Suomen Akatemia

Kahdeksan miljoonaa euroa elämän molekyylitason säätelyverkostojen tutkimukseen

Jaa

Suomen Akatemia on valinnut seitsemän tutkimuskonsortiota (21 osahanketta) rahoitettaviksi elämän molekulaariset säätelyverkostot (R’Life) -akatemiaohjelmassa. Konsortioille myönnettiin yhteensä kuusi miljoonaa euroa nelivuotisiin projekteihin.

Lisäksi R’Life-ohjelman lisähaussa myönnettiin kolmivuotinen jatkorahoitus kahdeksan käynnissä olevan ja Akatemian rahoittaman hankkeen laajentamiseksi. Lisähaku tarjoaa rahoitusta jo korkeatasoisiksi arvioiduille tutkijoille ja tutkimusryhmille, jotta alan uusimpia tutkimusmenetelmiä voidaan ottaa käyttöön. Jatkorahoitusta myönnettiin yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Nyt rahoitetut hankkeet käynnistyvät tammikuussa 2020.

Konsortiohankkeissa tutkitaan muun muassa solun erilaistumisen säätelyä, leukemian diagnostiikkaa, metsäpuiden evoluutiota, ihmisen immuunivastetta, hiivan evolutiivista sopeutumista ja jänisten lajirajaa sääteleviä mekanismeja. Kolmivuotisissa lisähaun hankkeissa tutkitaan muun muassa hedelmöittymisen ja seksuaalivalinnan molekyylitason mekanismeja, täpläverkkoperhosten värityksen vaihtelua, syövän syntymekanismeja ja diagnostiikkaa, immuunijärjestelmän kehittymistä sikiöillä sekä mansikan sopeutumista ilmastonmuutokseen.

R’Life-ohjelman tavoitteena on tuottaa kokonaisvaltaista tietoa solujen, kudosten, solukkojen ja yksilön toimintaa ohjaavista säätelyverkostoista yhdistämällä uusia molekyylibiologian ja bioinformatiikan työkaluja. Ohjelma lisää tietoa siitä, miten eri molekyylitason säätelyverkostot toimivat ja miten niiden väliset yhteydet ohjaavat elämän toimintoja.

Suomen Akatemia rahoittaa 14 akatemiaohjelmaa vuonna 2019. Akatemiaohjelmat ovat tiedelähtöisiä, temaattisia ja tavoitteellisia tutkimushankekokonaisuuksia, jotka uudistavat tutkimusta ja tavoittelevat tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Akatemiaohjelmat tukevat korkeatasoista monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta, verkottavat tutkijoita sekä toimivat alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle.

Lisätietoja:

Yhteyshenkilöt

ohjelmapäällikkö
Heikki Vilen
puh. 029 533 5135
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

ohjelmapäällikkö
Sara Illman
puh. 029 533 5119
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2020 rahoitamme tutkimusta 413 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Laatu, vaikuttavuus ja tieteen uudistuminen Suomen Akatemian jakaman rahoituksen kulmakivinä24.6.2020 10:29:11 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2019 haussa 219 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 263 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 67 akatemiatutkijan, 107 tutkijatohtorin ja 12 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä tutkimuksen toimikunnat myönsivät rahoitusta 173,6 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 42 prosenttia.

Vetenskaplig kvalitet, genomslag och förnyelse hörnstenar i Finlands Akademis finansieringsbeslut24.6.2020 10:29:11 EESTTiedote

Finlands Akademis septemberutlysningen 2019 ledde till finansieringsbeslut för 219 akademiprojekt som omfattar totalt 263 delprojekt. Dessutom beviljade Akademin finansiering för 67 anställningar som akademiforskare, 107 anställningar som forskardoktor och 12 anställningar som klinisk forskare. Forskningsrådens finansiering riktades brett mot olika ämnesområden och uppgick sammantaget till 173,6 miljoner euro. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 42 procent.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme