Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys ennätyksellisen matalalla

Jaa

Syyskuun lopussa sekä Kainuun työttömien määrä että työttömyysaste olivat ennätyksellisen matalalla. Pitkäaikaistyöttömyys on pienentynyt huomattavasti. Työvoiman kysynnässä on ollut havaittavissa hienoista hiipumista.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa syyskuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa syyskuussa 2022.

Kainuussa oli syyskuun lopussa 2 494 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Edellinen ennätys tehtiin vasta elokuussa. Vuoden takaisesta työttömien määrä väheni 272 hengellä (-10 %) Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 syyskuun loppuun verrattuna työttömyys laski 478 hengellä (-16 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 syyskuusta oli selkeästi suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 12 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Myös työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa matalampi kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa, 8,1 %. Tämä on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 1,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista viidenneksi matalin, koko maassa se oli 8,8 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on jälleen vähentynyt viime vuoden huhtikuusta lähtien. Syyskuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 9 % vähemmän (-64) kuin vuoden 2019 syyskuussa, yhteensä 618. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 18 % (-135).

Uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni huomattavasti

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja on jatkunut lähellä samaa tasoa alkuvuonna, vaikkakin viime kuukausina on ollut havaittavissa pientä kysynnän hiipumista. Syyskuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia 22 % vähemmän (-274) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 983. Edelleen kuitenkin kuukauden lopussa paikkoja oli avoinna 7 % enemmän (+88) kuin vuosi sitten, yhteensä 1 263.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia -, liike-elämän ja hallinnon erityisasiantuntijoita, prosessityöntekijöitä sekä laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 22. marraskuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa syyskuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa syyskuussa 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme