Jyväskylän yliopisto

Jyväskylä Euroopan kärkeä tietojärjestelmätieteissä

Jaa

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen tutkimus on Euroopan ehdotonta kärkeä. Yliopisto sijoittui juuri julkaistussa tutkimuslistauksessa maineikkaasti sijalle 2.

Tietojärjestelmätieteen alan johtava järjestö AIS (Association for Information Systems) on julkaissut ranking-listan, joka perustuu julkaisuihin tietojärjestelmätieteen neljässä arvostetuimmassa lehdessä viimeisen kolmen vuoden aikana. Jyväskylän yliopisto sijoittui Euroopan listassa toiselle sijalle, ottaen myös Suomen tietojärjestelmätieteen tutkimuksen kärkipaikan.

Maailmanlaajuisessa listauksessa Jyväskylän yliopisto sijoittui sijalle 26.

Tietojärjestelmien kehittämiseen, sovelluksiin, käyttöön, johtamiseen sekä vaikutuksiin keskittyvää tietojärjestelmätiedettä opetetaan tai tutkitaan Suomessa 5 yliopistossa.

– Tämä on tulosta pitkäjännitteisestä työstä tietojärjestelmätieteen tutkimuksen kehittämiseksi tiedekunnassa. Erityisen loistavaa työtä on tehnyt professori Mikko Siponen ja hänen kyberturvallisuuden eri osa-alueisiin keskittyvä tutkimusryhmä. Lisäksi muun muassa professori Pekka Abrahamssonin ryhmän tekoälyn etiikkaan keskittyvä tutkimus on kovassa nousukiidossa, informaatioteknologian tiedekunnan tutkimuksesta vastaava varadekaani, professori Tuure Tuunanen kertoo.

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen professorit ovat saaneet monia tunnustuksia tutkimuksestaan. Tuunaselle myönnettiin joulukuussa AIS:n tunnustus kansainvälisestä työstä tietojärjestelmätieteen alalla. Siponen kutsuttiin arvostetun Suomen Tiedeakatemia jäseneksi ja Tuunanen valittiin alansa vuoden tutkijaksi kesällä 2019 Tietojenkäsittelytieteen seura ry:n Tietojärjestelmätieteen Special Interest Groupin toimesta.

Vuosien 2015–2019 listausta tarkastellessa Jyväskylä on jaetulla kolmannella sijalla, pitäen kuitenkin Suomen ykköspaikkansa. Tuoreempia julkaisuja vertaillessa Jyväskylän yliopiston sijoitus on kivunnut listalla vielä hieman korkeammalle.

Myös Aalto yliopisto menestyi listauksessa ja oli toiseksi paras suomalainen yliopisto sijoituksin 5 (Eurooppa) ja 51 (maailmanlaajuinen).

Lisätietoja:

Varadekaani, professori Tuure Tuunanen, puh. 040 805 4628, tuure.t.tuunanen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, puh. 040 024 7458

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.2.2020: Fysioterapeutilta kaivataan vuorovaikutusta ja kykyä tunnistaa yksilölliset tarpeet (Jäppinen)24.2.2020 10:00:00 EETTiedote

Millainen fysioterapeuttinen ohjaus edistää potilaan omatoimista kuntoutumista leikkauksen jälkeen? Miksi kaikki tekonivelpotilaat eivät toivu optimaalisesti? Anna-Maija Jäppinen tarkasteli väitöskirjassaan lonkan tekonivelpotilaiden ja fysioterapeuttien käsityksiä potilasohjauksesta. Tulokset osoittivat, että olennaista fysioterapeuttisessa ohjauksessa on tieto, taito, kehon ymmärtäminen ja vuorovaikutus.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Puolustusvoimien käynnistämä yhteiskongress tuottaa tutkittua tietoa armeijan käyttöön24.2.2020 07:30:00 EETTiedote

Puolustusvoimien ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tiedekunnan kanssa yhteistyössä käynnistetty Sotilaan fyysisen suorituskyvyn -kongressi (International Congress of Soldiers’ Physical Performance, ICSPP) järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Quebec Cityyn, Kanadaan kokoontui helmikuussa 541 tutkijaa, sotilasta sekä muita asiantuntijoita 28 eri maasta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä: Luontohaittojen hyvittäminen on velvoitettava lailla21.2.2020 09:45:11 EETTutkimus

Luontohaitat eli elinympäristöjen heikennykset ovat yksi suurimmista maailmanlaajuisista ihmiskunnan kohtaamista haasteista. Ihmisen itsensä aiheuttamat luontohaitat johtavat monenlaisiin ongelmiin: ne heikentävät luonnon monimuotoisuutta, kaventavat ruoantuotannon mahdollisuuksia, voimistavat ilmastomuutosta ja lisäävät konfliktien sekä luonnonkatastrofien riskejä. Jyväskylän yliopisto oli mukana kansainvälisessä, monitieteisessä tutkijaryhmässä, joka esittää keinoja luontohaittojen hillitsemiseksi. Ryhmän mukaan luontohaittojen hyvittäminen olisi velvoitettava lailla ja käyttöön olisi otettava maankäytön kansallinen kirjanpito esittelemään luonnovarojen käytön haitat ja hyödyt. Strategia julkaistiin Nature Sustainability –tiedejulkaisussa 10. helmikuuta 2020.

Jokereiden kotiyleisölle yhteispohjoismainen jääkiekkosarja houkuttelevampi vaihtoehto kuin jatkaminen KHL:ssä tai paluu Suomen Liigaan19.2.2020 07:30:00 EETTiedote

Jääkiekkojoukkue Jokereiden siirto Suomen Liigasta KHL:ään sekä joukkueen taival KHL:ssä omistuskytköksineen ja taloudellisine tappioineen on saanut vuosittain runsaasti julkisuutta. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat selvittäneet muun muassa sen, mitä mieltä Jokereiden kotiyleisö on joukkueen KHL-tulevaisuudesta ja pääsylippujen hinnoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme