Kirjapaja

Juhani Mattila: uupumuksen syiden tunnistaminen on tärkeää

Jaa
Psykiatri Juhani Mattila kertoo uudessa teoksessaan Uupumuksesta takaisin elämään (Kirjapaja), mistä uupumuksessa pohjimmiltaan on kyse ja mitä siitä toipuminen edellyttää. Pahimmillaan uupumus johtaa toimintakyvyn täydelliseen menettämiseen. Uupumista ei kuitenkaan aina ole helppoa tunnistaa, saati syitä siihen.

Juhani Mattilan mukaan uupumukseen sairastuminen on seuraus siitä, että ihmisen elämästä on kadonnut yksilöllisesti koettu merkityksellisyys, josta ihminen normaalisti saa virtaa akkujensa lataamiseen. ”Yleensä on kyse pitkästä prosessista, vaikka sairastuminen olisi näennäisesti seurausta yhdestä ainoasta, kulttuurin häpeälliseksi määrittelemästä epäonnistumisesta”, hän sanoo.

”Pohdin ennen kaikkea sitä, miten uupunut saisi elävyytensä takaisin ja onnistuisi korjaamaan rikkoutuneet energialähteensä”, Mattila kirjoittaa. ”Uupuneen ihmisen omaehtoisten ponnistelujen, kuten erilaisten hoitojenkin, tavoitteena on löytää elämän merkityksellisyys ja herätä sitä kautta jälleen emotionaalisesti eloon kokemastaan sielullisesta lamasta.”

”Haluan tämän kirjan avulla herkistää uupumisvaarassa olevia tunnistamaan oireensa riittävän aikaisin, jotta elpyminen olisi helpompaa ja nopeampaa”, Mattila sanoo.

Pelkkä lepo ja sinänsä hyödylliset elämäntapamuutokset harvoin korjaavat pitkäkestoista, vaikeaa uupumusta. Keskeistä onnistuneessa toipumisessa on kyky suuntautua kohti läheisiä ihmissuhteita, kohti toista ihmistä. Aito itse ja elämän merkityksellisyys voivat näin palata.

”Ongelmaan olisi paneuduttava syvällisemmin ja luotava psykoterapiamalleja, jotka eivät keskity vain oireiden lievittämiseen vaan siihen ihmiseen, joka niistä kärsii. Siksi kohdistan ajatukseni myös niille, jotka ovat joutuneet sairauslomalle ja ovat ihmeissään, kun nykyhoidot eivät auta heitä tarpeeksi”, sanoo Juhani Mattila.

Työterveyslaitoksen mukaan neljännes työntekijöistä kokee työstressiä ja on vaarassa sairastua. ”Uupumus on nykyisin yleisempi ongelma kuin masennus”, Mattila huomauttaa. ”Ongelma on noussut julkiseen keskusteluun, kun monet tunnetut henkilöt ovat esiintyneet omilla nimillään ja halunneet auttaa kohtalotovereitaan kertomalla avoimesti sairastumisestaan.”

Juhani Mattila on psykiatrian erikoislääkäri ja tietokirjailija. Hän on kiinnostunut ujoudesta, sosiaalisista peloista, masennuksesta ja työuupumuksesta, joista hän julkaissut useita teoksia ja artikkeleita. Hänen aiemmin ilmestyneitä teoksiaan ovat mm. Nöyryytys (2017) sekä Herkkyys ja sosiaaliset pelot (2014).

Juhani Mattila, Uupumuksesta takaisin elämään. Kirjapaja 2021. 229 s. Kansi Sanna-Reeta Meilahti. Kl 59.563. ISBN 978-952-354-479-6. Kirja ilmestyy 30.7. Taitto-pdf on saatavilla.

PDF-pyynnöt ja arvostelukappaletilaukset: marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi

Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Juhani Mattila | juhanimattila@outlook.com| p. 041 595 0545 | Twitter: @PsykiatriJuhani

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye