Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Kainuussa inventoidaan lettosoita kesällä 2022

Jaa
Maastokartoituksia tehdään muun muassa Paltamossa, Kajaanissa, Kuhmossa ja Puolangalla, ja ne ajoittuvat kesä-syyskuulle. Inventoinnin tavoitteena on koota tietoa harvinaisten lettosoiden esiintymisestä Kainuussa, selvittää niiden nykyistä tilaa sekä tarkastella hoito- ja ennallistamistarvetta.
Lettohiirensammal. Kuva: Jouko Saastamoinen, Kainuun ELY-keskus.
Lettohiirensammal. Kuva: Jouko Saastamoinen, Kainuun ELY-keskus.

Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä niiden tahojen kanssa, jotka tuottavat tai tarvitsevat toiminnassaan tietoja lettoesiintymistä. Tavoitteena on siis lisätä avoimesti saatavissa olevaa luontokohdetietoa sekä inventoida vuosien 2022−2023 aikana lettosoita koko Kainuun alueelta.

Inventoinnit ovat osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa luonnonympäristöjen tilaa. Lettojen inventointihanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus ja maastotöistä vastaa Kainuun ELY-keskus. Lisäksi Metsähallituksen Luontopalvelut on keskeinen hankkeen yhteistyötaho.

Letoilla ainutlaatuista suokasvillisuutta

Letot ovat suoluontotyypeistä ravinteikkaimpia ja harvinaisimpia. Lettoja esiintyy etenkin alueilla, joilla maa- ja kallioperässä on runsaasti kalkkia; näitä alueita on Kainuussa niukasti.

Letot ovat Kainuussa uhanalaisia luontotyyppejä ja tärkeä elinympäristö vaateliaalle ja monimuotoiselle lajistolle. Lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti juuri letoilla, ja lettojen taantuminen on heikentänyt myös niiden lajistojen elinvoimaisuutta. Lettojen turvaamisella on siksi merkittävät monimuotoisuusvaikutukset.

Letot ovat harvinaistuneet erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Lettoja ovat hävittäneet muun muassa pellonraivaus ja maankäytön muutokset, kuten metsäojitukset. Ojitukset ja muu maankäyttö lettosuon ulkopuolella voi muuttaa ojittamattomankin leton vesitaloutta sekä aiheuttaa kuivahtamista, karuuntumista ja lettolajiston taantumista.

Osaa Kainuun lettosoista ja suoniityistä on jossain vaiheessa laidunnettu tai niitetty karjatalouden tarpeisiin. Niitto ja laidunnus ovat vaikuttaneet suokasvillisuuden monimuotoisuuteen myönteisesti, sillä avoimuuden lisääntyminen ja karjan aiheuttama kohtuullinen häirintä ovat mahdollistaneet kilpailukyvyltään heikompienkin suolajien menestymisen.

Ajantasainen tieto auttaa lettojen vaalimisessa

Kainuussa on vielä luonnontilaisia lettoja, mutta tiedot niistä ovat puutteelliset. Parhaiten tunnetaan suojelualueilla olevat lettosuot, mutta tiedon taso suojelualueiden ulkopuolisten esiintymien määrästä ja nykytilasta on riittämätön ja tilannetta korjataan nyt toteutettavassa inventointihankkeessa.

Ajantasainen tieto lettojen esiintymisestä ja tilasta edistää maanomistajien mahdollisuuksia ottaa esiintymät huomioon toiminnassaan. Luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset letot ovat metsälain perusteella turvattavia, erityisen tärkeitä elinympäristöjä. Myös monet metsäsertifioinnin kriteereissä ja metsänhoitosuosituksissa mainitut suoluonnon turvaamissuositukset koskevat lettoja.

Halutessaan maanomistajien on mahdollista turvata näitä arvokkaita elinympäristöjä. Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa lettoja voidaan turvata joko vapaaehtoisen suojelun keinoin tai luonnontilaltaan heikentyneiden kohteiden luonnonhoito- ja ennallistamistoimenpiteillä. Lisäksi laajempia, kalkkivaikutteisia metsäisempiä alueita voidaan ottaa maanomistajan halutessa myös vapaaehtoiseen METSO-suojeluohjelmaan.

Helmi-ohjelma

Ympäristöministeriön käynnistämän Helmi-ohjelman toimet tarttuvat Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan ranta- ja vesiluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee alueiden kunnostus- ja hoitotoimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Kainuun maastoinventoinnit


Luonnonsuojeluasiantuntija Jouko Saastamoinen
p. 0295 023 889, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Luonnonsuojeluasiantuntija Pekka Halonen
p. 0295 022 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Suomen ympäristökeskus (SYKE)
Lettohanke


Vanhempi tutkija Aira Kokko
p. 0295 251 290, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Lettohiirensammal. Kuva: Jouko Saastamoinen, Kainuun ELY-keskus.
Lettohiirensammal. Kuva: Jouko Saastamoinen, Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye