Museovirasto

Käsin valmistettua lasia koskeva hakemus Unescoon

Jaa
Käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikka ja taito on ehdolla Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hakemus on monikansallinen, ja siihen odotetaan ratkaisua Unescolta joulukuussa 2023. Hakemuksen valmistelusta Suomessa vastasi Museovirasto Suomen Lasimuseon ja lasialan yhteisöjen kanssa.
Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther
Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther

Lasinvalmistuksen historia yltää ajanlaskumme alkupäiviin. Suomessa varhaisimmat löydöt ovat rautakaudelta, ja lasia on valmistettu meillä käsin 1600-luvulta. Tänä päivänä perinteen harjoittajia on enää pari sataa. Suomalainen lasimuotoilu on kansainvälisesti tunnettua.

”Lasiin liittyvä hakemus tuo esiin käsityötaitojen merkitystä ja samalla tekee näkyväksi muotoilun ja kulttuuriperinnön vahvaa yhteyttä. Monikansalliset hakemukset tiivistävät yhteistyötä elävän perinnön parissa kansainvälisesti. Monet perinteet ovat syntyneet ja kehittyneet maiden välisessä vuorovaikutuksessa”, erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta kertoo.

Hakemuksessa ovat mukana myös Saksa, Tšekki, Espanja, Unkari sekä Ranska, joka on koordinoinut hakemusprosessia.

Hakemuksen valmistelusta Suomen osalta on vastannut Museovirasto ja hakuprosessin etenemisestä Suomen lasimuseo yhdessä lasialan yhteisöjen kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti Suomen liittymisestä mukaan monikansalliseen hakemukseen kesäkuussa 2021.

Ensimmäisenä Suomesta Unescon maailmanlaajuiseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon nimettiin saunaperinne vuoden 2020 lopulla. Joulukuussa 2021 luetteloihin nimettiin myös kaustislainen viulunsoitto sekä pohjoismainen limisaumaveneperinne, joka oli ensimmäinen yhteispohjoismainen kohde. Hakemusprosessissa olivat mukana Pohjoismaiden lisäksi Ahvenanmaa ja Färsaaret.

Suomen liittymisestä hakemukseen Museoviraston verkkosivulla

Lisätietoa aineettomasta kulttuuriperinnöstä 

Muita uutisia aineettomasta kulttuuriperinnöstä 

Lasinpuhallus elävän perinnön kansallisessa luettelossa 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto, p. 0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi


amanuenssi Uta Laurén, Suomen lasimuseo, p. 040 330 4104, uta.lauren@riihimaki.fi

Kuvat

Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther
Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande

Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.

// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote

Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye