Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys pienenee nopeasti

Jaa

Työttömiä oli maaliskuun lopussa lähes 600 vuoden takaista vähemmän. Pitkäaikaistyöttömyys laski koronaa edeltävälle tasolle. Työtä on tarjolla tekijöille.

Työttömien työnhakijoiden osuus Kainuussa maaliskuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus Kainuussa maaliskuussa 2022.

Kainuussa oli maaliskuun lopussa 2 962 työtöntä työnhakijaa, mikä on 572 henkeä vähemmän (-16 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 maaliskuun loppuun verrattuna työttömyys väheni 487 hengellä (-14 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 maaliskuusta oli suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 24 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 5 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,6 %, mikä on 1,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 1,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi matalin, koko maassa se oli 9,5 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan mutta on jälleen vähentynyt viime vuoden huhtikuusta lähtien. Maaliskuussa pitkäaikaistyöttömyys oli ensimmäistä kertaa vuoden 2019 tasolla - pitkäaikaistyöttömiä oli 720, mikä on täsmälleen saman verran kuin vuoden 2019 maaliskuun lopussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 14 % (-121).

Useilla aloilla työvoimapulaa

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja kasvu on jatkunut alkuvuonna. Maaliskuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 1 286 eli 10 % enemmän (+113) kuin vuosi sitten.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, siivoojia, terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia -, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä prosessityöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 24. toukokuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Yritys- ja työvoimapalvelut
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen
p. 0295 023 886, atte.laitinen@ely-keskus.fi

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 023 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus Kainuussa maaliskuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus Kainuussa maaliskuussa 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme