Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY: Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivoksen tarkkailuohjelma vireille

Jaa

Kainuun ja Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (Kainuun ELY-keskus ja Lapin ELY-keskus) ilmoittavat Sotkamo Silverin hopeakaivoksen tarkkailuohjelmaesityksen vireilläolosta. Kainuun ELY-keskus on kuuluttanut tarkkailuohjelmaesityksen tiistaina 27.4.2021.

Sotkamon hopeakaivoksen rikastamo. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Sotkamon hopeakaivoksen rikastamo. (kuva: Kimmo Rauatmaa)

Sotkamo Silver Oy on toimittanut Kainuun ja Lapin ELY-keskuksille esityksen Sotkamon hopeakaivoksen tarkkailuohjelmaksi. Hopeakaivoksen tarkkailuvelvollisuus perustuu Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämään lupapäätökseen toiminnan laajentamisesta ja muuttamisesta.

Keskeisimmät muutokset aiempaan toimintaan nähden ovat:

  • kokonaislouhintamäärän kasvattaminen 500 000 tonnista 1,8 miljoonaan tonniin vuodessa
  • avolouhinnan jatkaminen koko toiminta-ajan niin, että louhintaa tapahtuu myös osittain kesäisin
  • malmin esirikastuksen käyttöönotto sekä tuotantokapasiteetin nosto
  • sivukiven loppusijoittaminen uudelle sivukivialueelle
  • koekäytössä olleen vesienkäsittelylaitoksen jääminen pysyväksi ratkaisuksi kaivosvesien käsittelyyn

Lupapäätöksen mukaan yksityiskohtainen tarkkailusuunnitelma toimitetaan Kainuun ELY-keskukselle ja Lapin ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen hyväksyttäväksi.  

Tarkkailusuunnitelmassa on kuvattu käyttötarkkailu, päästötarkkailu, ympäristövaikutusten tarkkailu sekä tulosten toimittaminen ja raportointi. 

Sotkamo Silver on aloittanut rikastetuotannon hopeakaivoksella Sotkamon Tipasojalla maaliskuussa 2019. Rikastamolle syötettävä malmi louhitaan sekä maanalaisessa kaivoksessa että avolouhoksessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus, Ympäristönsuojeluviranomainen, Ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto, p. 0295 023 904, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lapin ELY-keskus, Kalatalousviranomainen, Kalastusbiologi Nico Alioravainen, p. 0295 023 525, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Sotkamon hopeakaivoksen rikastamo. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Sotkamon hopeakaivoksen rikastamo. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Lataa
Patoaluetta Sotkamo Silverin Sotkamon hopeakaivoksella. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Patoaluetta Sotkamo Silverin Sotkamon hopeakaivoksella. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme