenttia”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa Saarenmaa taustoittaa.
Tilastokeskuksen joukkoviestintätilaston arvion mukaan tilausvideopalveluiden eli vodien, kuten esimerkiksi Netflix, Disney+, HBO Nordic ja Viaplay, osuus koko Suomen televisiomarkkinan arvosta oli viime vuonna noin 20 prosenttia. Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksen perusteella maksullisten tilausvideopalveluiden katselu yleistyi 16–89-vuotiailla vuonna 2020, mutta vähemmän kuin maksuttomien kotimaisten nettitelevisioyhtiöiden seuraaminen. Maksuton nettitelevisio löysi uusia katsojia erityisesti vanhemmasta väestä. Markkinatutkimuslaitos Kantar TNS:n ja Finnpanelin tietojen perusteella television ja nettipalveluiden katseluun käytetty aika lisääntyi kaikkiaan vuonna 2020.
“Televisiomarkkina on kasvanut viime vuosina tilausvideopalveluiden siivittämänä. Vuonna 2020 tilausvideomarkkinan arvo oli karkeasti arvioiden runsaat 260 miljoonaa euroa. Tällä volyymilla se ylitti televisiomainonnan arvon, joka oli 237 miljoonaa euroa. Netflix oli vuonna 2020 tilausvideopalvelumarkkinan ylivoimainen johtaja kotitalouksien VOD-tilausten määrällä mitattuna”, Saarenmaa sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa Saarenmaa, yliaktuaari
p. 029 551 3517
kaisa.saarenmaa@tilastokeskus.fi
Kaisa SaarenmaaYliaktuaari
Puh:029 551 3517kaisa.saarenmaa@tilastokeskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Vuokramarkkinoilla orastava käänne nousuun ja alueellisia eroja4.8.2022 08:07:38 EEST | Tiedote
Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2022 huhti-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,0 prosenttia vuodessa. ”Vapaarahoitteiset vuokrat ovat olleet laskusuunnassa osassa kasvukeskuksia vuosineljänneksen ajan, mutta nyt suuntaus näyttäisi ainakin hetkellisesti vaihtuneen”, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen. Erityisesti vapaarahoitteisten perheasuntojen vuokrat ovat kasvukeskuksissa nousseet selvästi, eniten Turussa, jossa vuokrat nousivat edellisestä neljänneksestä 1,9 prosenttia.
Kuluttajat eivät luota taloutensa kehittyvän suotuisasti – ostoaikeet heikommat kuin koskaan aikaisemmin27.7.2022 08:14:39 EEST | Tiedote
Heinäkuussa kaikki kuluttajien näkemykset sekä omasta että Suomen taloudesta olivat hyvin pessimistisiä. Odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua oli ankein koko mittausajalta 1995–2022. Kuluttajien luottamus kokonaisuudessaan oli alimmillaan heinäkuussa.
Syntyneitä ennätyksellisen vähän alkuvuodesta 202221.7.2022 08:01:57 EEST | Uutinen
Tilastokeskuksen kesäkuun ennakkotilaston mukaan Suomessa syntyi tammi-kesäkuun 2022 aikana 22 180 lasta. Lapsia syntyi 2 453 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Ennakkotilaston mukaan tammi-kesäkuussa syntyneiden määrä oli mittaushistorian alhaisin. Syntyneiden kuukausittainen aikasarja alkaa vuodesta 1900.
Inflaatio kiihtyy edelleen Suomessa – ja globaalisti14.7.2022 08:04:12 EEST | Tiedote
Suomen kesäkuun inflaatio eli kuluttajahintojen muutos oli 7,8 %, kun toukokuussa luku oli 7,0 %. Eniten hinnat ovat nousseet energiatuotteissa, kuten kevyt polttoöljy, polttonesteet ja sähkö, mutta myös elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet rytisten.
Naispalkansaajista lähes neljännes osa-aikaisia vuonna 202129.6.2022 08:07:20 EEST | Tiedote
Koronavuoden 2020 notkahduksen jälkeen työllisten ja työvoiman määrä kasvoi vuonna 2021 selvästi pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Työllisyyden palautuminen näkyi etenkin osa-aikaisen ja määräaikaisen työn lisääntymisenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme