Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus: Paltamon biojalostamon maamassojen läjityshanke toteuttamiskelpoinen

Jaa

Kainuun ELY-keskus katsoo, että Paltamon biojalostamon maamassojen läjitysaluehanke on ympäristövaikutusten puolesta toteuttamiskelpoinen.

Karttakuva läjitysalueen sijainnista.
Karttakuva läjitysalueen sijainnista.

Maamassojen läjitysalueen ympäristövaikutusten arvioinnissa Kainuun ELY-keskus pitää hankkeen merkittävimpänä vaikutuksena liikennevaikutuksia. Maamassojen kuljettaminen muualle käsiteltäväksi lisäisi merkittävästi liikenteen määrää ja siitä aiheutuvaa melua, jos läjitysaluetta ei toteuteta biojalostamon yhteyteen. Ympäristöhaittojen minimoinnin, yhdyskuntarakenteen tiiveyden ja ekotehokkuuden kannalta on hyvä ratkaisu sijoittaa maamassojen läjitysalue teollisuusalueen välittömään läheisyyteen.

KaiCell Fibers Oy:n hankkeen suunnittelema maamassojen läjitysalue sijoittuisi Paltamon biojalostamon yhteyteen Kylänpuron teollisuusalueelle kunnan keskustaajaman itäpuolelle. Maamassojen läjitysalue on tarkoitus toteuttaa varsinaisen biojalostamoalueen luoteispuolelle. Läjitysalueelle on tarkoitus sijoittaa biojalostamon rakentamisen vuoksi poistettavia pintamaita. Alueen eteläpuolella sijaitsee valtatie 22 (Kajaanintie) sekä Oulu-Kontiomäki -junarata.

Kainuun ELY-keskus on hankkeessa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen yhteysviranomainen. ELY-keskus on antanut ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA) annetun lain 23 §:n mukaisen perustellun päätelmän Paltamon biojalostamon maamassojen läjitysaluetta koskevasta YVA-hankkeesta.

Perustellussa päätelmässä ELY-keskus toteaa, että läjitysaluehanke on toteuttamiskelpoinen, kunhan ELY-keskuksen perustellussa päätelmässä esitetyt tarkennukset ja muut huomiot sekä arviointiselostuksessa esitetyt haittojen lieventämiskeinot otetaan huomioon.

Varsinaisen biojalostamon ympäristövaikutusten arviointi on tehty aiemmin ja se on päättynyt loppuvuodesta 2018. Paltamon biojalostamolle on myönnetty ympäristölupa heinäkuussa 2020, mutta lupa ei ole lainvoimainen siitä tehtyjen valitusten vuoksi. Läjitysalueelle on vielä haettava erillinen ympäristölupa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

ympäristöasiantuntija Tatu Turunen, tatu.turunen@ely-keskus.fi, p. 0295 023 892

Kuvat

Karttakuva läjitysalueen sijainnista.
Karttakuva läjitysalueen sijainnista.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme