Jyväskylän yliopisto

JYU mukana laajoissa ekologisuutta ja pandemiasta toipumista tukevissa hankkeissa

Jaa

Jyväskylän yliopisto on mukana kolmessa Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa uudessa ohjelmassa. Valituissa konsortioissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena -tutkimusohjelmassa keskitytään pandemioiden aiheuttamiin kriiseihin ja niiden laajamittaisiin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Ohjelmaan valitun, professori Marja-Kristiina Lerkkasen johtaman Resilientti koulu ja koulutus (RESCUE) -konsortion tavoitteena on rakentaa päätöksenteon ja lainsäädännön muutosten tueksi tutkimusperustainen toipumisen tiekartta. Tavoitteena on myös luoda välineitä, joilla koulutuksen toimijoita, vanhempia ja oppilaita voidaan tukea COVID-19 pandemian vaikutuksista toipumisessa.

– Monitieteisellä tutkimuksella on tärkeä merkitys kouluyhteisöjen ja yksilöiden selviytymiskeinojen tukemisessa, koulutuksen käytäntöjen joustavuuden lisäämisessä sekä oppimisvajeen ja hyvinvoinnin paikkaamisessa koronan jälkeen. Suomen ratkaisut kiinnostavat myös maailmalla, professori Lerkkanen toteaa.

Konsortiossa on mukana toimijoita Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta, psykologian laitokselta ja koulutuksen tutkimuslaitoksesta sekä Helsingin ja Turun yliopistoista. Konsortion kokonaisrahoitus on 3 772 557 euroa, josta Jyväskylän yliopiston osuus 2 172 592 euroa.

Ekologisuutta tuetaan konkreettisin keinoin

Jyväskylän yliopisto on mukana kahdessa Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet -tutkimusohjelman konsortiossa.

Professori Janne Kotiahon johtama Ekologinen kompensaatio oikeudenmukaisessa siirtymässä kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä (BOOST) -konsortiohanke tähtää luonnon monimuotoisuuden turvaamisen valtavirtaistamiseen. Hanke pyrkii mahdollistamaan oikeudenmukaisen siirtymän kohti ekologista kompensaatiota, eli luontohaittojen hyvittämistä konkreettisin parannuksin tai toimin luonnossa. Mahdollistavat toimet tulevat sisältämään muun muassa kompensaatiorekisterin, biodiversiteettikirjanpidon ja toimivan kompensaatiojärjestelmän kehittämisen.

BOOST-konsortion kokonaisrahoitus on 3 993 085 euroa, josta Jyväskylän yliopiston osuus 1 681 286 euroa.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Outi Uusitalon johtama osahanke on mukana Turun yliopiston johtamassa BIODIFUL-konsortiossa, joka tutkii luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa johtajuutta. Neljän yliopiston ja tutkimuslaitoksen muodostama monitieteinen konsortio tuo yhteen luonnontieteet ja ihmistieteet. Konsortion tieteellisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena on tukea ja mahdollistaa muutosta kohti luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa johtajuutta sekä yksilö-, organisaatio- että yhteiskuntatasoilla.

Hankkeessa keskitytään erityisesti ruokajärjestelmään ja luonnon virkistyskäyttöön. Uusitalon kolmevuotisen hankkeen rahoitus on 960 733 euroa.

Lisärahoitusta käynnissä oleville ohjelmille

Uusien tutkimusohjelmien lisäksi STN jakoi lisärahoitusta käynnissä olevan Kestävän kasvun avaimet -ohjelman konsortioille. Jyväskylän yliopisto toimii kahdessa lisärahoitusta saaneessa konsortiossa.

Apulaisprofessori Tiina Onkila Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta on partnerina konsortiossa Kiertotalouden katalyytit: Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin (CICAT2025). Monitieteinen konsortio yhdistää osaamista teknologiasta, liiketoiminnasta, politiikasta, taiteesta, lingvistiikasta, lainsäädännöstä sekä sidosryhmävuorovaikutuksesta. Hankkeen tuloksina syntyy uutta tieteellistä tietoa ja käytännön työkaluja päättäjien ja kiertotalouden asiantuntijoiden käyttöön.

Kuuden korkeakoulun konsortiota johdetaan Tampereen yliopistosta. Onkilalle myönnetty rahoitus on 134 706 euroa vuosille 2022–2023.

Apulaisprofessori Sami Kokko liikuntatieteellisestä tiedekunnasta on mukana Terveet elämäntavat kestävän kasvun aikaansaajina (STYLE) -konsortiossa. Hankkeessa tutkitaan kestävän kasvun edellytyksiä arkiliikunnan edistämisen keinoin. Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä tehtävien interventioiden avulla pyritään aikaansaamaan sellainen lisäys arkiliikunnassa, joka näkyy kevyen liikenteen kulkutapaosuuden kasvuna ja tuottaa samalla tietoa kestävää kasvua tukevaan liiketoimintaan.

Konsortiota johtaa Turun yliopisto. Kokolle myönnettiin rahoitusta 227 951 euroa vuosille 2022–2023.

Lisätietoja:

Marja-Kristiina Lerkkanen, marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi, puh. 040 805 3347

Janne Kotiaho, janne.kotiaho@jyu.fi, puh. 050 594 6881

Outi Uusitalo, outi.uusitalo@jyu.fi, puh. 040 024 7996

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme