Kainuun ELY-keskus

Kainuussa tutkitaan tänä kesänä ennätysmäärä öljyllä pilaantuneita kiinteistöjä

Jaa
Öljysuojarahaston JASKA-hankkeeseen tuli viime vuonna Kainuun alueelta 31 hakemusta. Suurin osa hakemuksista tulee yksityisiltä kiinteistönomistajilta.
Kyläkaupan polttonesteiden jakelupiste Suomussalmelta. (Kuva: Olli Hirsimäki)
Kyläkaupan polttonesteiden jakelupiste Suomussalmelta. (Kuva: Olli Hirsimäki)

Koko Suomesta öljypilaantumisen ja kunnostamiseen liittyviä hakemuksia tuli yhteensä 41. Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Tatu Turunen on tyytyväinen kainuulaisten aktiivisuuteen JASKA-hankkeessa.

”Kainuun alueella on aikojen saatossa ollut lukuisia kyläkauppoja, joiden yhteydessä on ollut polttoaineen jakelupiste. Kainuun ELY-keskus on pyrkinyt aktiivisesti tiedottamaan kiinteistönomistajia mahdollisuudesta hakeutua JASKA-hankkeeseen öljypilaantumien tutkimiseksi ja kunnostamiseksi.”

Turunen kertoo, että JASKA-hankkeessa tutkitaan vain sellaisia kohteita, joissa toiminnanharjoittajia ei enää tavoiteta tai voida velvoittaa maaperän pilaantuneisuuden selvittämiseen.

JASKA-hankkeen tutkimus- ja kunnostustöitä koordinoi Pirkanmaan ELY-keskuksen Maaperä kuntoon -ohjelma. Pirkanmaan ELY-keskuksen pilaantuneiden maiden asiantuntija (PIMA) Sanna Pyysing kertoo, että viime vuoden aikana JASKA-hankkeeseen saapui 41 kappaletta hakemuksia, joista 31 tuli Kainuusta.

 ”Suurin osa hakemuksista tulee yleensä yksityisiltä kiinteistönomistajilta, mutta mukana on jonkin verran esimerkiksi kunnan omistamia kiinteistöjä”, kertoo Sanna Pyysing.

Hakemuksia kaikista Kainuun kunnista

Kainuusta hakemuksia tuli jokaisesta kunnasta vähintään yksi. Kajaanista saapui JASKA-hankkeeseen eniten hakemuksia, 8 kappaletta ja Suomussalmelta 7. Ensimmäisten JASKA-kohteiden tutkimukset käynnistetään toukokuun ensimmäisellä viikolla Kajaanissa ja Ristijärvellä. Osassa kohteista tutkimukset tehdään vasta 2022. Tutkimuksissa otetaan maaperänäytteitä vaunuporakoneella kairaamalla.

Ristijärven kunnassa tutkitaan entisten kyläkauppojen lisäksi Saukontiellä kunnan omistamalla kiinteistöllä 60-luvulla sijainnutta huoltoasemaa. Ristijärven tekninen päällikkö Ahti Mikkonen kertoo, että vanhoissa kohteissa historiatietojen selvittäminen on vaikeaa.

”Rakennus on purettu kauan aikaa sitten, joten toiminnanharjoittajastakaan ei ole varmaa tietoa.”

Öljysuojarahaston JASKA-hankkeen hakuaika päättyi vuoden 2020 lopussa. Jaska-hankkeen rahoittaa ympäristöministeriön yhteydessä toimiva öljysuojarahasto.

Öljysuojarahaston ESKO-kohteisiin on mahdollista edelleen hakeutua mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Ympäristöasiantuntija Tatu Turunen, p. 0295 023 892, tatu.turunen(at)ely-keskus.fi

Pirkanmaan ELY-keskus
Projektipäällikkö Mikko Rautio, p. 0295 036 057, mikko.rautio(at)ely-keskus.fi
PIMA-asiantuntija Sanna Pyysing, p. 0295 036 046, sanna.pyysing(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kyläkaupan polttonesteiden jakelupiste Suomussalmelta. (Kuva: Olli Hirsimäki)
Kyläkaupan polttonesteiden jakelupiste Suomussalmelta. (Kuva: Olli Hirsimäki)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle jo kolmas uhkasakko ympäristöluvan lupaehtojen rikkomisesta16.3.2023 12:19:15 EET | Tiedote

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Majasaaren jätekeskuksen suoto- ja jätevesien käsittelyä koskeva 20 000 euron uhkasakko on määrätty maksuun jo kolmannen kerran. Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintopakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen jäte- ja suotovesien käsittely saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Aiemmin kuntayhtymälle tuli maksettavaksi uhkasakkoa 40 000 euroa vuodelta 2020 ja tämän jälkeen 20 000 euroa vuodelta 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme