Kainuun ELY-keskus

Kainuulainen työelämä tarvitsee osaamista – kaikkien osaaminen näkyväksi

Jaa

Kainuun oma opinnallistamismalli on päivitetty vuoteen 2021. Se on maustettu opinnollistamisesta saaduilla kokemuksilla. Mallin tekoon on osallistunut useita kainuulaisia opinnollistamisen asiantuntijoita ja tekijöitä.

Kainuulaisen opinnollistamismalli syntyi  v. 2019 yhteistyöllä.
Kainuulaisen opinnollistamismalli syntyi v. 2019 yhteistyöllä.

Ensimmäinen kainuulainen opinnollistamismalli koottiin yhteen syksyllä 2019. Kokemukset opinnollistamisesta ovat hyviä. Se tuo uusia kaivattuja mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen myös syrjäseuduille.
Koulutuskoordinaattori Anja Pääkkönen Kainuun ELY-keskuksesta kertoo, että monilla asiakkailla osaamistodistus on toiminut ponnahduslautana ammatillisen osaamisen kehittämiseen.

"Pitkät välimatkat, halu pysyä kotiseudulla tai vanhat hankalat kokemukset opiskelusta ovat olleet usein esteenä ammatillisen osaamisen kehittämiselle."

Opinnollistamisen keinoja käyttämällä ammatillista osaamista voi kehittää myös omalla paikkakunnalla yhteistyössä kouluttajan, yritysten, kunnan ja järjestöjen kanssa.

Osaamistodistus avaa ovia

Osaamistodistuksella on usein suuri merkitys ammatillisen itsetuntemuksen kehittymiselle, toteaa Anja Pääkkönen.

"Se voi antaa rohkeutta tarttua vaativampiinkin ammatillisiin haasteisiin. Oppiminen on elinikäinen prosessi ja osaamista karttuu kaiken aikaa erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Asiakkailla osaamistodistuksesta alkanut polku on usein johtanut oppisopimukseen ja sitä kautta työllistymiseen."

Oppimisympäristöjä on tunnistettu yrityksissä, työpajoilla ja kuntien toimipisteissä Kuhmossa, Kajaanissa, Suomussalmella ja Sotkamossa. Esimerkiksi Kuhmossa on tunnistettu oppimisympäristöjä jo 19 organisaatiosta, joista suurin osa on yrityksiä.
Tunnistetuissa oppimisympäristöissä on suoritettu yli 30 ammatillisten tutkintojen näyttöä. Osaamistodistuksiakin on kirjoitettu yli 50.

Koulutuskoordinaattori Anja Pääkkönen kertoo, että monissa yrityksissä opinnollistaminen on toiminut herätyksenä myös jo olemassa olevan henkilöstön osaamisen kehittämiselle.
"Kannustamme yhdessä päivitetyn opinnollistamismallin avulla kainuulaisia työllisyydenhoidon toimijoita huomioimaan opinnollistamisen tuomat uudet mahdollisuudet asiakastyössä."

Kuhmolaisen Lounasravintola Neljä Kaesaa ja Kaesan Kotileipomo Oy:n ravintola ja kahvilapalveluiden päällikkö Jenny Myllykangas pitää opinnollistamisen hyötyjä pysyvinä.

”Työtehtävät yrityksessä selkeytyivät oppimisympäristön tunnistamisen kautta. Jatkossa tämä helpottaa myös uusien työntekijöiden työhön perehdyttämistä, kun tietää, mitä asioita uuden työntekijän kanssa tarvitsee käydä läpi.”

Opinnollistamismalliin tuotiin mukaan myös tietoa siitä, mitä opinnollistaminen tarkoittaa ammattikorkeakoulussa.

Torstaina 17. kesäkuuta opinnollistamisinfo

Kevään ja kesän aikana järjestetään useita opinnollistamisen infoja työpaikoille ja työllisyydenhoidon toimijoille.

Seuraava info on torstaina 17.6 alkaen klo 9 kainuulaisille työllisyydenhoidon hanke-, yhdistys- ja järjestötoimijoille Teams-kokouksena. Ilmoittaudu mukaan oheisesta linkistä (https://link.webropolsurveys.com/S/76AD036A1DE1EC6C)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anja Pääkkönen, koulutuskoordinaattori Kainuun ELY-keskus
anja.paakkonen@ely-keskus.fi, 029 5023 581

Kuvat

Kainuulaisen opinnollistamismalli syntyi  v. 2019 yhteistyöllä.
Kainuulaisen opinnollistamismalli syntyi v. 2019 yhteistyöllä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun kuntien välisen joukkoliikenteen talviaikataulukausi alkaa5.8.2021 11:39:09 EEST | Tiedote

Talven 2021–2022 aikataulut astuvat voimaan Kainuun kuntien välisessä joukkoliikenteessä 10.8.2021. Kaikki kesäaikataulukauden vuorot ajetaan myös talviaikataulukaudella, mutta vuorojen määrä arkipäivinä lisääntyy. Samalla on tehty aikataulumuutoksia, joilla mm. parannetaan vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Kajaanin matkakeskuksessa. Talviaikataulut ovat voimassa 5.6.2022 asti. Uudet, aiempaa edullisemmat matkaliput ovat tulleet käyttöön kesäaikataulukauden alussa 7.6.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme