Ensi- ja turvakotien liitto

Joulutunnelma ei vaadi alkoholia

Jaa

Suurin osa suomalaisten kuluttamasta alkoholista juodaan kotona. Myös vauva- ja pikkulapsiperheiden vanhemmat käyttävät alkoholia ja sen käyttö on yhä arkisempaa monissa tilanteissa. Juhlajuoman voi korvata alkoholittomalla vaihtoehdolla, jota koko perhe voi yhdessä nauttia.

Joulutunnelman rakentamiseksi vauvaperheen joulupöytään ei tarvita alkoholijuomia. Hyvä tunnelma jouluna syntyy levollisesta mielestä, yhdessäolosta ja juhlasta arjen keskellä. Pikkulapsiperheet ovat elämänvaiheessa, jossa luodaan oman perheen jouluperinteitä omaksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

− Hyvä ruoka ja juoma ovat olennainen osa joulun viettoa. Juhlavia juomia löytyy nykyään paljon alkoholittomina. Juhlan tuntua voi luoda kattauksella, kauniilla laseilla ja koristelemalla juoma marjoilla, hedelmillä ja tähtianiksilla. Esimerkiksi viinilasista voi hyvin juoda vaikkapa kuplavettä sitruunaviipaleella ja rosmariinin oksalla koristeltuna ja juhlava tunnelma on taattu, muistuttaa koordinaattori Outi Mehto Marttaliitosta.

Lapsiperheen joulupöydässä voi huoletta valita kaikille maistuvia herkkuja, valita omalle kukkarolle sopivia ruokia ja keskittyä ja siihen, että jokainen pöydän ympärillä viihtyy. Juhlatunnelman luomisessa tärkeintä on yhdessä oleminen ja kokemuksen yhteinen jakaminen. Jouluun usein liittyy tunnelatausta ja herkkyyttä, jonka vahvistaminen alkoholilla ei aina ole viisasta.

Pienikin alkoholimäärä vaikuttaa

Vauvaperheen vanhempien alkoholinkäytössä on paljon riskejä, jotka on hyvä tunnistaa. Vauva aistii jo pienimmänkin muutoksen vanhemman käytöksessä. Kovempi ääni, epävarmemmat liikkeet ja muuttunut tuoksu hämmentää pientäkin vauvaa. Vanhemman kyky vastata vauvan tarpeisin ja olla vauvalle läsnä voi heikentyä jo pienen alkoholimäärän jälkeen.

Vauvaperheissä huonosti nukutut yöt ovat usein tuttuja. Alkoholi rentouttaa, mutta myös heikentää unen laatua eikä käy unilääkkeen korvikkeesta, jos elimistö on stressitilassa ja rauhoittuminen on vaikeaa. Pitkän raittiusjakson eli esimerkiksi odotusajan jälkeen juodulla alkoholilla voi olla arvaamattomat vaikutukset ja pienestäkin määrästä voi humaltua yllättävästi. Juhlatunnelman ja iloisen leijumisen lisäksi alkoholi voi vahvistaa kielteisiä tunteita. Pienikin määrä alkoholia voi vahvistaa alakuloisia ajatuksia ja lisätä ahdistuksen tunteita. Joskus eri tilanteissa voi olla vaikea olla ilman alkoholia ja silloin kannattaa pysähtyä.

− Alkoholiongelma muodostuu pikkuhiljaa ja siitä on usein todella vaikeaa puhua. Usein käy niin, että ongelman huomaa läheinen ennemmin kuin henkilö itse, asiantuntija Maria Hohenthal Ensi- ja turvakotien liitosta muistuttaa.

Ristiriitoja voi aiheuttaa vanhempien erilainen suhtautuminen juomiseen. Usein vauvan isän alkoholinkäyttöä pidetään sallitumpana ja luvallisempana. Jos vauva-arki on jo muutenkin raskasta, kotona olevan vanhemman rooli voi muuttua toisen alkoholinkäytön myötä vielä raskaammaksi. Työnjaosta ja vauvan hoitamisesta voi helposti tulla riitaa.

Yksin ei kannata jäädä miettimään vaan tukea alkoholinkäytön vähentämiseen löytyy. Vauvaperhe ja päihteet -chatissä voit keskustella nimettömästi omasta ja puolison alkoholinkäytöstä. Chat on avoinna arkisin klo 14-18 ja vastaamassa on ovat jäsenyhdistystemme lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaiset.

Chat löytyy: www.vauvaperhe.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Hohenthal
p. 050 356 8747, maria.hohenthal@etkl.fi
asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto, Lapsilähtöinen päihdetyö

Outi Mehto
p. 050 566 4508, outi.mehto@martat.fi
Lapsiperheiden arjen tukeminen -koordinaattori, Marttaliitto

Laura Kouri
p. 040 709 9498, laura.kouri@etkl.fi
viestinnän asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Päihdeongelmaisten vauvaperheiden kuntoutus vaikeuksissa14.6.2022 08:55:14 EEST | Tiedote

Päihteitä käyttävien odottavien ja vauvaperheiden kuntoutukseen pääsy on vaarantunut. Kunnissa ohjautuminen ympärivuorokautiseen kuntoutukseen ei toimi, vaikka päihteiden käyttö on lisääntynyt. Viime vuosina valtio on varannut erillisen määrärahan päihdeäitien palveluihin siirtymävaiheena soteen. Sotemyllerrys jatkuu, mutta valtion talousarviosta puuttuu määräraha siirtymänä soteen ensi vuodelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme