Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa keskustellaan ekokriisistä, hyvinvoinnista ja lajienvälisistä suhteista

Jaa

Voisiko luonnon tuhoaminen olla rangaistava rikos? Miten Suomi on varautunut sotien, ilmastonmuutoksen tai luontokadon aiheuttamiin globaaleihin muuttoliikkeisiin? Voiko ihminen ymmärtää muita eläimiä? Muun muassa näistä kysymyksistä keskustellaan Jyväskylän Kesän puheohjelmassa.

Kuva: Martti Minkkinen / Jyväskylän yliopisto
Kuva: Martti Minkkinen / Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa käsitellään ympäristöön ja hyvinvointiin liittyviä teemoja koko festivaaliviikon ajan 6.–12.7.2022 Festivaaliviikon aikana syvennytään yhteiskunnan kestävyysmuutokseen, muuttoliikkeisiin, luonnontuhonnan kriminalisointiin sekä siihen, millä tavoin taide ja tiede voivat yhdessä olla ratkaisemassa ympäristöongelmia.

Vieraiksi keskusteluihin saapuu vaikuttava joukko tutkijoita, päättäjiä, taiteilijoita ja muita asiantuntijoita. Puheohjelman toteuttavat Jyväskylän Kesän kanssa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom ja hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö JYU.Well.

Avaimet kestävään tulevaisuuteen

Mitä jos luonnon mielivaltaiset, tietoiset tuhoajat voitaisiin tuomita kansainvälisessä rikostuomioistuimessa? Tämä saattaa olla tulevaisuudessa todellisuutta. Stop Ecocide International -liike ajaa luonnontuhonnan kriminalisointia ja lisäämistä kansainvälisen tuomioistuimen rikoslakeihin kansanmurhan ja sotarikosten rinnalle. Luonnontuhonta rikokseksi -paneelin vieraiden joukossa on suurlähettiläs Mikko Pyhälä, joka edistää liikkeen tavoitteita Suomessa.

Päijänne Foorumissa keskustellaan siitä, millä tavoin Päijänteen alueelle valmisteilla oleva Unescon biosfäärialuetoiminta voisi edistää kestävyystavoitteiden saavuttamista koko yhteiskunnan tasolla. Biosfäärialueet ovat kestävän kehityksen malli- ja oppimisalueita, joita on perätu 131 maassa. Päijänne Foorumin vieraksi saapuvat ministeri Maria Ohisalo sekä Unescon Man and Biosphere -ohjelman Meriem Bouamrane.

Kriisit, muuttoliikkeet ja rajat -paneelissa syvennytään monimutkaisiin syihin muuttoliikkeiden takana. Panelistit käsittelevät valta-asetelmia ja rajojen politiikkaa, jotka liittyvät muuttoliikkeiden hallintaan. Keskustelussa kuullaan kokemuksia pakomatkoista ja rajojen ylittämisestä Eurooppaan. Keskustelussa ovat mukana maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter sisäministeriön maahanmuutto-osaston ohjaus- ja kehittämisyksiköstä, uskontotieteen dosentti Marja Tiilikainen, joka toimii vastaavana tutkijana Siirtolaisuusinstituutissa sekä Emmanuel Sibomana, toiminnanjohtaja ja vaikuttamisen ja osallisuuden asiantuntija Paremmin Yhdessä ry:ltä, jossa edistetään maahanmuuttajien kotoutumista ja yhteiskunnan vastaanottavaisuutta.

Onko planeettaamme uhkaava ekokriisi mahdollista ratkaista? Ratkaisuun tarvitaan paitsi aihetta koskevan tiedon levittämistä, myös tunteiden herättämistä. Tätä työtä voidaan tehdä taiteen, tieteen ja niiden yhdistelmien keinoin. Kirjailijat ekokriisin äärellä -keskustelutilaisuudessa Finlandia-palkittu, romaaniensa luontokuvauksesta tunnettu kirjailija Anni Kytömäki sekä luonnon monimuotoisuutta ja luonnonsuojelua tietokirjoissaan käsitellyt Juha Kauppinen.

Millaista on liike lapsuudessa ja vanhuudessa?

Mielekästä liikettä vanhana? -paneelissa pohditaan, mitä on vanhuuden mielekäs liike ja keskustellaankoronavuosien liikkumisrajoituksien vaikutuksista iäkkäiden hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Keskustelemassa ovat elinkaaripsykologian dosentti Katja Kokko Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Tampereen yliopiston gerontologian apulaisprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija sekä Muistiliiton puheenjohtaja Jenni Kulmala.

Mikä liikuttaa ja leikittää perheitä? -paneelissa keskustellaan siitä, mikä on leikin rooli lapsiperheiden arjessa. Leikittäviin ja liikuttaviin teemoihin pureudutaan sekä tutkijoiden että liikunnanohjaajien ja varhaiskasvatuksen alalla työskentelevien kanssa. Keskustelun alustajana toimii MLL:n Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori, leikin tutkija Katriina Heljakka.

Voimmeko ymmärtää muita eläimiä?

Suomen tiedeseuran järjestämän Ihminen ja muut eläimet -symposiumin aiheena on ihmisen suhde muihin lajeihin. Voimmeko ymmärtää muita eläimiä? Entä miten eläimet ymmärtävät toisiaan? Miten ihminen ja muut lajit ovat vaikuttaneet toisiinsa läpi historian?

Lajienvälisiä suhteita pohditaan tilaisuudessa monitieteisesti, kuuden oman alansa huippututkijan voimin. Vieraiksi saapuvat eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola, Helsingin yliopiston ekologian professori ja Suomen akatemian nimittämä akatemiaprofessori Johanna Mappes sekä biologisen antropologian dosentti Sonja Koski.

Niittytalkoissa lapioidaan monimuotoisuuden eteen

Monimuotoisuutta pääsee edistämään hyvin konkreettisella tavalla puheohjelman oheisohjelmassa. Niittytalkoissa nimittäin lapioidaan yliopiston kampusalueella nurmipläntistä luonnonniitty, jolla kimalaiset, perhoset ja muut pölyttäjät viihtyvät. Niittytalkoiden paikka selviää ennen festivaaliviikkoa.

Puheohjelma järjestetään Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen aulassa (lukuunottamatta avajaisseminaaria). Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Puheohjelmaa voi seurata myös etänä: kaikki keskustelut striimataan suorana Jyväskylän Kesän verkkosivuille.

Jyväskylän Kesän puheohjelma 2022

Lue lisää puheohjelmasta Jyväskylän Kesän sivuilta.

Avajaisseminaari: Pallo hallussa, kaupunginjohtajat?

Ke 6.7. klo 14, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali

Kaupunginjohtajia haastamassa Kaarina Hazard ja Juho Romakkaniemi. Keskustelua tuomaroi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Seminaarin järjestävät Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja Keskisuomalainen Oyj.

Mielekästä liikettä vanhana?

To 7.7. klo 14, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Panelisteina Katja Kokko, Teppo Kröger, Sira Karvinen, Jenni Kulmala ja Marja Vaarama. Puheenjohtajana Sakari Taipale.

Päijänne Foorumi: Kohti reilua ja osallistavaa kestävyysmurrosta

Pe 8.7. klo 10, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Alustuspuheenvuorot: Meriem Bouamrane ja Hannu L. T. Heikkinen. Panelisteina Maria Ohisalo, Susanne Rasmus ja Emilia Asikainen. Puheenjohtajana Viivi Kuusiaho.

Kirjailijat ekokriisin äärellä

Pe 8.7. klo 14, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Keskustelemassa Juha Kauppinen ja Anni Kytömäki. Keskustelua isännöi Panu Halme.

Nurmikosta niityksi -talkoot

La 9.7. ja su 10.7. klo 11–15, Yliopiston G-rakennus, Seminaarinmäki

Luonnontuhonta rikokseksi

La 9.7. klo 12, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Panelisteina Mikko Pyhälä ja Alli Pylkkö. Alustajana Janne Kotiaho, puheenjohtajana Silja Tuunanen.

Kriisit, muuttoliikkeet ja rajat

Su 10.7. klo 12, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Panelisteina Tomi Martikainen, Sari Pöyhönen, Marja Tiilikainen, Sanna Sutter ja Emmanuel Sibomana. Puheenjohtajana Päivi Pirkkalainen.

Ihminen ja muut eläimet

Ma 11.7. klo 14, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Symposiumin järjestää Suomen tiedeseura. Vieraina Elisa Aaltola, Eva R. Kallio, Sanna Karkulehto, Sonja Koski, Otto Latva ja Johanna Mappes. Puheenjohtajana Pauline von Bonsdorff.

Mikä liikuttaa ja leikittää perheitä?

Ti 12.7. klo 14, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Panelisteina Marianna Räsänen, Otto Virkkula, Antti Malinen, Katriina Heljakka ja Mikko "Hattu" Kervinen. Puheenjohtajana Arja Sääkslahti.

Lisätietoja:

Kyösti Ylikulju
Toiminnanjohtaja, Jyväskylän Kesä
kyosti.ylikulju@jyvaskylankesa.fi
044 5789 485

Vieraiden haastattelupyynnöt:

Sanni Lahtinen
Viestinnän asiantuntija, Jyväskylän Kesä
sanni.lahtinen@jyvaskylankesa.fi
040 5864 896

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Martti Minkkinen / Jyväskylän yliopisto
Kuva: Martti Minkkinen / Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme