Kansalliskirjasto digitoi jälleen yhteiskunnallisesti merkittävän sanomalehtikokonaisuuden – tutkimuskäyttöön 1,4 miljoonaa uutta sivua

Sanomalehdet kertovat monipuolisesti yhteiskunnastamme, ja niistä rakentuu erittäin arvokasta tutkimusaineistoa. Pitkinä aikasarjoina ilmestyvillä lehdillä on merkittävä rooli aikansa näkökulmien avaajana ja tulkitsijana. Sanomalehdet kuuluvat kirjaston käytetyimpiin digitaalisiin aineistoihin. Valmistuneissa projekteissa digitoitiin yhteensä 60 eri työväenlehteä mukaan lukien Kansan Uutiset, Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat ja Vapaa Sana sekä Uusi Suomi ja sitä aiemmat Suometar, Päivätär ja Uusi Suometar.
Yhteinen tavoite, taloudellinen tuki ja rakentava yhteistyö mahdollistavat lehtien laajan digitoinnin
Laajat digitointiprojektit onnistuvat vain hyvässä yhteistyössä kumppaneiden kanssa ja heidän myöntämänsä rahoituksen tuella. Ne nopeuttavat merkittävästi sanomalehtiaineistojen digitointia ja digitoitujen aineistojen käyttöön avaamista Kansalliskirjastossa. Sanomalehtien digitointia Kansalliskirjastossa tukivat Uuden Päivän rahasto, Palkansaajasäätiö, Työväenperinne ry ja Työväenliikkeen kirjasto. Kumppanuuksina digitoidut sanomalehdet heijastavat monipuolisesti ja moniarvoisesti yhteiskunnan eri ääniä. Aineiston käyttöoikeuksista on sovittu tekijänoikeusjärjestö Kopioston kanssa.
”Olen hyvin ilahtunut siitä, että Suomesta löytyy tahoja, joilla on tahtoa tukea tärkeiden kulttuuriperintöaineistojen digitointia ja edistää niiden käyttöön tarjoamista. Digitoitujen aineistojen käytön kasvu ja käyttäjien laaja kirjo näkyvät vuosittain käyttäjäkyselyissä, ja tarve laajojen digitaalisten aineistokokonaisuuksien tarjoamiseen kasvaa. Meille on hyvin tärkeää edistää sanomalehtien digitointia ja niiden laajempaa käyttöön avaamista niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin vapaassa sivistystyössä”, kertoo Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen.
Digitoidut sanomalehdet tutkimus- ja asiakaskäytössä
- Tekijänoikeuslaki rajoittaa digitoitujen aineistojen avointa käyttöä.
- Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat aineistot ovat lakisääteisesti tutkijoiden ja kansalaisten käytettävissä paikan päällä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa.
- Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat lehtiaineistot 31.12.1939 asti ovat avoimesti kaikkien käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa Kansalliskirjaston ja Kopioston välisellä käyttöoikeussopimuksella vuoden 2023 loppuun asti.
- Projektissa digitoidut työväenlehdet vuoden 1966 loppuun asti ovat asiakas- ja tutkimuskäytössä Kansalliskirjaston ja vapaakappalekirjastojen lisäksi myös seuraavissa työväenperinnelaitoksissa: Työväenliikkeen kirjasto, Työväenliikkeen Arkisto, Kansan arkisto ja Työväenmuseo Werstas.
- Lisäksi kaikki vuoden 1949 loppuun asti Suomessa julkaistut ruotsinkieliset sanomalehdet ovat vapaasti yleisön käytössä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Lue lisää
- Lisäksi Kansalliskirjaston, Kopioston ja Tutkain-sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tutkijat ja opiskelijat voivat käyttää Kansalliskirjaston digitoimia, vuoden 2021 loppuun mennessä ilmestyneitä lehtiaineistoja. Tutkain-sopimus on voimassa vuodet 2023–2027. Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen, Kansalliskirjasto
Puh. 050 318 2320, pirjo.karppinen@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.
Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme