Kirjapaja

Juhani Mattila: uupumuksen syiden tunnistaminen on tärkeää

Jaa

Psykiatri Juhani Mattila kertoo uudessa teoksessaan Uupumuksesta takaisin elämään (Kirjapaja), mistä uupumuksessa pohjimmiltaan on kyse ja mitä siitä toipuminen edellyttää. Pahimmillaan uupumus johtaa toimintakyvyn täydelliseen menettämiseen. Uupumista ei kuitenkaan aina ole helppoa tunnistaa, saati syitä siihen.

Juhani Mattilan mukaan uupumukseen sairastuminen on seuraus siitä, että ihmisen elämästä on kadonnut yksilöllisesti koettu merkityksellisyys, josta ihminen normaalisti saa virtaa akkujensa lataamiseen. ”Yleensä on kyse pitkästä prosessista, vaikka sairastuminen olisi näennäisesti seurausta yhdestä ainoasta, kulttuurin häpeälliseksi määrittelemästä epäonnistumisesta”, hän sanoo.

”Pohdin ennen kaikkea sitä, miten uupunut saisi elävyytensä takaisin ja onnistuisi korjaamaan rikkoutuneet energialähteensä”, Mattila kirjoittaa. ”Uupuneen ihmisen omaehtoisten ponnistelujen, kuten erilaisten hoitojenkin, tavoitteena on löytää elämän merkityksellisyys ja herätä sitä kautta jälleen emotionaalisesti eloon kokemastaan sielullisesta lamasta.”

”Haluan tämän kirjan avulla herkistää uupumisvaarassa olevia tunnistamaan oireensa riittävän aikaisin, jotta elpyminen olisi helpompaa ja nopeampaa”, Mattila sanoo.

Pelkkä lepo ja sinänsä hyödylliset elämäntapamuutokset harvoin korjaavat pitkäkestoista, vaikeaa uupumusta. Keskeistä onnistuneessa toipumisessa on kyky suuntautua kohti läheisiä ihmissuhteita, kohti toista ihmistä. Aito itse ja elämän merkityksellisyys voivat näin palata.

”Ongelmaan olisi paneuduttava syvällisemmin ja luotava psykoterapiamalleja, jotka eivät keskity vain oireiden lievittämiseen vaan siihen ihmiseen, joka niistä kärsii. Siksi kohdistan ajatukseni myös niille, jotka ovat joutuneet sairauslomalle ja ovat ihmeissään, kun nykyhoidot eivät auta heitä tarpeeksi”, sanoo Juhani Mattila.

Työterveyslaitoksen mukaan neljännes työntekijöistä kokee työstressiä ja on vaarassa sairastua. ”Uupumus on nykyisin yleisempi ongelma kuin masennus”, Mattila huomauttaa. ”Ongelma on noussut julkiseen keskusteluun, kun monet tunnetut henkilöt ovat esiintyneet omilla nimillään ja halunneet auttaa kohtalotovereitaan kertomalla avoimesti sairastumisestaan.”

Juhani Mattila on psykiatrian erikoislääkäri ja tietokirjailija. Hän on kiinnostunut ujoudesta, sosiaalisista peloista, masennuksesta ja työuupumuksesta, joista hän julkaissut useita teoksia ja artikkeleita. Hänen aiemmin ilmestyneitä teoksiaan ovat mm. Nöyryytys (2017) sekä Herkkyys ja sosiaaliset pelot (2014).

Juhani Mattila, Uupumuksesta takaisin elämään. Kirjapaja 2021. 229 s. Kansi Sanna-Reeta Meilahti. Kl 59.563. ISBN 978-952-354-479-6. Kirja ilmestyy 30.7. Taitto-pdf on saatavilla.

PDF-pyynnöt ja arvostelukappaletilaukset: marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi

Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Juhani Mattila | juhanimattila@outlook.com| p. 041 595 0545 | Twitter: @PsykiatriJuhani

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Itälahdenkatu 27 A
00210 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Opas vitamiinien ja kivennäisaineiden viisaaseen käyttöön27.10.2021 14:08:12 EEST | Tiedote

Reijo Laatikaisen uusi kirja Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (Kirjapaja) selvittää, miten ja mistä saada sopivasti tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Mikä on niiden mahdollinen hyöty, haitta ja yksilöllinen tarve? Milloin vitamiinien ja suojaravinteiden liian vähäinen saanti on todennäköistä ja miten asia tulisi huomioida? Mitkä taas ovat liian suuren saannin vaarat?

Muistelmat poliittisesta lähihistoriasta ja Keskustan sisäpiiristä30.9.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Keskustan kuiskaaja -teoksessa (Kirjapaja) Timo Laaninen kertoo vuosistaan politiikassa, keskustan taustavaikuttajana ja puolueen pitkäaikaisena luottomiehenä. Hänen matkaansa 1970-luvun koululaispolitiikasta viime vuosiin mahtuu paljon: poliittisia voittoja ja tappioita, ihmisiä, historiaan piirtyneitä dramaattisia hetkiä, ihanteita, arkea ja jalkatyötä. Suomessa on moni asia näinä vuosikymmeninä muuttunut, myös Suomen Keskusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme