Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys vähenee nopeasti

Jaa

Kainuun työttömyys pieneni kesäkuussa 15 % vuoden takaisesta ja 17 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 kesäkuusta. Työttömyysaste oli ELY-keskusalueista neljänneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömiä oli vähemmän kuin ennen koronakriisiä.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2022.

Kainuussa oli kesäkuun lopussa 2 778 työtöntä työnhakijaa, mikä on 476 henkeä vähemmän (-15 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 kesäkuun loppuun verrattuna työttömyys väheni 563 hengellä (-17 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 kesäkuusta oli selkeästi suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 18 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 2 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,0 %. Tämä oli ELY-keskusalueista neljänneksi vähiten ja 1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 kesäkuusta vähennystä tuli 1,4 prosenttiyksikköä. Koko maassa työttömyysaste oli 9,9 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on jälleen vähentynyt viime vuoden huhtikuusta lähtien. Kesäkuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli jo 6 % vähemmän (-45) kuin vuoden 2019 kesäkuussa, yhteensä 655. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 20 % (-160).

Monilla aloilla pulaa tekijöistä

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja on jatkunut edelleen vilkkaana alkuvuonna. Kuitenkin kesäkuun aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi 19 % vähemmän (-243) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 036.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 23. elokuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Yritys- ja työvoimapalvelut
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen
p. 0295 023 886, atte.laitinen@ely-keskus.fi

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 023 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Lisää soiden suojelua Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueelle21.7.2022 13:37:03 EEST | Tiedote

Suoluontotyyppien ja niiden lajiston uhanalaistumisen pysäyttämiseksi tarvitaan soiden lisäsuojelua. Suojelu yksin ei kuitenkaan riitä, vaan muun muassa kuivattamisen seurauksena heikentyneiden soiden tilaa on parannettava ennallistamisen keinoin. Suojeltavien kohteiden täydennystä ehdotetaan tehtäväksi Kainuussa muun muassa Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueella Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme