Kannanotto: Mielenterveyden vahvistaminen tukee sillan rakentamista kriisin yli
Koronaepidemia on terveydellinen, taloudellinen ja psykososiaalinen kriisi. Vaikeudet iskevät rajusti yhteiskunnan haavoittuviin ryhmiin, joiden voimavarat selvitä poikkeusoloissa ei välttämättä ole suuret. Koronakriisi on lisännyt yhteydenottoja mielenterveysjärjestöjen palveluihin.
Äkillisesti heikentynyt taloudellinen tilanne vaikuttaa sosiaalisten ongelmien kasvuun monissa perheissä ja kotitalouksissa. Näkymä ulos kriisistä tarvitaan kaikille, jotta voimme ylläpitää toivoa vaikeina aikoina.
“Mielenterveysongelmien ja ylisukupolvisen huono-osaisuuden kasautumiseen ei ole varaa. Jos leikkaamme nyt lasten ja perheiden tuesta sekä tarpeellisista palveluista, maksamme koronakriisin seurauksia vielä vuosikymmenten päästä”, Mielenterveyspoolin puheenjohtaja Olavi Sydänmaanlakka toteaa.
Pääministeri Marinin hallitus lupasi kehysriihessä vastata sosiaaliseen kriisiin. Mielenterveyspoolin järjestöt toivovat toukokuun lisätalousarviossa hallitukselta toimia, joilla vahvistetaan ihmisten mahdollisuuksia selviytyä koronaepidemian aiheuttamista haasteista.
Mielenterveyttä edistävä työ ja häiriöiden ennaltaehkäisy on taloudellisesti kannattavaa. Ongelmien syventymisestä ja pitkittyneistä hoitojaksoista syntyy yhteiskunnallisesti suuret kustannukset. Siksi ennakointi sekä investointi tulevaisuuteen on entistä tärkeämpää. Mielenterveyteen panostetut rahat tulevat tutkitusti takaisin moninkertaisina.
“Tarvitsemme Terapiatakuun, joka nopeuttaa ja helpottaa pääsyä mielenterveysavun piiriin. Sen lisäksi pitää panostaa edistävään ja ehkäisevään mielenterveystyöhön lapsiperheissä, kouluissa sekä työelämässä”, Sydänmaanlakka sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olavi Sydänmaanlakka
Mielenterveyspoolin puheenjohtaja
050 363 9920
etunimi.sukunimi@mtkl.fi
Turkka Sinisalo
Mielenterveyspoolin hankepäällikkö
+358 40 8286 553
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki
+358 40 192 95 04http://www.mielenterveyspooli.fi
Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat. Verkostossa on mukana yhteensä 32 järjestöä. Mielenterveyspooli tekee väestön mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Alkoholi- ja rahapelimonopolien muutosten mielenterveysvaikutukset on arvioitava9.5.2025 12:13:23 EEST | Tiedote
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta peräänkuuluttaa myös resursseja muutosten johdosta kasvavien alkoholi- ja rahapelihaittojen ehkäisylle.
Mielenterveyspooli: Vaikka lasten ja nuorten terapiatakuu on askel kohti parempaa, se ei vielä riitä30.4.2025 14:31:20 EEST | Tiedote
Parempaan mielenterveyshoitoon pääsyn lisäksi tarvitaan mielenterveyden edistämisen toimia ja matalan kynnyksen tukea. Terapiatakuu tarvitaan koko väestölle.
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme