Kangasalan kaupunki

Kangasala hyväksyttiin mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Jaa
Kangasalan kaupunki pääsi mukaan Lapsiystävällinen kunta- malliin ja ottaa mallin käyttöön vuoden 2023 aikana. Kaupunki on sitoutunut kehittämään lasten ja nuorten hyvinvointia pitkällä tähtäimellä ja tavoitteellisesti.

- Kangasalla on tehty pitkäjänteisesti työtä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi. Siksi onkin erityisen ilahduttavaa, että Kangasala hyväksyttiin malliin mukaan. Ehdotus malliin hakeutumisesta lähti valtuustoaloitteesta. Mallissa on tärkeää, että siihen sitoudutaan kaikilla toiminnan ja päätöksenteon tasoilla. Uskon, että saamme Unicefin mallin avulla jatkossa huomioitua entistä paremmin erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret, mallia Kangasalla koordinoiva hyvinvointikoordinaattori Marjut Markkinen kertoo.

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

Suomessa Lapsiystävällinen kunta -mallia on toteutettu kymmenen vuotta, vuodesta 2012 lähtien ja vuonna 2023 mallissa on mukana jo 53 kuntaa eri puolilta Suomea. Näissä kunnissa asuu 53 % Suomessa asuvista lapsista.

Vuoden 2023 aikana Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa kuusi uutta kuntaa: Hattula, Kangasala, Kemiönsaari, Kärkölä, Tuusula ja Vöyri.

Lapsiystävällinen kunta -työn etenemisestä vastaa kunnan Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori ja -koordinaatioryhmä, johon kuuluu kunnan eri toimialojen edustajat sekä lasten ja nuorten, kuntapäättäjien ja kolmannen sektorin edustaja. Kunta kutsuu ryhmään myös tarvittavat kunnan ulkopuoliset keskeiset toimijat, kuten hyvinvointialueen työntekijän ja päättäjän. Työryhmässä ovat edustettuina kaikki kaupungin palvelukeskukset. Edustajia on mm. varhaiskasvatuksesta, opetuksesta, teknisestä keskuksesta ja vapaa-aikapalveluista. Kangasalla mallin koordinaattorina toimii hyvinvointikoordinaattori Marjut Markkinen.

Kangasalla on kehitetty tähän mennessä jo esimerkiksi yhteisöllisen opiskeluhuollon vuosikello ja hyvinvointitaitojen liite sekä käynnistetty vanhempainryhmiä koulupudokkaille, kehitetty nepsy-palvelupolkua ja tartuttu erilaisiin ajankohtaisiin ilmiöihin, jotka koskettavat lapsia ja nuoria.    

UNICEF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, mikäli kunnan työ on edennyt tunnustuksen kriteerien mukaisesti. Uusina mallissa aloittavien kuntien kehittämistyö ennen tunnustuksen myöntämistä kestää hieman yli kaksi vuotta.

– Kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina ja varmistajina. Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa, sanoo lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija Erika Turunen Suomen UNICEFilta.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -digipalvelu:
www.lapsiystavallinenkunta.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kangasalan kaupunki, Marjut Markkinen, hyvinvointikoordinaattori
p. 050 384 7653, marjut.markkinen@kangasala.fi

Suomen UNICEF, erityisasiantuntija Erika Turunen
p. 050 321 8625, erika.turunen@unicef.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kangasalan kaupunki
Kangasalan kaupunki
Kunnantie 1
36201 Kangasala

03 5655 3000http://www.kangasala.fi

Kangasala on hyvinvoiva, kasvava ja voimakkaasti kehittyvä yli 32 000 asukkaan kaupunki kauniissa harju- ja järvimaisemissa hyvien kulkuyhteyksien äärellä Tampereen naapurissa. Olemme palveleva, uudistuvan toimintakulttuurin ja sujuvan arjen kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet asumiseen, harrastamiseen, yrittämiseen ja työntekoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Kangasalan keskustan odotetut kaupunkipientalotontit ovat nyt haettavissa2.2.2023 16:20:53 EET | Tiedote

Urheilutien kaava-alueella, aivan Kangasalan keskustan ja sen palveluiden sekä puistoalueiden ja uimarannan tuntumassa sijaitsevat kaupunkipientalotontit tarjoavat uudenlaisen mahdollisuuden keskusta-asumiselle. Alueelta luovutettavien tonttien rakennusoikeudet vaihtelevat 160–252 kerrosalaneliömetrin (k-m2) välillä ja ne tulevat lisäämään isojen asuntojen määrää keskustan läheisyydessä. Kangasalan kaupunki on luovuttanut keskustan Urheilutien kaava-alueelta haettavaksi yhteensä 18 kaupunkipientalotonttia, joista 12 luovutetaan yksityisille rakentajille helmikuun 2023 aikana ja loput kuusi yhtiömuotoiseen rakentamiseen hieman myöhemmin. Tonttihaku Tonttihaku on käynnissä ja jatkuu 8.2. klo 15 asti. Hakemuksen voi jättää sähköisellä tonttihakulomakeella, joka löytyy myös kaupungin verkkosivuilta: kangasala.fi/urheilutie. Samasta osoitteesta löytyvät myös tonttien tiedot, havainnevideo, linkki asemakaavaan, rakentamistapaohjeeseen ja tonttihakulomakkeeseen sekä tonttihakuun liittyvät yht

Ellintien kaavavalitus on peruttu - K-Supermarketin laajentaminen mahdollistuu1.2.2023 13:50:36 EET | Tiedote

Aiemmin käsittelyssä ollutta Ellintien kaavaa koskeva valitus on peruttu, joten kaavan vahvistuminen mahdollistaa omalta osaltaan keskustan kehittämisen suunnitelmien mukaan. Ellintien kaava koskee keskustan korttelin 346 osaa ja siihen liittyviä katualueita. Kaavassa alueen rakennusoikeus kasvaa 2400 kerrosneliömetristä yhteensä 7800 kerrosneliömetriin mahdollistaen kaupan laajentamisen Citymarket-mittakaavaan. - Tämä on merkittävä askel eteenpäin keskustan kehittämisen kannalta. Kaava mahdollistaa paljon toivotun kaupan tilojen huomattavan laajentamisen. Alueelta päästään myös purkamaan tyhjillään olevat rakennukset ja lisäämään Keskon pysäköintialuetta heidän aikataulunsa mukaan. Kaava mahdollistaa myös Tampereentien alikulun rakentamisen Tampereentien toisellekin puolelle. Kangasalan keskustan palveluiden tarjonnan kasvu lisää osaltaan keskustan pito- ja vetovoimaa, elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala kertoo. Linkki aiempaan tiedotteeseen: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme