Oulun yliopisto

Kaksi uutta 6G-professuuria yrityslahjoituksena Oulun yliopistoon

Jaa
Oulun yliopisto on avannut kaksi uutta järjestelmäpiiriteknologioiden professuuria yhdessä kolmen merkittävän Oulussakin toimivan ICT-yrityksen tuella.
Järjestelmäpiiriteknologian professori Zaheer Khan langattoman tietoliikenteen keskus, (Centre for Wireless Communications), Oulun yliopisto
Järjestelmäpiiriteknologian professori Zaheer Khan langattoman tietoliikenteen keskus, (Centre for Wireless Communications), Oulun yliopisto

Viisivuotiset professuurit on suunnattu järjestelmäpiirien (System on Chip) suunnittelun tutkimiseen ja kehittämiseen. Professorit ovat aloittaneet tehtävissään.Lauri Koskinen on palkattu Piirit ja järjestelmät -tutkimusyksikköön (CAS, Circuits and Systems) ja Zaheer Khan langattoman tietoliikenteen keskukseen (Centre for Wireless Communications).

Henkilöjutuissa esittelemme kummankin taustat ja tutkimuksen ydinkohdat. Järjestelmäpiiriteknologiaan liittyvän uusien professorien johtaman tutkimuksen tarve Oulussa on valtava.

”Oulun ICT-ekosysteemi on ollut maailman johtavia langattoman teknologian luomisessa 3G-, 4G- ja 5G-verkkoihin.Nyt olemme edelläkävijä 6G:ssä, joka muuttaa maailmaa jälleen luultavasti jopa enemmän kuin aiemmat matkapuhelinsukupolvet ovat tehneet.Siru- ja piiriteknologian järjestelmät mahdollistavat 5G:n laajaan käyttöön nyt ja tekevät saman myös 6G:ssä 2030-luvulla”, sanoo professori Markku Juntti Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen keskuksesta.

Uudet professuurit on perustettu Nokian, Nordic Semiconductorin, MediaTekin ja Oulun kaupungin tuella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Järjestelmäpiiriteknologian professori Zaheer Khan langattoman tietoliikenteen keskus, (Centre for Wireless Communications), Oulun yliopisto
Järjestelmäpiiriteknologian professori Zaheer Khan langattoman tietoliikenteen keskus, (Centre for Wireless Communications), Oulun yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme