Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistossa valmius perustaa valtakunnallinen opettajien koulutuksen tutkimus- ja kehittämiskeskus

Jaa

Jyväskylän yliopiston lukuvuoden 2019-2020 avajaispuhe 4.9.2019 Rehtori Keijo Hämäläinen

Lukuvuoden 2018-2019 avajaisten akateeminen kulkue.
Lukuvuoden 2018-2019 avajaisten akateeminen kulkue.

Vapaa julkaistavaksi 4.9.2019 klo 13.30

Lukuvuoden avajaispuheessaan rehtori Keijo Hämäläinen esittää, että Suomi tarvitsee lisäpanostuksia opetuksen tutkimukseen ja koulutuksen. Tämän tukemiseksi Jyväskylän yliopisto on valmis perustamaan opettajien koulutuksen valtakunnallisen tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Jyväskylään.

-       Kansainvälisenä tiedeyliopistona olemme maailman parhaiden joukossa esimerkiksi Shanghain rankinglistalla - kasvatustieteissä jopa upealla sijalla 39 yli 20 000 yliopiston joukossa, Euroopan neljänneksi parhaana yliopistona. Tämä on visionäärisen, kunnianhimoisen ja pitkäjänteisen kehittämishistorian tulosta. Jyväskylän yliopisto haluaa edelleen vahvistaa rooliaan opettajien koulutuksen valtakunnallisessa kehittämisessä.  Tavoitteemme on perustaa Jyväskylään valtakunnallinen opettajien koulutuksen tutkimus- ja kehittämiskeskus. Sen myötä suomalaisen opettajankoulutuksen on mahdollista nousta vielä vahvemmin koko maabrändimme keulakuvaksi.

Jyväskylän yliopistolla on yli 150-vuotinen historia opettajien kouluttajana ja opetuksen uudistajana. Uudistustyö jatkuu edelleen. Tällä hetkellä yliopisto koordinoi merkittäviä opettajien koulutuksen valtakunnallisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, tavoitteena mm. luoda eheitä koulutuspolkuja kehittämällä kaikkien asteiden koulutuksen rakenteita, sisältöjä ja menetelmiä. Jyväskylän yliopisto on myös johtava koulutusviejä. Sen tytäryhtiö EduCluster Finland Oy toteuttaa parhaillaan yli 200 projektia yli 50 maassa.

 

Yliopistokenttään luodulle toivonkipinälle saatava katetta

Rehtori Hämäläisen mukaan on ansiokasta, että uusi hallitusohjelma nostaa esille osaamisen, tutkimuksen ja koulutuksen merkityksen. Hänen kuitenkin tähdentää, että retorisesti yliopistokenttään luotu toivonkipinä ja nouseva innostus realisoituvat myös konkreettisina investointeina. Pelkällä indeksikorotuksella ei toteuteta ikäluokan korkeakoulutusasteen nostoa 50 prosenttiin, jatkuvan oppimisen uusia rakenteita, koulutussuman purkua, digiloikkaa ja kasvua tuottavia osaamisekosysteemeitä.

Puheessaan Hämäläinen myös kuvasi, miten yliopisto panostaa arvojensa mukaisesti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseen sekä kestävän kehityksen tutkimuksen ja tekoihin planetaarisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Puhe kokonaisuudessaan täältä: jyu.fi/rehtori/rehtorin-puheet

Lisätietoja:

rehtori Keijo Hämäläinen, puh. 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi

Avainsanat

Kuvat

Lukuvuoden 2018-2019 avajaisten akateeminen kulkue.
Lukuvuoden 2018-2019 avajaisten akateeminen kulkue.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme