Suomen Akatemia

Kahdeksan miljoonaa euroa elämän molekyylitason säätelyverkostojen tutkimukseen

Jaa

Suomen Akatemia on valinnut seitsemän tutkimuskonsortiota (21 osahanketta) rahoitettaviksi elämän molekulaariset säätelyverkostot (R’Life) -akatemiaohjelmassa. Konsortioille myönnettiin yhteensä kuusi miljoonaa euroa nelivuotisiin projekteihin.

Lisäksi R’Life-ohjelman lisähaussa myönnettiin kolmivuotinen jatkorahoitus kahdeksan käynnissä olevan ja Akatemian rahoittaman hankkeen laajentamiseksi. Lisähaku tarjoaa rahoitusta jo korkeatasoisiksi arvioiduille tutkijoille ja tutkimusryhmille, jotta alan uusimpia tutkimusmenetelmiä voidaan ottaa käyttöön. Jatkorahoitusta myönnettiin yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Nyt rahoitetut hankkeet käynnistyvät tammikuussa 2020.

Konsortiohankkeissa tutkitaan muun muassa solun erilaistumisen säätelyä, leukemian diagnostiikkaa, metsäpuiden evoluutiota, ihmisen immuunivastetta, hiivan evolutiivista sopeutumista ja jänisten lajirajaa sääteleviä mekanismeja. Kolmivuotisissa lisähaun hankkeissa tutkitaan muun muassa hedelmöittymisen ja seksuaalivalinnan molekyylitason mekanismeja, täpläverkkoperhosten värityksen vaihtelua, syövän syntymekanismeja ja diagnostiikkaa, immuunijärjestelmän kehittymistä sikiöillä sekä mansikan sopeutumista ilmastonmuutokseen.

R’Life-ohjelman tavoitteena on tuottaa kokonaisvaltaista tietoa solujen, kudosten, solukkojen ja yksilön toimintaa ohjaavista säätelyverkostoista yhdistämällä uusia molekyylibiologian ja bioinformatiikan työkaluja. Ohjelma lisää tietoa siitä, miten eri molekyylitason säätelyverkostot toimivat ja miten niiden väliset yhteydet ohjaavat elämän toimintoja.

Suomen Akatemia rahoittaa 14 akatemiaohjelmaa vuonna 2019. Akatemiaohjelmat ovat tiedelähtöisiä, temaattisia ja tavoitteellisia tutkimushankekokonaisuuksia, jotka uudistavat tutkimusta ja tavoittelevat tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Akatemiaohjelmat tukevat korkeatasoista monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta, verkottavat tutkijoita sekä toimivat alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle.

Lisätietoja:

Yhteyshenkilöt

ohjelmapäällikkö
Heikki Vilen
puh. 029 533 5135
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

ohjelmapäällikkö
Sara Illman
puh. 029 533 5119
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen ja Ruotsin metsäteollisuutta ja -taloutta tukevaan tutkimukseen neljä miljoonaa euroa17.12.2019 12:11:05 EETTiedote

Tandem Forest Values (TFV) -haussa myönnettiin hieman yli neljä miljoonaa euroa yhdeksälle suomalais-ruotsalaiselle tutkimuskonsortiolle, joissa on yhteensä 26 osahanketta. Suomen osuus rahoituksesta on 2,1 miljoonaa ja Ruotsin kaksi miljoonaa euroa. TFV-ohjelma vahvistaa Suomen ja Ruotsin metsävaroihin, puupohjaisten tuotteiden arvoketjuun ja puurakentamiseen liittyvää tutkimusyhteistyötä. Haku on jatkoa Ruotsin Suomelle antamaan tutkimusyhteistyöhön liittyvään 100-vuotislahjaan. TFV-ohjelma vahvistaa tutkimusrahoittajien ja tutkijoiden välistä yhteistyötä maiden kesken.

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet20.6.2019 11:10:51 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme