Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus on kuuluttanut kaksi Terrafamen YVA-selostusta

Jaa

Kainuun ELY-keskus on tänään 20.7.2021 kuuluttanut kaksi Terrafame Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostusta (YVA-selostus). Toinen arviointiselostuksista koskee Kolmisopen esiintymän hyödyntämistä ja kaivospiirin laajentamista (Kolmisoppi-YVA) ja toinen kaivosalueella olevien vanhojen sakkojen loppusijoittamista (sakka-YVA).

Terrafamen kaivoksella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Kuusilammen esiintymän louhinta alkoi vuonna 2008. (kuva Terrafame)
Terrafamen kaivoksella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Kuusilammen esiintymän louhinta alkoi vuonna 2008. (kuva Terrafame)

Hankkeet poikkeavat toisistaan niin kestoltaan kuin ympäristövaikutuksiltaan. Kolmisoppi-YVAssa Terrafame Oy suunnittelee uuden avolouhoksen avaamista Kolmisoppijärven alueelle ja kaivospiirin sekä tuotanto- ja jätealueiden laajentamista nykyisestä. Arviointiselostuksen mukaan Kolmisopen hyödyntämisen myötä kaivostoiminta ja akkukemikaalien tuotanto voisi jatkua alueella nykyisillä malmivarannoilla 2050-luvulle asti ja mahdollisilla varannoilla 2080-luvulle asti.

Sakka-YVAn tavoitteena on taas huolehtia siitä, että kipsisakka-altaan vuotovesien käsittelyssä kaivosalueelle syntyneet haitta-ainepitoiset vesienkäsittelysakat ja pilaantuneet maamassat loppusijoitetaan ja nykyiset väliaikaisiksi tarkoitetut varastoalueet kunnostetaan ympäristön kannalta turvallisella tavalla.

Kolmisoppi-YVAn hankevaihtoehdot

Terrafamen kaivoksella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Kuusilammen esiintymän louhinta alkoi vuonna 2008. Terrafame Oy suunnittelee aloittavansa myös Kolmisopen esiintymän hyödyntämisen sekä laajentavansa kaivospiiriä.

Kolmisoppi-YVAssa arvioidaan Kolmisopen malmion hyödyntämisen, Kolmisopen malmion hyödyntämisen edellyttämien vesistöjärjestelyjen ja kaivostoiminnan jatkuessa rakennettavien uusien tuotanto- ja jätealueiden sekä kaivospiirin laajentamisen ympäristövaikutukset. Lisäksi arvioidaan ympäristövaikutuksia tilanteessa, jossa Kuusilammen avolouhokseen sijoitetaan sivukiveä.

Vaihtoehdoissa VE0 ja VE0+ Kolmisopen esiintymää ei hyödynnetä ja kaivostoiminta ja akkukemikaalien tuotanto jatkuvat nykyisellään. Vaihtoehto VE0+ edustaa sekin nykytilaa, mutta sisältää myös tiettyjä rakenteilla ja hakemusasioina vireille olevia toimintoja, kuten tuotanto- ja jätealueiden laajennuksia sekä uraanin talteenottolaitoksen käyttöönoton.

Vaihtoehdoissa VE1 ja VE2 Kolmisoppi-hanke toteutetaan ja Kolmisopen esiintymä hyödynnetään. Hankevaihtoehto VE1 on vaihtoehtoa VE2 suppeampi, siinä kaivospiiriä ei laajenneta ja Kolmisopen esiintymä hyödynnetään vain osittain. Vaihtoehdossa VE2 kaivospiiri laajennetaan ja malmio hyödynnetään kokonaisuudessaan. Vaihtoehdoissa VE1 ja VE2 tarkastellaan lisäksi kahta erilaista Kolmisopen patoamisvaihtoa. Kaikissa muissa hankevaihtoehdoissa, paitsi vaihtoehdossa VE0, tarkastellaan tilannetta, jossa Kuusilammen avolouhokseen sijoitetaan sivukiveä.

Sakka-YVAn hankevaihtoehdot

Terrafamen kaivosalueella on varastoituna vanhoja vesienkäsittelysakkoja maapohjaisissa altaissa ja tiivispohjaisilla geotuubikentillä. Vanhat vesienkäsittelysakat ovat syntyneet kenttäpuhdistamoilla kipsisakka-altaan vuodoista peräisin olevien vesien käsittelyssä vuosina 2012–2016.

Nykyisin kaivoksen vesienkäsittely on keskitetty vuonna 2017 käyttöönotetulle keskusvedenpuhdistamolle. Keskusvedenpuhdistamolla syntyvät vesienkäsittelysakat sijoitetaan kipsisakka-altaille.

Sakka-YVA sisältää maapohjaisissa altaissa olevien, vanhojen vesienkäsittelysakkojen loppusijoittamisen erilliselle jätealueelle tai jo käytössä oleville jätealueille. Kuusilammen avolouhoksen läheisyydessä geotuubikentillä olevat vesienkäsittelysakat suunnitellaan sijoitettaviksi paikoilleen. Lisäksi sakka-YVA sisältää Salmisen järven ja Mourunpuron kunnostuksessa syntyneiden haitta-ainepitoisen maa-aineksen loppusijoittamisen ja neljännen kipsisakka-altaan rakentamisen.

Hankkeen toteuttamista edustavat vaihtoehdot VE1, VE2 ja VE3. Vaihtoehdossa VE1 vanhoille vesienkäsittelysakoille ja pilaantuneille maamassoille rakennetaan kaatopaikka Kortelammen padon valuma-alueen sisäpuolelle ja vaihtoehdossa VE2 kaatopaikka rakennettaan Kortelammen padon valuma-alueen ulkopuolelle. Vaihtoehdossa VE3 vesienkäsittelysakat ja pilaantuneet maamassat hyödynnetään kipsisakka-altaiden 1 ja 2 sekä mahdollisesti muiden jätealueiden täyttömuotoilussa sekä osana jätealueiden peiterakennetta. Vaihtoehdot VE1, VE2 ja VE3 sisältävät geotuubikenttien sakkojen ja Mourunpuron haitta-ainepitoisten massojen sijoittaminen paikoilleen sekä neljännen kipsisakka-altaan rakentamisen.

Lausunnot 20.9 mennessä 

Lausunnot ja mielipiteet arviointiselostuksista tulee jättää 20. syyskuuta mennessä.

Kolmisoppi-YVAn arviointiselostus on luettavissa hankkeen YVA-verkkosivulla.
Sakka-YVAn arviointiselostus on luettavissa hankkeen YVA-verkkosivulla

Arviointiselostuksista voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Kainuun ELY-keskukseen 20.9.2021 mennessä sähköpostitse kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai postitse: Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani, käyntiosoite Kalliokatu 4.
Mielipiteessä ja lausunnossa pyydetään esittämään kumpaa arviointiselostusta mielipide tai lausunto koskee sekä mainitsemaan hankekohtaisen diaarinumero, jotta asiakirjat tulevat kirjattua oikein.
Hankekohtaiset diaarinumerot:
Kolmisoppi-YVA: KAIELY/160/2020
sakka-YVA: KAIELY/482/2018

Kahden kuukauden kuluttua kuulemisvaiheen päätyttyä yhteysviranomainen Kainuun ELY-keskus antaa YVA-menettelyistä kaksi erillistä perusteltua päätelmää. Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen ottaa kantaa kyseisen hankkeen merkittäviin ympäristövaikutuksiin.

Yleisötilaisuudet elokuussa

Kolmisoppi-YVAn selostusta ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään sähköisesti 24.8.2021 klo 17–19. Osallistumislinkki ja -ohjeet löytyvät ennen tilaisuutta verkkosivuilta.

Sakka-YVAn selostusta ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään sähköisesti 18.8.2021 klo 17–19. Osallistumislinkki ja -ohjeet löytyvät ennen tilaisuutta verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Ympäristöasiantuntija Riina Päätalo,
p. 029 502 3668, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Terrafamen kaivoksella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Kuusilammen esiintymän louhinta alkoi vuonna 2008. (kuva Terrafame)
Terrafamen kaivoksella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Kuusilammen esiintymän louhinta alkoi vuonna 2008. (kuva Terrafame)
Lataa
Terrafame Oy:n kaivos sijaitsee Sotkamossa. Kuvan oikeassa ylälaidassa näkyy Kolmisoppijärvi. (kuva: Terrafame)
Terrafame Oy:n kaivos sijaitsee Sotkamossa. Kuvan oikeassa ylälaidassa näkyy Kolmisoppijärvi. (kuva: Terrafame)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme