Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistolle lähes 100 000 euroa journalismin tutkimukseen

Jaa

Media-alan tutkimussäätiö tukee Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiainetta lähes 100 000 eurolla kahden ajankohtaisen tutkimusprojektin käynnistämisessä.

Droonin lennätystä kampuksen kentällä.
Droonin lennätystä kampuksen kentällä.

Säätiö myönsi 60 000 euroa Ilmakuvausjournalismin uudet ulottuvuudet: drooneista satelliitteihin (Drosat) -tutkimus- ja kehitysprojektille sekä 32 000 euroa Lobbaamisen hallinta toimitustyössä -hankkeelle. Molemmat hankkeet käynnistyvät vuoden 2020 alussa yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksessa.

Ilmakuvausjournalismi kansainväliseen kärkeen

Drosat-hankkeen tarkoituksena on keskittyä ilmakuvausjournalismin uusiin teknologisiin apuvälineisiin kamerakoptereihin eli drooneihin sekä satelliitteihin. Kehitysprojektin avulla halutaan edistää droonien laaja-alaista ja vastuullista käyttöä suomalaisissa uutistoimituksissa.

- Kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa suomalainen ilmakuvausjournalismin osaaminen kansainväliseen kärkijoukkoon, tutkimusryhmän johtaja apulaisprofessori Turo Uskali kertoo.

Droonijournalismin käytäntöjä tutkitaan ja kehitetään uutistoimitusten kanssa yhteistyössä. Tämän lisäksi satelliittijournalismin mahdollisuuksia selvitetään ja satelliittikuvien käyttöä testataan valikoitujen pilottitoimitusten kanssa. Hanke tuottaa myös kaikille toimituksille avoimen ilmakuvausjournalismin verkkomateriaalin.

- Drosat-tutkimus ja -kehityshankkeen tarkoituksena on auttaa etenkin pieniä ja keskisuuria sanomalehtien toimituksia hyödyntämään uusia visuaalisia ilmakuvausjournalismin muotoja ja käytäntöjä, Uskali kuvailee.

Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaine on Euroopan johtava droonijournalismin tutkimus- ja koulutusyksikkö. Yliopiston tarjoaman droonijournalismin kurssin on suorittanut vuosina 2015 - 2018 yhteensä 50 toimittajaopiskelijaa. Se on enemmän kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa. Jyväskylän journalistiikalla on käytössään viisi omaa kamerakopteria.

Toimitukset tunnistamaan paremmin vaikuttajaviestintää

Toimittajiin kohdistetaan entistä enemmän järjestelmällistä vaikuttajaviestintää eli lobbausta. Sen metodit ovat ammattimaistuneet muun muassa tarinnallisilla tiedotteilla ja omaa agendaa tukevilla tutkimuksilla. Yleistoimittajuuden yleistyminen on vähentänyt politiikan uutisoinnin osaamista ja kokemusta. Poliittiset agendat pääsevät helpommin toimituksissa läpi erityisesti verkkouutisissa, kun lobbauksen tunnistaminen on toimituksissa jätetty toimittajien oman ammattitaidon varaan.

- Aihe on toimitusten kannalta erittäin ajankohtainen. Vaikuttajaviestintä on olennaisesti lisääntynyt ja ammattimaistunut samalla, kun toimitusten kiire kasvaa. Toimittajien täytyy uutistyössä pystyä tunnistamaan entistä herkemmin poliittinen vaikuttaminen, tutkijatohtori Markus Mykkänen toteaa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää uutistyön metodeja ja journalistien kykyä tehdä tiedonvälityksen sisältöä koskevia ratkaisuja journalistisin perustein. Hanke antaa toimituksille lobbauksen tunnistamiseen ohjeistukset ja mahdollisuudet torjua uutistyöhön vaikuttamista aiempaa paremmin.

- Toimitusten riippumattomuuden säilyttäminen on tärkeää, mutta tämä on tällä hetkellä liikaa yksittäisten toimittajien vastuulla. Tarvitaan koko media-alaa tukevia yhteisiä toimintamalleja, tutkimuskoordinaattori Heikki Kuutti sanoo.

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu jo pidempään toimittajiin vaikuttamisesta. Nyt rahoitettu tutkimus jatkaa Media-alan tutkimussäätiön vuosina 2018–2019 rahoittamaa Journalistit lobbaamisen kohteina -hanketta, jossa kartoitettiin toimittajiin kohdistettua lobbaamista ja sen vaikutuksia (https://www.jyu.fi/medialobbaus). Toimittajat tunnistavat varsin puutteellisesti itseensä kohdistuvaa ulkopuolista ohjailua. Se vaikuttavuus riippuu kuitenkin merkittävästi niin toimittajien omasta työkokemuksesta kuin kohtaamistaan vuorovaikutustilanteista lobbaajien kanssa.

Lisätietoja:

Turo Uskali, apulaisprofessori, turo.i.uskali@jyu.fi
Puh: 040 548 8448

Markus Mykkänen, tutkijatohtori, markus.mykkanen@jyu.fi
Puh: 050 353 6669

Heikki Kuutti, tutkimuskoordinaattori, heikki.kuutti@jyu.fi
Puh: 040 576 7865

Avainsanat

Kuvat

Droonin lennätystä kampuksen kentällä.
Droonin lennätystä kampuksen kentällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.

Missä ikääntyneiden ihmisten fyysistä suorituskykyä ja fyysistä aktiivisuutta kannattaa mitata?11.12.2019 07:00:00 EETTiedote

Ikääntyneiden ihmisten tutkimuksessa haasteena on saada mukaan myös kunnoltaan ja terveydeltään heikentyneet henkilöt. Tuore Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimus osoittaa, että fyysistä suorituskykyä ja fyysistä aktiivisuutta voi mitata sekä kotioloissa että tutkimuskeskuksessa. Ikääntyneet henkilöt, joilla on heikko terveys, osallistuivat epätodennäköisemmin mittauksiin, jotka edellyttivät tutkimuskeskuksessa käymistä. Samaten he todennäköisemmin kieltäytyivät liikemittareiden käyttämisestä.

Väitös 14.12.: Digitaalisia tuotteita koskevaa kuluttajakäyttäytymistä ymmärrettävä paremmin (Makkonen)10.12.2019 16:00:00 EETTiedote

Erilaiset digitaaliset tuotteet, kuten Internetin kautta jaeltava musiikki, elokuvat, sarjat ja kirjat, ovat viime vuosien aikana tulleet oleelliseksi osaksi monien kuluttajien arkielämää. Niitä koskevassa kuluttajakäyttäytymisen ymmärryksessämme on kuitenkin yhä merkittäviä puutteita. Tuore väitöstutkimus syventää ja laajentaa tätä ymmärrystä erityisesti digitaalisen musiikin ja musiikin latauskauppojen kontekstissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme