Kansalliskirjasto kerää verkkosisältöjä koronavapusta ja -arjesta verkkoarkistoon
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.kansalliskirjasto.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Kansalliskirjastoa kiinnostavat etenkin erilaiset etätapahtumat ja etävappuun liittyvä sisältö sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivustoilla. Näitä ja muita vapunviettoon sekä korona-arkeen liittyviä verkkosisältöjä Kansalliskirjasto toivoo suomalaisten vinkkaavan korona-aiheeseen teemakeräykseensä.
Toivottuja verkkosisältöjä ovat esimerkiksi aiheeseen liittyvät meemit, bloggaukset, kuvat, videot, tapahtumat, aihetunnisteet (hashtagit) eri somekanavissa tai elämää koronan aiheuttaman poikkeustilan aikaan heijastavat tempaukset.
Verkkosisältöjä voi ehdottaa 13.5. asti verkkolomakkeella -> https://webropol.com/s/kansalliskirjasto2020koronakerays
Suomalainen verkkoarkisto ja verkkoaineistojen tallentaminen
Kansalliskirjasto on vuodesta 2006 alkaen tallentanut kotimaisia verkkosivustoja verkkoarkistoon. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan läpileikkaus suomalaisista .fi- ja .ax-päätteisistä sivustoista. Verkossa ilmestyviä uutissisältöjä arkistoidaan päivittäin, viikoittain tai kuukausittain riippuen sivustojen päivittymistiheydestä. Näiden keräysten lisäksi Kansalliskirjasto tekee ennalta rajattuihin aiheisiin ja aineistotyyppeihin liittyviä teemakeräyksiä. Vuosittain verkkoarkistoon karttuu noin 20 teratavua suomalaisia verkkoaineistoja.
Tallennetut verkkoaineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, joita on vapaakappalekirjastoissa, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Tallennetut aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vain vapaakappaletyöasemilla, mutta suomalaisen verkkoarkiston hakemisto on osoitteessa https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi.
Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007).
Lisätietoa kotimaisen julkaisutuotannon arkistoinnista on saatavilla verkkosivuiltamme osoitteesta https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/vapaakappaletoimisto
Tiedustelut: palvelupäällikkö Aija Vahtola (puh: 0503419808, s-posti: aija.vahtola@helsinki.fi)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme