Lastensuojelun Keskusliitto

Julkaisutilaisuus: Kuritusväkivaltaa käytetään edelleen Suomessa

Jaa

Suomalaisten tietoisuus kuritusväkivallan kieltämisestä on viime vuosina hieman heikentynyt, ja asenteet vaikuttavat koventuneen. Suurin osa suomalaisista ei silti pidä lapsiin kohdistuvaa ruumiillista kurittamista hyväksyttävänä edes poikkeustapauksissa.

Lastensuojelun Keskusliitto julkaisee 27.10. uuden selvityksen Kovemmin käsin – Suomalaisten kasvatusasenteet ja kuritusväkivallan käyttö 2021. Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan webinaarina järjestettävää julkaisutilaisuutta. Julkaisun voi pyytää etukäteen käyttöön embargolla.

Kuritusväkivalta on ollut Suomessa lailla kiellettyä jo vuodesta 1984, mutta se ei ole vielä kadonnut asenteista eikä teoista. Lastensuojelun Keskusliitto on seurannut kuritusväkivaltaan liittyviä asenteita Suomessa koko 2000-luvun ajan. Uusin selvitys toteutettiin keväällä 2021 Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa ja siihen vastasi 1011 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Selvityksen perusteella suomalaisten tietoisuus kuritusväkivallan kieltämisestä lailla on edelleen korkealla tasolla, mutta hieman heikentynyt. Vaikuttaa siltä, että myös asenteissa kuritusväkivaltaa kohtaan on tapahtunut muutos sallivampaan suuntaan.

Jokaisella lapsella on oikeus väkivallattomaan ja turvalliseen kasvuympäristöön. Kuritusväkivalta on lapsen kehitykselle erittäin haitallista ja lisää osaltaan todennäköisyyttä sille, että lapsi itse kasvaessaan käyttää väkivaltaa kasvatuksessa. Siksi tarvitsemme enemmän julkista keskustelua kuritusväkivallasta ja sen seurauksista sekä lapsen hyvinvointia vahvistavista kasvatuskeinoista, kuten kannustavasta kasvatuksesta.

Julkaisutilaisuus järjestetään keskiviikkona 27.10. klo 9–10.30 webinaarina. Tilaisuudessa esitellään kyselyn keskeisimmät tulokset sekä pohditaan kuritusväkivallan käyttöä, lasten kaltoinkohtelun riskiolojen merkitystä sekä kannustavan kasvatuksen roolia lapsen turvana.

Tutustu webinaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: https://www.lskl.fi/tapahtumat/kovemmin-kasin-suomalaisten-kasvatusasenteet-ja-kuritusvakivallan-kaytto-2021/

Lisätietoja ja haastattelut (22.10. alkaen):

Erityisasiantuntija Annukka Paasivirta, annukka.paasivirta@lskl.fi, p. 040 647 2515 

Julkaisupyynnöt (21.10. alkaen)

Johtaja (viestintä ja vaikuttaminen) Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka edistää toiminnallaan lapsen oikeuksia ja kehittää lastensuojelun laatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Hyvinvointialueista on tehtävä heti lapsiystävällisiä9.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Juuri nyt rakennetaan uusia hyvinvointialueita, joille merkittävä osa kuntien tehtävistä tulee siirtymään. Nämä hyvinvointialueet tulee rakentaa alusta alkaen lapsen oikeuksia vahvistaviksi. Lapset, nuoret ja perheet on otettava mukaan palveluiden suunnitteluun, jotta palvelurakenteesta saadaan käyttäjien näkökulmasta toimiva. On helpompaa rakentaa alusta pitäen hyvää kuin korjata pieleen mennyttä jälkikäteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme