Kansalliskirjastosta koko Suomen yhteisen e-kirjaston emo-organisaatio

”Tämä on erinomainen uutinen. Kansalliskirjasto on vakaa ja luotettava organisaatio ja myös arvostettu toimija sekä kirjastojen että kustannusalan näkökulmasta”, iloitsee e-kirjastohankkeen omistaja, kirjastoverkon yhteisten palvelujen päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.
E-kirjasto avataan vuoden 2024 alussa, mutta sen kehittäminen jatkuu myös sen jälkeen kirjastojen ja asiakkaiden toiveita kuunnellen. Alkuvaiheessa e-kirjasto tarjoaa lainattavaksi e- ja äänikirjoja sekä digitaalisia lehtiä.
”Suomen yhteinen e-kirjasto tarjoaa parhaimmillaan kaikille suomalaisille nykyistä tasa-arvoisemman mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä. Kunnat päättävät itse liittymisestään yhteiseen e-kirjastoon. Kun mahdollisimman moni kunta lähtisi mukaan, niin palvelun kehittäminen pääsisi hyvin vauhtiin”, sanoo Yleisten kirjastojen neuvoston puheenjohtaja, kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen Kuopion kaupunginkirjastosta.
E-kirjaston kehittäminen ja ohjaus tapahtuu yhteistyössä kirjastojen kanssa
Kansalliskirjastoon perustetaan uusi e-kirjastoyksikkö, johon rekrytoidaan eri alojen asiantuntijoita. E-kirjaston toimintaa ohjaa ohjausryhmä. Tämän lisäksi palvelun ohjaukseen ja kehittämiseen osallistuvat erilaiset strategiset työryhmät kuten esimerkiksi kokoelmaohjausryhmä. E-kirjastotyö vaatii myös hyvää yhteistyötä kustannusalan kanssa.
E-kirjastoyksikkö toimii tiiviissä yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa. Kirjastoammattilaiset kunnissa valitsevat työryhmissä jatkossakin e-kirjastoon hankittavat aineistot, vastaavat yhteisen e-kokoelman muodostamisesta ja osallistuvat kirjavinkkauksien ja aineistonostojen suunnitteluun yhteisen e-kirjaston etusivulle. Kirjastot myös ohjaavat asiakkaita e-kirjaston käyttäjiksi ja opastavat palvelun käytössä.
Jäsenkunnille ja -kirjastoille järjestetään säännöllisesti avoimia tilaisuuksia, joissa esitellään e-kirjaston toimintaa ja kehittämissuunnitelmia, kuullaan jäseniä ajankohtaisista teemoista sekä valitaan ohjausryhmän jäsenet. Yhteiset tilaisuudet edistävät kirjastoyhteistyötä ja lisäävät kuntien vaikuttamismahdollisuuksia. E-kirjaston ohjausryhmässä on mukana kuntien edustajia sekä suurista, keskikokoisista että pienemmistä kunnista.
Kansalliskirjasto tuottaa jo nyt palveluita yleisille kirjastoille
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Kansalliskirjaston tehtävänä on mm. kehittää ja tarjota kansallisia palveluita yleisille kirjastoille, korkeakoulukirjastoille ja erikoiskirjastoille sekä edistää kirjastoalan kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Kirjastojen laajasti käyttämä Finna-palvelu on Kansalliskirjaston tuote. Kansalliskirjasto toimii osana Helsingin yliopistoa.
”Kuntien yhteinen e-kirjasto tukee vahvasti tasavertaista tiedonsaantia ja demokratiaa, jotka ovat myös Kansalliskirjastolle strategisesti tärkeitä teemoja. Palvelu sopii hyvin osaksi Kansalliskirjaston yleisille kirjastoille suunnattuja palveluita, ja on todella hienoa saada näin merkittävä palvelu osaksi Kansalliskirjastoa”, kertoo ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
E-kirjastohankkeen omistaja, kirjastoverkon yhteisten palvelujen päällikkö
Virva Nousiainen-Hiiri
Helsingin kaupunginkirjasto
virva.nousiainen-hiiri@hel.fi
050 402 5813
Palvelujohtaja
Kristiina Hormia-Poutanen
Kansalliskirjasto, kirjastoverkkopalvelut
kristiina.hormia@helsinki.fi
050 552 3056
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.
Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme