Helsingin yliopisto

Kansalliskirjasto digitoi jälleen yhteiskunnallisesti merkittävän sanomalehtikokonaisuuden – tutkimuskäyttöön 1,4 miljoonaa uutta sivua

Jaa
Kansalliskirjastossa on valmistunut kaksi laajaa sanomalehtien digitointiprojektia, joissa digitoitiin yhteensä yli 1,4 miljoonaa sanomalehtisivua tutkimuskäyttöön. Projektit kattoivat 60 eri työväenlehteä vuoden 1966 loppuun saakka sekä koko Uuden Suomen julkaistun lehtihistorian vuodesta 1847 alkaen aina Uuden Suomen lakkaamiseen 1991 asti.
Työmies, Sosiaalidemokraatti ja Uusi Suometar 7.12.1917.
digi.kansalliskirjasto.fi, Marko Oja / Kansalliskirjasto
Työmies, Sosiaalidemokraatti ja Uusi Suometar 7.12.1917. digi.kansalliskirjasto.fi, Marko Oja / Kansalliskirjasto

Sanomalehdet kertovat monipuolisesti yhteiskunnastamme, ja niistä rakentuu erittäin arvokasta tutkimusaineistoa. Pitkinä aikasarjoina ilmestyvillä lehdillä on merkittävä rooli aikansa näkökulmien avaajana ja tulkitsijana. Sanomalehdet kuuluvat kirjaston käytetyimpiin digitaalisiin aineistoihin. Valmistuneissa projekteissa digitoitiin yhteensä 60 eri työväenlehteä mukaan lukien Kansan Uutiset, Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat ja Vapaa Sana sekä Uusi Suomi ja sitä aiemmat Suometar, Päivätär ja Uusi Suometar. 

Yhteinen tavoite, taloudellinen tuki ja rakentava yhteistyö mahdollistavat lehtien laajan digitoinnin 

Laajat digitointiprojektit onnistuvat vain hyvässä yhteistyössä kumppaneiden kanssa ja heidän myöntämänsä rahoituksen tuella. Ne nopeuttavat merkittävästi sanomalehtiaineistojen digitointia ja digitoitujen aineistojen käyttöön avaamista Kansalliskirjastossa. Sanomalehtien digitointia Kansalliskirjastossa tukivat Uuden Päivän rahasto, Palkansaajasäätiö, Työväenperinne ry ja Työväenliikkeen kirjasto.  Kumppanuuksina digitoidut sanomalehdet heijastavat monipuolisesti ja moniarvoisesti yhteiskunnan eri ääniä. Aineiston käyttöoikeuksista on sovittu tekijänoikeusjärjestö Kopioston kanssa. 

Olen hyvin ilahtunut siitä, että Suomesta löytyy tahoja, joilla on tahtoa tukea tärkeiden kulttuuriperintöaineistojen digitointia ja edistää niiden käyttöön tarjoamista. Digitoitujen aineistojen käytön kasvu ja käyttäjien laaja kirjo näkyvät vuosittain käyttäjäkyselyissä, ja tarve laajojen digitaalisten aineistokokonaisuuksien tarjoamiseen kasvaa. Meille on hyvin tärkeää edistää sanomalehtien digitointia ja niiden laajempaa käyttöön avaamista niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin vapaassa sivistystyössä”, kertoo Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen.  

Digitoidut sanomalehdet tutkimus- ja asiakaskäytössä

  • Tekijänoikeuslaki rajoittaa digitoitujen aineistojen avointa käyttöä. 
     
  • Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat aineistot ovat lakisääteisesti tutkijoiden ja kansalaisten käytettävissä paikan päällä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa
  • Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat lehtiaineistot 31.12.1939 asti ovat avoimesti kaikkien käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa Kansalliskirjaston ja Kopioston välisellä käyttöoikeussopimuksella vuoden 2023 loppuun asti.  
  • Projektissa digitoidut työväenlehdet vuoden 1966 loppuun asti ovat asiakas- ja tutkimuskäytössä Kansalliskirjaston ja vapaakappalekirjastojen lisäksi myös seuraavissa työväenperinnelaitoksissa: Työväenliikkeen kirjasto, Työväenliikkeen ArkistoKansan arkisto ja Työväenmuseo Werstas
     
  • Lisäksi kaikki vuoden 1949 loppuun asti Suomessa julkaistut ruotsinkieliset sanomalehdet ovat vapaasti yleisön käytössä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Lue lisää  
  • Lisäksi Kansalliskirjaston, Kopioston ja Tutkain-sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tutkijat ja opiskelijat voivat käyttää Kansalliskirjaston digitoimia, vuoden 2021 loppuun mennessä ilmestyneitä lehtiaineistoja. Tutkain-sopimus on voimassa vuodet 2023–2027. Lue lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen, Kansalliskirjasto
Puh. 050 318 2320, pirjo.karppinen@helsinki.fi

Kuvat

Työmies, Sosiaalidemokraatti ja Uusi Suometar 7.12.1917.
digi.kansalliskirjasto.fi, Marko Oja / Kansalliskirjasto
Työmies, Sosiaalidemokraatti ja Uusi Suometar 7.12.1917. digi.kansalliskirjasto.fi, Marko Oja / Kansalliskirjasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.

Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden
sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.

Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme