Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskuksen perusteltu päätelmä Varsavaaran tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta

Jaa
Prokon Wind Energy Finland Oy suunnittelee Paltamon Varsavaaran alueelle enintään 21 tuulivoimalan suuruista tuulivoimapuistoa. Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA).
Kuva © Kainuun ELY-keskus.
Kuva © Kainuun ELY-keskus.

Varsavaaran alueelle suunnitteilla olevan tuulivoimapuiston voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6–10 MW. Hankealue sijaitsee Paltamon kunnan alueella Ristijärven ja Puolangan kuntien rajalla. Hankealueen pinta-ala on noin 35 km².

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa on tarkasteltu kolmea vaihtoehtoa:

  • Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta.
  • Vaihtoehto VE1: Paltamon kunnan Varsavaaran alueelle rakennetaan 21 tuulivoimalaa.
  • Vaihtoehto VE2: Paltamon kunnan Varsavaaran alueelle rakennetaan 7 tuulivoimalaa.

Tuulivoimala-alueen liittäminen valtakunnan verkkoon tapahtuu joko hankealueelle rakennettavalla sähköasemalla (SVE1) tai hankealueesta 10 km itään Uvan kohdalla, (SVE2). SVE2 hankealueelta rakennetaan 110 kV linjaus Fingridin olemassa olevan 220 kV:n voimajohtokäytävän pohjoispuolelle.

Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen esittää perustellun johtopäätöksen hankkeen merkittävimmistä ympäristövaikutuksista. Päätelmä tehdään hanketoimijan teettämän selostuksen, sen sisältämien liitteiden sekä näistä saatujen lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta. Päätelmän tekoon osallistuu useampia ELY-keskuksen asiantuntijoita.

Varsavaaran hankkeen YVA-selostus on ollut nähtävillä vuodenvaihteessa ja siitä jätettiin 21 lausuntoa ja 12 mielipidettä. Lausunnoissa ja mielipiteissä kommentoitiin erityisesti hankkeen yhteisvaikutuksia alueelle suunniteltavien muiden tuulivoimala-alueiden kanssa, maisemavaikutuksia, muita viihtyvyyteen vaikuttavia seikkoja sekä luontoselvitysten riittävyyttä.

Yhteysviranomainen toteaa, että Varsavaaran YVA-selostuksessa on esitetty riittävissä määrin hankkeen todennäköisimmät ympäristövaikutukset. Vaihtoehdoista VE1:llä on merkittävämmät ympäristövaikutukset kuin pienemmän voimalamäärän vaihtoehdolla VE2. Selostuksen mukaan merkittävimmät vaikutukset kohdistuvat maisemaan ja kulttuuriympäristöön lähivaikutusalueella, muinaisjäännöksiin, elinoloihin ja viihtyvyyteen. Selostuksessa on esitetty myös vaikutusten lieventämiskeinoja.

Yhteysviranomainen on samaa mieltä selostuksessa esitetystä keinosta lieventää hankkeen merkittäviä maisemavaikutuksia vähentämällä voimaloiden määrää sekä laskemalla niiden napakorkeutta. Jatkosuunnittelussa yhteysviranomainen pyytää tarkentamaan hankkeen vaikutuksia pintavesiin, linnustoon sekä tiettyihin luontodirektiivin liitteen IV A mukaisiin lajeihin. Yhteysviranomainen korostaa, että suunnittelun edetessä täytyy olla ajan tasalla muiden tv-hankkeiden etenemisestä ja muodostuvista yhteisvaikutuksista sekä tehdä yhteistyötä viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa vaikutusten lieventämiseksi. Seudullisesti merkittävän tuulivoimahankkeen yleiskaavoituksessa täytyy huomioida voimassa olevan maakuntakaavan ohjausvaikutus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

YVA-menettelyn yhteysviranomainen: Kainuun ELY-keskus,
ympäristöasiantuntija Mari Isojärvi,
puh. 029 502 3810, mari.isojarvi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva © Kainuun ELY-keskus.
Kuva © Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen25.5.2023 09:35:00 EEST | Tiedote

Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme