Jyväskylän yliopisto

Kannabis, lääkkeet ja amfetamiini ovat suomalaisten suosituimmat huumeet pimeässä verkossa – amfetamiini ja kokaiini aliedustettuja suhteessa aikaisempaan tutkimustietoon

Jaa

Jyväskylän yliopistossa tehdystä pro gradu -tutkielmasta käy ilmi, että pimeässä verkossa tehty huumekauppa on yhä yleisempää Suomessa. Suomalaisten lempihuumeita pimeässä verkossa ovat erityisesti kannabis ja erilaiset lääkeaineet. Vertailussa jätevesitutkimukseen kävi ilmi, että amfetamiinin ja kokaiinin kauppa tapahtuu isolta osin pimeän verkon ulkopuolella.

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos

Joonas Koposen tekemästä pro gradu -tutkielmasta käy ilmi, että pimeässä verkossa käytävässä huumekaupassa korostuvat erityisesti kannabis (33,5 %), lääkeaineet ja reseptilääkkeet (23,6 %) sekä amfetamiini (17,4 %). Nämä muodostavat enemmistön (74,5%) pimeässä verkossa myytävistä huumausaineista.

– Kannabis näyttäisi olevan suomalaisten ehdoton lempihuume pimeässä verkossa, Koponen sanoo.

Kannabiksen, lääkeaineiden ja amfetamiinin lisäksi pimeässä verkossa esiintyy myös verrattain paljon ekstaasia ja subutexia. Hallusinogeenit ja kokaiini muodostavat pienen osuuden jakaumasta ja heroiinia ei esiinny juuri lainkaan.

– Todennäköisesti Subutex ja muut opioidijohdannaiset ovat osin korvanneet heroiinin käytön, tutkielman tehnyt Joonas Koponen arvioi.

Huumekauppaa käydään kaikkialla Suomessa, mutta kaupankäynti keskittyy erityisesti pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

Kokaiinia ja amfetamiinia käytetään, mutta niiden myynti ei tapahdu pimeässä verkossa

Tutkielman tuloksia verrattiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimukseen sekä muihin THL:n ja Keskusrikospoliisin tietoihin. Tutkimustulos ja esiin nousseet havainnot ovat pääasiassa linjassa aikaisemman tutkimustiedon kanssa.

Merkittävin poikkeama havaittiin amfetamiinin ja kokaiinin osalta, jotka ovat aliedustettuja pimeässä verkossa suhteessa jätevesitutkimukseen.

Koponen arvioi, että amfetamiinilla ja kokaiinilla on todennäköisesti olemassa olevat tutut ja turvalliset myyntiringit, eikä kauppaa siksi tarvitse käydä pimeän verkon puolella.

Sekä Koponen että hänen opinnäytetyönsä ohjaaja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Tapio Frantti ovat samaa mieltä siitä, että pimeän verkon kauppapaikkojen sulkeminen ei todennäköisesti vähennä huumerikollisuutta.

– Verkon toimijat ovat keksineet alati luovempia ratkaisuja jatkaa huumekauppaa sen jälkeen, kun viranomaiset ovat estäneet tai sulkeneet aiempia kauppapaikkoja, Koponen summaa.

Sivustojen sulkeminen voi johtaa siihen, että kaupankäynti muuttuu rikoksentorjunnan kannalta vain monimutkaisemmaksi.

– Jo tätä tutkielmaa varten tehdyn aineistonkeruun aikana kaupankäynti siirtyi enenevissä määrin pikaviestimien puolelle, pois pimeästä verkosta, Koponen kertoo.

Koposen mielestä resursseja pitäisi keskittää erityisesti ennaltaehkäisevään työhön ja varsinkin viranomaisten olisi suositeltavaa keskittää resursseja ennakoivasti pikaviestimien seurantaan, huomioiden kuitenkin pikaviestimiin liittyvät eettiset ja juridiset haasteet.

Lisätietoja

Joonas Koponen
Pro gradu -tutkielman tekijä
jolajuko@student.jyu.fi 

Tapio Frantti
Tutkielman ohjaaja, työelämäprofessori
tapio.k.frantti@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Hybridihälytysmallilla voidaan tehostaa hybridiuhkiin varautumista21.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Yhteiskunnan digitalisaatio ja maailmanpolitiikan ennustamattomuus kasvattavat tarvetta kriittisen infrastruktuurin ja ihmisten suojaamiseen kyber- ja hybridiuhkia vastaan. Jussi Simon väitöstutkimus esittelee päätöksentekijöille ja turvallisuusviranomaisille työkaluksi luodun hybridihälytysmallin, jonka tarkoituksena on pyrkiä tehostamaan tilannetietoisuuden ylläpitoa mahdollisessa häiriötilanteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme