Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Kesytön taide -näyttely tuo outsider-taiteen Suomeen laajemmin kuin koskaan ennen

Jaa
Kansallismuseossa avautuu 5. toukokuuta laaja outsider-taiteen näyttely, Kesytön taide. Viime vuosikymmenten aikana taidekentän ulkopuolelta syntyvä outsider-taide on tullut näkyväksi osaksi taidemaailmaa, noussut keräilijöiden kohteeksi ja synnyttänyt siihen erikoistuneita museoita ja gallerioita. Vuonna 2022 outsider-taidetta oli näyttävästi esillä Venetsian biennaalissa. Kesytön taide on avoinna Kansallismuseossa Helsingissä 5.5.–24.9.2023.
Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.
Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.

Kesytön taide kokoaa 280 teosta 46 outsider-taiteilijalta Euroopasta, Brasiliasta ja Suomesta. Näyttelyn taiteilijoina ovat muun muassa kansainvälisesti arvostetut Franjo Klopotan, Madge Gill, Natalie Schmidtova ja Tyyne Esko.

Outsider-taiteilijat ovat taidemaailman ulkopuolisia, itseoppineita, mutta tekevät taidetta kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti. He eivät pyri ammattitaiteilijoiksi, monet eivät edes halua näyttää teoksiaan. Ihmisinä he ovat usein näkijöitä, erakoita tai monella tapaa marginaalissa olevia. Useat ovat omistaneet taiteelleen koko elämänsä.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat taidehistorioitsija, tietokirjailija, FT Tuula Karjalainen, joka aiemmin on toiminut Kiasman ja Helsingin taidemuseon johtajana sekä kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Palo. Heikkilä-Paloa puolestaan voi tituleerata suomalaisen ITE-taiteen uranuurtajaksi.

Taidemaailman ulkopuoliset osana kansainvälistä taidemaailmaa

Viime vuosikymmeninä outsider-taide on noussut näkyvästi kansainväliselle taidekentälle Venetsian Biennaalia myöten. Teosten luova potentiaali on aina innostanut myös aikalaisia.

Esimerkiksi näyttelyssä esillä olevan Natalie Schmidtován ensimmäisen näyttelyn järjestivät taiteilijat Dora Maar ja Pablo Picasso kuuluisassa Galerie Pierre Loebissa Pariisissa vuonna 1947. Schmidtova ei osannut itse lukea, mutta maalasi miehensä ääneen kertomien tarinoiden pohjalta Etelämeren unelmia, Etelä-Amerikan maisemia ja egyptiläisiä aiheita.

Suomalainen Tyyne Esko työskenteli rakennussiivoojana, kunnes sairaseläkkeelle siirryttyään teki uran itseoppineena kuvataiteilijana ja päätyi pitämään New York Timesin kehuman näyttelyn Luise Ross Galleriaan Sohoon. Kroatialainen Ivan Rabuzin on kuvittanut Timo Sarpanevan Suomi-astiastoa.

Useilla luovuus ja tarve tehdä taidetta on syntynyt traumaattisten tapahtumien jälkeen. Britanniasta kotoisin oleva Madge Gill teki koettelemustensa jälkeen 40 vuoden ajan arkkitehtonisia kuvioita sisältäviä piirustuksia, joissa esiintyy tyylikäs nainen. Gill työskenteli usein transsimaisessa tilassa "Myrninerest"-nimisen hengen ohjaamana.

”Outsider-taiteessa viehättää erityisesti se, että se puhuu katsojalle suoraan. Töistä on aistittavissa, mitä ne tekijälleen ovat merkinneet”, Karjalainen sanoo. ”Se on kuin rakas lapsi, jolla maailmalla on monta nimeä. Kiehtovaa on nimenomaan sen määrittelemättömyys ja rajattomuus.”

”Esimerkiksi ITE-taide on nimenomaan suomalainen ilmiö, mutta toisaalta se on meillä muokannut maaperää outsider-taiteelle. Nyt jo edesmennyt Erkki Pirtola käytti ITE-taiteilijoista osuvaa termiä liiteri-picassot”, Heikkilä-Palo kertoo.

Outsider-taide elää valtavirtojen ulkopuolella. ”Näyttelyllä Kansallismuseo tuo osaltaan esille omintakeisuutta ja marginaaleja nykymaailman valtavirtojen ja normien haastajana. Kansallismuseona meidän on luontevaa esitellä valtavirtojen ulkopuolella syntyvää outsider-taidetta, joka syntyy ihmisen sisäisestä tarpeesta luovuuteen ja näin myös tuoda esille moniäänisyys korkeataiteen ulkopuolelta”, näyttelytuottaja Viveka Forsman Suomen kansallismuseosta sanoo.

Viiden teeman kautta alitajunnan maailmoihin

Näyttelyssä on viisi teemaa. Niiden kautta esille nousevat arki ja olemassaolon ilo, mutta teokset vievät myös unen, uskomusten ja painajaisten tuolle puolen. Politiikka, etenkin sen ankara arvostelu, on monien tekijöiden elämänmittainen intohimo. Useat teokset ovat kuin surrealistisia kertomuksia alitajunnan maailmoista tai kosmisista ulottuvuuksista. Kristillinen perinne ja kuvitelmat tuonpuoleisesta toistuvat maalauksissa ja pienoisveistoksissa.

Suuri osa teoksista on tehty kulloinkin saatavilla olevilla materiaaleilla. ”Esimerkiksi Kerimäeltä kotoisin oleva Jussi Tukiainen edustaa Arte Poveraa. Teosten materiaalit ovat käytännössä jätettä, esillä olevat votiivi-laivat on rakennettu kananluista ja vanhoista kengänlesteistä”, Heikkilä-Palo kertoo.

Näyttelyn teemoihin ja taiteilijoihin voi tutustua laajemmin sunnuntaisin klo 15 näyttelytilassa järjestettävillä yleisöopastuksilla. 

Näyttelyyn on saatu teoslainoja yksityisistä kokoelmista ja tekijöiltä, Saarijärven taidemuseon kokoelmista ja kahdesta K.H.Renlundin museoon tallennetusta kansainvälisestä kokoelmasta.

Normeja haastava ohjelmisto antaa tilaa luovuudelle

Myös yleisöllä on mahdollisuus kurottaa normien ulkopuolelle ja tehdä taidetta outsider-taiteen hengessä Drink & Draw Helsingin kanssa yhteistyössä järjestettävissä työpajoissa.

Toukokuussa ohjelmassa on Virkkuuta ja viiniä, kun osallistujat pääsevät tekemään uniikin teoksen kaavojen avulla tai ilman. Virkkauksen ohessa voi maistella viiniä ja nostaa tarot-kortteja. Kesäkuun Pride-viikolla Kansallismuseon Keskihalliin syntyy catwalk, jonka päässä ballroom-musiikin tahdittamana kulkevat mallit poseeraavat ja pysähtyvät hetkeksi osallistujien nopeaa croquis-piirustusta varten. Elokuun lopun Sielunrakennustyöpajassa tehdään omakuva intuitiivisella sekatekniikalla. Syyskuussa tehdään meemejä kännykällä tai ilman ja tutkitaan erityisesti meemien roolia aktivismisissa.

Kesäkuussa järjestettävässä seminaarissa puhuttaa marginaalista nouseva voima, alustajina ovat muun muassa professorit Jussi T. Koski ja Alf Rehn.

Taiteiden yönä 17. elokuuta Outsider Art Festival 2023 valtaa Kansallismuseon. Festivaalin avajaistapahtumana toimiva ilta on omistettu outsider-taiteelle ja yhdenvertaisuudelle. Tapahtuman aikana nähdään esityksiä, elokuvanäytöksiä ja keskustelutapahtumia.

Viimeinen näyttely ennen ovien sulkeutumista

Kansallismuseon viimeiseksi vaihtuvaksi näyttelyksi ennen museon peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen käynnistymistä jäävä Kesytön taide on avoinna 5.5.–24.9.2023. Kansallismuseo sulkee ovensa 16. lokakuuta arviolta kahdeksi-kolmeksi vuodeksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

– taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalainen, puh. 040 590 8809, karjalainen.tuula@elisanet.fi sekä
– kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Palo, puh. 040 046 5837, liisa.heikkila.palo@gmail.com

Kuvat

Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.
Outsider-taiteen näyttely Kesytön taide avautuu Kansallismuseossa 5. toukokuuta. Kuva: Franjo Klopotan, Kukko ja perhosia (kävelyllä keväällä), 1971. Kuva: K.H.Renlundin museo / Marcus Riska.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Contemporary ceramics exhibition finds a romantic setting in Hvitträsk2.6.2023 08:22:00 EEST | Press release

The Atelier Life exhibition, opening in June, will bring the contemporary ceramics of the Arabia Art Department Society to Hvitträsk’s unique milieu. The artists of the Arabia Art Department Society, which celebrates its 20-year anniversary this year, all have their own unique ways of approaching clay as a material. The works of art included in the exhibition showcase the many possibilities of clay and its burned form. The exhibition is open from 9 June to 30 September 2023. Media representatives are invited to the exhibition opening ceremony on Thursday 8 June 2023 at 17.00. Please register with Communications Officer Katariina Käyhkö, tel. +358 295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.

Arabias Konstavdelningsförenings nutidskeramik hittar sin plats på utställningen som ordnas i den nationalromantiska miljön på Hvitträsk2.6.2023 08:21:00 EEST | Tiedote

På Hvitträsk öppnas i juni utställningen Ateljéliv, som presenterar Arabias Konstavdelningsförenings nutidskeramik i den unika miljön. Föreningen firar i år sitt 20-årsjubileum och alla dess konstnärer har sitt unika sätt att närma sig leran. Verken på utställningen presenterar de många möjligheter som leran och dess brända form ger. Utställningen är öppen 9.6–30.9. Medierna är välkomna till vernissagen torsdagen den 8 juni kl. 17. Vänligen anmäl dig på förhand till kommunikationsexpert Katariina Käyhkö, tfn 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.

Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikka löytää paikkansa Hvitträskin kansallisromanttiseen ympäristöön luodussa näyttelyssä2.6.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kesäkuussa Hvitträskissä avautuva näyttely Ateljee-elämää tuo Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikan osaksi Hvitträskin ainutlaatuista ympäristöä. Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävän Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoilla on jokaisella oma uniikki tapansa lähestyä savea. Näyttelyn teokset ilmentävät saven ja sen poltetun muodon monia mahdollisuuksia. Näyttely on avoinna 9.6.–30.9. Median edustajat ovat tervetulleita näyttelyn avajaisiin torstaina 8. kesäkuuta klo 17. Ilmoittautumiset viestintäasiantuntija Katariina Käyhkölle, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.

Kansallismuseossa avautuu näyttely kunnianosoituksena ukrainalaiselle käsityö- ja kirjontataidolle16.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseon kesän pop up -näyttely Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima esittelee Suomen kansallismuseon kokoelmissa olevia nykyisen Ukrainan alueelta tulevia tekstiilejä ja vaatteita. Esillä 18.5.–15.10.2023 oleva pop up -näyttely avautuu Vyshyvanka-päivänä ja kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Museon Keskihallissa on avajaisviikonlopun esillä vyshyvanka-paitainstallaatio.

På Nationalmuseet öppnas en omfattande utställning av outsiderkonst4.5.2023 10:07:00 EEST | Tiedote

Den 5 maj öppnar en omfattande utställning av outsiderkonst, Den otämjda konsten, på Nationalmuseet. Under de senaste decennierna har outsiderkonsten, som föds utanför konstfältet, intagit en synlig plats i konstvärlden, utvecklats till ett samlarobjekt och på så sätt gett upphov till specialiserade museer och gallerier. År 2022 hade outsiderkonsten en framträdande plats på Venedigbiennalen. Den otämjda konsten visas på Nationalmuseet i Helsingfors under tiden 5.5–24.9.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme