Aluehallintovirasto

Käsinhionta sorvilla aiheutti työtapaturman – toimitusjohtajalle, varatoimitusjohtajalle ja yhtiölle sakkoja

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 28.5.2021 tuominnut pirkanmaalaisen metallialan yrityksen 5 000 euron yhteisösakkoon ja sen tapaturma-aikaisen toimitusjohtajan 40 päiväsakon sekä varatoimitusjohtajana toimineen pääomistajan 40 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä oli Virroilla 3.1.2019 tapahtunut työtapaturma, jossa työntekijä loukkaantui, kun hän hioi käsin akselia CNC-sorvilla. Työntekijän käyttämä hiomapaperi tarttui viimeisteltävänä olleeseen akseliin vetäen hänen kätensä mukanaan.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapaturmaan johtaneen sorvilla käytetyn väärän ja vaarallisen työskentelytavan mahdollisti se, että sorvin turvarajakytkin oli ohitettu. Mikäli turvarajakytkintä ei olisi ohitettu, ei koneen vaara-alueelle olisi ollut mahdollista päästä sen käynnissä ollessa, eikä nyt tapahtunutta työtapaturmaa olisi päässyt tapahtumaan.

Käräjäoikeus katsoi yrityksessä tapaturman tapahtumisaikaan toimitusjohtajana toimineen henkilön olleen vastuussa työturvallisuusmääräysten rikkomisesta, koska yhtiössä ei ole ollut työsuojelupäällikköä, eikä tehtäviä ollut delegoitu. Käräjäoikeus katsoi yrityksessä tapaturman tapahtumisaikaan varatoimitusjohtajana toimineen yrityksen pääomistajan olleen vastuussa työturvallisuusmääräysten noudattamisesta tuotannossa.

Käräjäoikeus perusteli yhteisösakon tuomitsemisen sillä, ettei yhtiöllä ollut työturvallisuusorganisaatiota, joka olisi toiminnallaan pyrkinyt selvittämään työturvallisuuspuutteita, ja että työturvallisuusrikos oli johtunut yhtiön huolimattomuudesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että käsin tehtävä hionta sorvilla hiomanauhaa käyttäen on hyvin vaarallinen työvaihe. Nauhan ja käden tarttuminen hiottavaan kappaleeseen on johtanut hyvin vakaviin vammautumisiin, jopa kuolemaan. Työturvallisuuslain mukaan työssä saa käyttää vain sellaisia koneita ja työvälineitä, jotka ovat niitä koskevien säännösten mukaisia sekä kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin sopivia ja tarkoituksenmukaisia. Hiontatyöhön tulee käyttää siihen tarkoitettuja laitteita tai kärkisorviin hiontatyötä varten asennettavaa lisälaitetta.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/6287. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme